Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

  • Tämä aihe sisältää 287 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten eki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • Metsuri motokuski

    Se on totta. Pölkkyluettelosta ei selviä kuin tehdyt pölkyt mittoineen ja niiden lukumäärä. Pitää olla aika hyvin perillä katkonnasta ja tietää hyvin teollisuuden laatuvaatimukset tukille samoin kuin hakattavan metsän laatu jos listasta meinaa katkonnan oikeudellisen tarkistaa. Harva ammattilainenkaan sen pystyy päättelemään.

    Tuo ranen mainitsema oikeudenkäynti ei todellakaan perustunut väärään katkontaan. Ainostaan siihen että tukkiluetteloa ei silloin upm luovuttanut yrityssalaisuuteen vedoten jolloin ei ollut upm:llä perusteita väittää muuta kuin metsänomistaja väitti. Hovioikeuden päätös ei koskenut kuin tätä tapausta ei yleensä kaikkia toimijoita. Näissä oikeustapauksissa kannattaa pysyä siinä asiassa jota siinä käsiteltiin. Ei kannata siten laajentaa tulkintaa.

    mehtäukko

    Aloituksen otsikko ”Miten tukin katkonta rehelliseksi” olisi käännettävä ymmärryksen vaatimiseksi asioista ja niiden sisäistämistä metsänomistaja-osapuolelta. Kun kaikki on tietämättömyyden ja luulojen varassa, mikäpä onkaan lopputulos? Jos metsä on huonolaatuista, vikaantunutta ja haaastavat olosuhteet, asioista tietämättömälle kaikki tietysti kaatuu yö-uniinkin. Ymmärrys tekemänsä kaupan ehdoista ja puustonsa tilasta auttaa tuijotteluun katkonnan tuloksista.

    suorittava porras

    Metsänhoidon rästit alkavat näkyä puuston laadussa. Runkolukua on ,mutta ei riittävää järeyttä ja laatua tukiksi . Kun lopputulos ei miellytä ,pestään kädet ja syytetään huonoa katkontaa. Mhy:kin on ollut osaltaan edistämässä tätä kehitystä tarjoamalla aikanaan mahdollisuutta korvata taimikonhoito energiapuunkorjuulla ja odottelemaan hoitamattoman taimikon kanssa muhkeampaa kemerapottia. Onko oma energiabisnes ajanut hyvän metsänhoidon ohi?Toki energiaakin tarvitaan ,mutta puute ei ratkea risukoita pöyhimällä. Taimikonhoidon laiminlyönnit kostautuvat aina tukkiosuuden menetyksenä ,kun puilla on tilaa kasvaa vain pituutta ,mutta ei paksuutta.

    Tämän palstan todelliset tukinkasvattajat (mm Timppa,Visa)eivät näe katkonnassa ongelmia. Johtuisikohan se siitä , että heillä on ammattilaisen otteet puunkasvatuksessa ja odotukset kohdallaan ,kun tietävät ,mitä ovat myymässä.

    arto

    Ei meillä mhy edistä energiapuun korjuuta . Paljon yksityiset tekee sitten koneilensa hakkuita joista myyvät vaan tukit ja muut energiaksi. Saavat paremman hinnan energiana.

    Rane

    ”oikeudenkäynti ei todellakaan perustunut väärään katkontaan.”

    No hovioikeus katsoi että kyseessä on nimenomaan katkontaa koskeva erimielisyys,ei mittausta.Ja oikeus myös katsoi että metsänomistaja oli riittävästi todistanut (paremmin kuin UPM huippujuristeineen) että katkonta oli huonoa.Ja oikeus nimenomaan määräsi UPM:n maksamaan korvaukset huonon katkonnan aiheuttamista tappioista.

    Eli jos joku oikeudenkäynti perustuu väärään katkontaan niin tämä.

    Nämä spekulaatiot että katkontatietoja ei voinut antaa todistusaineistoksi koska ne ovat ”liikesalaisuuksia” on paljastunut höpöpuheiksi.Nythän UPM suorastaan kehuskelee ”avoimuudellaan” kun he ovat ryhtyneet antamaan katkontatiedot puunmyyjille.Ei mitään vaikeuksia liikesalaisuuksien kanssa.Syy siihen ettei näitä tietoja voinut antaa oikeudenkäynnin todistusaineistoksi oli yksinkertaisesti se että ne olisivat todistaneet UPM:n katkoneen huonosti.

    mehtäukko

    Aloituksen aihe ei koske nyt alkuunkaan oikeustapauksia. Niissä ei kaikistellen löydy absoluuttista totuutta, riippuen mm vapaamuurareitten voimasuhteista henkilöiden suhteen!

    Aloittaja esittää…”Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta…”

    Kun puukaupoissa on myös toinen osapuoli, millä perusteella tuollaista voi toteuttaa? Tuleeko vientikauppojen tili samalla perusteella?

    Rane

    Jos vapaamuurareiden agendaan kuuluu puukaupan avoimuuden ja rehellisyyden lisääminen niin mehän olemme kaikki ,ainakin henkisesti,vapaamuurareita?

    Apli

    Kyllä energiapuun hyvä hinta + kemerat helposti houkuttelee taimikonhoidon laiminlyönteihin, minunkin muutama metsänaapuri tekee näin, ei tarvitse kuulemma ennakkoraivata ensiharvennuksia kun kaikki kelpaa energiaksi pääsee isäntä vähemmällä, voi kasvattaa tiukemmaksi, kulut pienenee yms.. Sinänsä tälle kehitykselle ei näy loppua niin kauan kun tekijöitä näille löytyy ja ostajia. Mitä tulee tukin katkontaan niin minusta paljon mölyä ja puhetta, vähemmän tekoja, niin paljon kun puukauppaa suomessa tehdään todella harvoin mitään ongelmia….

    mehtäukko

    Vapaamuurareiden kynsiin ei tarvitse antaa asioiden ajautua, kun ei haudo salaliittoteorioita. Tieto on valtaa.

    Rane

    ”Tieto on valtaa.”

    Katkontatieto on valtaa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 287)