Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

  • Tämä aihe sisältää 287 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten eki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • mehtäukko

    Kyllä Tolopan ja Ranen tulkinnoilla saa lakimiesten kanssa vehdata. Puurot ja vellit palaneet pohjaan.

    Tolopainen

    Paljonko olisi tukkisaanto, jos se maksimoitaisiin päätehakkuissa. Eikä kuten nykyisin, yhtiö pätkii puut haluamallaan tavalla ja esittää viatonta.

    Rane

    Toki Visakallon ja tavallisen metsänomistajan (harvoin pienempiä määriä myyvän) asema ja kohtelu puukaupassa on erilainen.

    Rane

    ”Puurot ja vellit palaneet pohjaan.”

    Liota kattilaa pari tuntia pesuainevedessä?

    Tolopainen

    En minäkään valittais, jos metsäni olisivat Päijäthämeessä, kasvu ja tuotto nelinkertaiset nykyiseen verrattuna. Lisäksi metsätalouden tuet samat kuin 400km pohjoisempana. Onneksi omaa pääomaa en ole metsiin sijoittanut euroakaan, ei se kannata näillä leveyksillä.

    suorittava porras

    Voisi myös esittää kysymyksen ,mikä olisi tukkisaanto ,jos metsää hoidettaisiin aktiivisemmin ja kohteen puustotiedot pitäisivät kaupantekohetkellä paremmin paikkansa? Visa tietää nämä seikat omalla kohdallaan. Moni muu ei valitettavasti näytä tietävän. Puita kuitenkin katkotaan vain asiakkaiden tarpeiden mukaan kaikissa olosuhteissa. Ei Ranekaan osta liian lyhyitä lautoja ,jos sopiviakin on tarjolla samaan hintaan. Ne liian lyhyet laudat jäävät myyjän harmiksi. Sama tilanne on raaka-aineentuottajankin kohdalla . Puolentoista tukin puun jakoperät on suunnattava muuhun tarkoitukseen ja onneksi ne kelpaavat mainiosti vielä myytäväksi kuiduksi ja energiaksi. Muualla maailmassa ne jäisivät metsään tai poltettaisiin roviolla.

    mehtäukko

    ”…eikö kuten nykyisin, yhtiö pätkii puut haluamallaan tavalla…”

    Tolopaisen tuutista sitä tulee milloin minkinlaista soopaa. Kun et ole sijoittanut metsiin ropojasi, et ole tainnu edes nähdä puukauppasopimustakaan?

    Rane

    ”Puita kuitenkin katkotaan vain asiakkaiden tarpeiden mukaan kaikissa olosuhteissa.”

    No ei.Puita katkotaan puukauppasopimuksen mukaan.Puun ostajan on tehtävä sellainen sopimus että pystyy sitä noudattamaan.

    Se että tätä ei ymmärretä ostajan puolelta kertoo jotain?

    Rane

    No miksi yhtiöt eivät halua siirtyä runkohintaan vaikka se mahdollistaisi vapaan ”asiakaslähtöisen” katkonnan?

    Ongelmahan on se että tarjouskilpailun runkohinnalla voittaisi yksinkertaisesti suurin tarjous kun vertailu olisi helppoa.Tämä johtaisi automaattisesti hintatason nousemiseen.Muistuttaisi liikaa markkinataloutta.

    Tolopainen

    Nykyiset puukauppasopimukset ovat perustuslain vastaisia, niissä luovutetaan omistusoikeus ennen transaktiota, toisen osapuolen tekemän sopimuksen mukaan. Millään hakkuun valvonnalla ei ole mitään merkitystä. Se että jos joku käräjäoikeus tekee sopimuksen vastaisen tuomiopäätöksen, johtuu käräjätuomarin tietämättömyydestä, eikä tuomio menesty ylemmissä oikeusasteissa.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 287)