Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

  • Tämä aihe sisältää 287 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten eki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • Rane

    UPM:n puumarkkinapäällikkö Panu Kärkkäinen:Luovutamme mielellämme asiakkaalle laajimmat mahdolliset mittaus ja katkontatiedot.

    Vastaus otsikon kysymykseen.

    Metsänomistajan on vaikea selvittää tukkirunkojen katkontaa – suuret metsäyhtiöt tarjoavat koostetietoa – MT Metsä – Maaseudun Tulevaisuus

    mehtäukko

    Vaan eipä PRintala edelleenkään mainitse sanallakaan oman taustansa myhistyksen korjuupalvelun avoimuudesta.

    Mistä moinen pelleily kertoo?

    Rane

    ”myhistyksen korjuupalvelun avoimuudesta.”

    Samat tiedot pitää saada tietenkin.Jos ei saa nykyisin niin äkkiä muutos.

    suorittava porras

    Ihmetyttää kovasti ,miksi katkonta-asiaa edelleen kaivellaan ja käytetään uutisoinnissa vanhentunutta tietoa . Kaikki toimijat vakuuttavat asioiden olevan jo kunnossa .

    Onneksi altavastaaja osapuolikin on reagoinut parantamalla toiminnan läpinäkyvyyttä ,mutta samalla ottanut käyttöön menetelmiä ,joilla leimikon laatu voidaan tarvittaessa selvittää jälkikäteen. Kuva-aineistoa leimikoista liitetään loppuraporttiin myöhempien tarpeiden varalle.

    Mielenkiintoinen yksityiskohta näyttää olevan sekin ,että ”pitkää listaa” kaipaa ainoastaan yhtiöiden kanssa samoilla apajilla liikkuva mhy. Varsinaiset metsänomistajat eivät niinkään. Epäkohdista ja niiden korjaamisesta on onnistuttu pääsemään yhteisymmärrykseen sopimusosapuolien kesken ilman pitkiä listojakin Hyvärisen tapausta lukuunottamatta. Sekin sijoittui kauas viime vuosikymmenen puolelle , vaikka sitä uutisoitiin tuoreena juttuna. Palsta kasvoi tv- kuvissa jo omistajaansa pidempää tavaraa ja ainakin taimikon varhaishoidon osalta toimenpiteillä olisi jo kova kiire. Mahdolliset taimikonkäsittelyn myöhästymisen vaikutukset tulevaan tukkikertymään eivät huoleta isäntää yhtään. Huolta kannetaan vasta ,kun vahinko joskus huomataan puuttuvina kuutioina tukkilistassa.

    Rane

    ”Onneksi altavastaaja osapuolikin on reagoinut parantamalla toiminnan läpinäkyvyyttä…”

    Kun yli 70:nen isoäiti myy pikkuisen aukon suurelle metsäyhtiölle niin altavastaajia ovat metsäyhtiön sutkit ostomiehet ja metsäkoneen kopista korkeuksistaan jotain mutisevat (jos avaavat oven) motokuskit?Mutta toki hyvä kun reagoivat.Ja voihan se mumma uhata marjanpoimurilla…

    metsä-masa

    Onhan puunostajien lähtökohdissakin jo huomattavia eroja, jos vertailussa sellunkeittäjät ja sahurit. Sellufirman katkonta vaihtoehdot on rajalliset ja minimimittana 43 on siitä jo paljon kertova. Sahurin lähtökohta onkin kerätä mahdollisimma paljon sahauskelpoista laatua omaan käyttöön, koska kuidun myynti sellun keittäjälle on pakollinen toimenpide, eikä hintakaan aina ole siihen houkutteleva.

    Väli- Suomessa sahureita on huomattavan paljon, joka näkyy kilpailuna tukin katkonta ja pituuksien runsaana valikkona, minipituuskin yleensä jopa 34 dm, keräämään sitä jakojäännöstä tukin latvasta.

    Jovain

    Tuskin kuitenkaan ”on päästy yksimielisyyteen epäkohdista ja niiden korjaamisesta”. Voi olla vähäisistä jäävuoren huipuista kysymys ja tuskin yksittäiset esimerkit tai väittämät riittävät selittämään, aineksia on valtakunnan tasolla. Enemmänkin kaivattaisiin tutkimusta/selvitystä tulonsiirroista ja toisaalta harmaasta taloudesta. Missä määrin puu vaihtaa omistajaa vilpillisin keinoin.

    A.Jalkanen

    Uusia näkökulmia puun hinnoitteluun opinnäytetyössä (pdf-tiedosto). Hyvä kirjallisuusluettelo.

    Hekkala, Jaakko. 2023. Puunhinnoittelutavat yrityksen ja puun myyjän näkökulmasta.

    https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/30119/urn_nbn_fi_uef-20230785.pdf?sequence=1</span&gt;

    Esim. Kuva 9. 400-litraisen rungon tukkiprosentti voi vaihdella välillä 30 – 90 %. Tee siinä sitten runkohintatarjousta.

    Luin muuten jostain muualta että kuivaoksaraja ennustaa hyvin männyn tyvitukin laatua.

    eki

    Hankintakauppasopimukseen on kirjattu, että  koivutukin ( sorvi  ) katkontapituudet ovat  3,3-6,7m (min.-max) . Kun tarjouksessa ei ole mitään vaatimuksia siitä kuinka paljon eri pituuksia tulee olla, voinko pistää vaikka kaikki tukit pituuteen 3,3 m ?  ( Yleiset mittavaatimuksethan ovat ihan jotain muuta ! )

    mehtäukko

    Kannattaa todellakin varmistua pituuksista, ettei tule väärinymmärryksiä. Jos 3,3 pituudelle ei ole estettä ( ne yleensä täytyy olla putkisuoria…), onhan niistä jo automiehen hyvä tehdä täysipainoinen kuorma.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 287)