Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

  • Tämä aihe sisältää 287 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten eki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • mehtäukko

    Luehan – koukku ed. vastaukseni viimeinen lause.

    Sulla on tuossa mökin teossa oma väärä valinta. Osta valmistalo…

     

    Jätkä

    Tässä hetkessä, kun Hakkuukoneessa on maailman pisimmälle kehitetyt mittalaitteet – samoin kehityksen kärjessä oleva ATK – laitteisto ja siihen maailman fiksuimmat laskenta – ja kuutiointiohjelmat, luulisi olevan lasteleikkiä mitata ja laskea ”hukkapätkät”, välivähennykset ym tukkirungoista ilman, että pätkää pitää sahata pyörimään kuviolle kulkijoiden riesaksi.

    Näitä Natsavähennyksiä on aikoinaan tehty tukinteon yhteydessä juurikin sillä periaatteella, että Vähä-älyinen metsuri on ”raakannut” tukin tyvestä jopa 4″ :n (=jalan) pätkän, sitä kuitenkaan katkaisematta, vain kuori on sahattu katkaisukohdalta poikki. Virheetön tukkiosuus on mitattu, katkaistu ja merkattu tukkiin, samoin tyvipäässä oleva ”Natsa”.

    Tämä kaikki tehty vaivoja säästelemättä, jotta saataisiin niitä täyspitkiä sydäntavarasta tehtyjä saheita mahdollisimman paljon. Ne saheet, joissa vikaa näkyy, lyhennetään tasaamossa virheettömäksi. Näin on saatu arvokasta puutavaraa enemmän, eikä metsään ole jäänyt pyörimään hylkyleikkoja – joskus esim palokoroalueella lähes joka männyn tyvessä oli juurikin palokoro, joka olisi laatuvaatimusten takia hylätty, taikka sitten siitä olisi tehty kuitupölli, jonka toki mopomiehet nykypäivänäkin osaavat tehdä, mutta vain kolmimetrisenä.

    Silloin siis olisi leimikon huippulaatuisimmat pöllit viety sullitehtaalle, eikä niistä olisi tehty ikkunanpokia, jotka kestävät ilman pintakäsittelyä seuraavat 600 vuotta ihan hyvinä.

    Nykyajan ”metsurit” ovat niin älykkäitä ja osaavia, että osaavat laskea, että kaikkinainen tuomoinen näpertely vähentää kuutiomäärää, mikä pitää tunnissa saada tehtyä, että voi leuhkia määrillä – ei laadulla.

    Nostokoukku

    En minä Mehtäukko syyllisiä etsinyt. Kysyin vain oliko ostettu ja saatu mitä tahansa?

    mehtäukko

    Mutta jokuhan siinä jää syylliseksi, jos eh:n lähtötiheys on 900 ja myydään leimikoksi. Koneyrittäjälle jää turhasta siirrosta kaikki viulut. Jo siksikin turhat välikädet leimikoiden ”kilpailutuksessa” kusettavat yrittäjiä.

    suorittava porras

    Mainitsemani esimerkki puustoarviosta ,joka oli mennyt pahasti pieleen tai tehty markkinataktisista syistä ,oli vain esimerkki työn toteuttajan kohdalle sattuneesta haasteesta. Tällä kertaa virheelliset leimikkotiedot eivä olleet peräisin mhy:lta. Virheen voi tehdä kuka tahaansa ja luoda katteettomia odotuksia eri osapuolille. Ko tapauksessa mo ei ollut lainkaan kartalla puuston tilasta. Työn toteuttajalle lankesivat suurimmat paineet ,kun olisi pitänyt jättää metsään alkuperäistä enemmän runkoja ja samaan aikaan olisi pitänyt taikoa jostakin tuhat mottia lisää puuta , jotta kauppa olisi saatu täyteen sen lisäksi ,että oli hakattu 500 kiintoa jo alkuperäisen leimikon ulkopuolelta. Taru ei kerro ,kuka arviointi virheen oli tehny enkä ole sen perää kummemmin kysellyt.

    Edellä oli äärimmäinen esimerkki arvioinnin puutteista . Pienempiin törmättiin jatkuvasti. Pettymykset katkontaan ilmenevät juuri näissä poikkeustapauksissa. Siksi katkonnan arvostelussa on oltava tarkkana ,että ei haukuta väärää puuta tai leimata tahoa ,joka ei ole millään tapaa vaikuttanut arviointiin.

    Tuolla joku heitti esimerkin siitä ,että puutavaraliikkeessä katkottaisiin tavaraa lyhemmäksi myyjän piikkiin ja maksettaisiin vain ostetusta tavarasta. Nythän onkin kyse siitä ,että se asiakas saa suoraan sopivanmittaista lautaa ja muusta rungonosasta saadaan toiseksi paras vaihtoehto ja rahaa siitäkin. Kauppaliikkessä syntyvät hukkapätkät jäävät liikkenomistajan kuluiksi ,jos pidemmästä laudasta halutaan lyhempi pätkä.

    Sitä vallitsevaa tilannetta ei voi kuitenkaan muuksi muuttaa ,että markkinoiden kysynnästä riippuu miten puita katkotaan. Hävikkiä ja turhaa työtä pyritään minimoimaan ,jos halutaan olla kilpailukykyisiä ja tähdätä tuottavaan toimintaan. Toki on olemassa poikkeusmittoja ja lyhyitä mittoja ,mutta nekin valmistetaan tilausten perusteella rajattuun tarpeeseen ja niiden toteutuminen jonkun kohdalla on onnenkauppaa ja harvinaista herkkua.

     

    Nostokoukku

    No nyt aletaan olla jopa Mehtäukon kanssa samaa mieltä. Myyjän taitamattomuus tai ahneus, välittäjän mahdollisesti virheellinen dronetulkinta ja ostajan välinpitämättömyys ovat saattaneet motomiehen kusiseen tilanteeseen. Eli on myyty, ostettu ja saatu mitä sattuu. Todennäköisesti kukaan ei ole edes kohteella käynyt ennen koneen tuloa.

    suorittava porras

    Tarkenna vielä hieman edellistä kommenttiani siinä suhteessa ,että ihan koko alue ei ollut tiedoiltaan noin reilusti poikkeava. Nuorempi kollega oli kuitenkin saanut tiukkaa palautetta ja vaatimuksia osalleen. Mo tuli myös minun luokseni samoissa aikeissa ja vaatimuksin ,jolloin kiipesin koneesta .Kättelin, kuuntelin saarnan ja totesin lopuksi,että otetaampa selvää runkoluvusta . Asiaan perehtymisen jälkeen ei maanomistajaa palstalla näkynyt. Myöhemmin firman vakavailmeistä opetatiivista osastoa sitäkin enemmän . Normaalisti puheliasta porukkaa ei paljon puhuttanut.

    mehtäukko

    Näin se vain Nostokoukku liian usein on. Nykyään esim. MG:n suorassa ostossa tuo ei ole mahdollista, sillä väärinkäsitykset ja tietokatkot enempi kuin puolittuvat.

    Nostokoukku

    Metsurit ovat iäksi menneet. Jätkä kirjoitti ansiokkaan muistelun, ja hyvä niin, joka ei tunne historiaansa ei tunne itseään. Ns. välivähennystä aikoinaan käytettiin, etenkin koivutukilla se oli tavallista. Itse olen ollut savotoimassa hirsitalotehtaan ostamaa mäntyleimikkoa, jossa lyhin tukki oli 93 dm, siitä 30 cm:n välein pituutta lisää niin kauan kuin laatua ja läpimitta riittivät. Kaato piti mennä siihen mihin silmä sanoi, että sai toistakymmentä metriä pitkät kanget altakin karsittua. Pitkien kankien pyörittely kun oli aika rajua puuhaa. ”Sekaisimmalta” leimikolta meni puuta yhdeksälle eri ostajalle, kaikilla omat vaatimuksensa. Parina ensimmäisenä työpäivänä piti välillä tarkistaa puseron rintataskusta ruutupaperille tehdystä ”matriisista” mitä itse kukin halusi. Ostajina oli tuolloin parikin valmistalotehdasta. Heille 52 dm tukki oli kaikkein halutuin. Kaikki apumitat 31 dm lähtien oli käytössä, mutta niiden prosenttimäärä koko sumasta oli rajattu. Isäni oli köyhä puuseppä (hänen mukaansa Jeesuksen isäpuoli oli jo köyhä puuseppä ja siitä asti tuo kirous on ammattikuntaa vaivannut). Metsähallituksella oli leimikko vanhalla metsäpaloalueella. Kilpikaarnaisista, sylentäyteisistä männyistä lumpattiin palokorojen takia kaksi-kolmemetrisiä lumppeja. Eivät kuulemma kelvanneet tuolloin hiiltymien takia edes paperitehtaalle. Isä-ukko osti lumpit melkein polttopuun hinnalla. Ainoa vaikeus oli kenttäsirkkelillä sahattaessa niiden suuren koon vuoksi. Mutta ukko sai loppuiäkseen huippulaatuista oksatonta hitaasti kasvanutta tavaraa veneen istuimiin, airoihin, ikkunanpokiin ja ovenkarmeihin.

    mehtäukko

    Kuitupölli tyvestä tehdään 2,5 metrisenä, lyhyemmät on jo hankala käsitellä. Käytännön työmaalla lyhyitä tumppeja ei kannata mahdottomasti silputa kenttään, sillä lahotyvet menee MG:llä kuidun joukkoon. Tukkilaatu määrää jaon. Tumpeista ei kukaan saa mitään.

Esillä 10 vastausta, 251 - 260 (kaikkiaan 287)