Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

  • Tämä aihe sisältää 287 vastausta, 35 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten eki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • A.Jalkanen

    Ei se pienten mittojen pränttääminen kauppakirjaan vielä kesää tee. Pieniä mittoja on myös katkottava silloin kun se on tarpeen rungon tukkiosuuden maksimoimiseksi. Jos ostaja ei tällaisia mittoja tarvitse, hänelle tulee tappiota. Joka tapauksessa tulee tappiota jommalle kummalle, kun optimaalinen katkonta ei ole sama myyjälle ja ostajalle.

    suorittava porras

    Eiköhän ne puut katkota tarpeen mukaan. Siihen on vain aika tottua. Tietty vähimmäiskeskipituus on präntätty hankintakaupoakirjoihinkin.

    Olisiko parempi ,että meneteltäisiin ,kuten suurimmassa osassa kilpailijamaitamme. Tarvitttavat mitat otetaan ja loppuosa puusta jää metsään ja poltetaan?

    Apli

    Kyllä vaan samaa mieltä suorittavan kanssa, muistetaan kilpailuttaa kaikki leimikot se on tärkeintä puukaupassa ja otetaan rento asenne ja nautitaan kesästä kun lämpötilatkin alkaa pikku hiljaa olla kohdillaan(:

    mehtäukko

    Kuten on moneen kertaan todettua, mo omassa roolissa ei kyllä nähdä puutteen sijaa.

    Mutta annas olla kun puukaupan nysä osuu kohdalle…!!?

    Metsuri motokuski

    Kirjoitus siirretty toiseen ketjuun

    Visakallo

    Mikään puukauppatapa ei poista sitä tosiasiaa, että puunmyyjän kuin ostajankin olisi parempi mahdollisimman hyvin tietää, minkä laatuista leimikkoa ollaan kulloinkin myymässä ja ostamassa. Eikös tämä ole aivan luonnollista muussakin kaupanteossa, kuten vaikkapa asunto- ja autokaupassa? Puita kasvatellaan kyllä kymmeniä vuosia, mutta kaupanteossa tuleekin sitten niin hemmetinmoinen kiire, ettei kukaan kerkeä vetää edes saappaita jalkaan. Sitten kun palstalla on enää kannot jäljellä ja pöllit ties missä, on aikaa kävellä maastossa moneen kertaan ja tehdä vaikka tv-ohjelmia.

    Tolopainen

    Voisko Visakallo alkaa valvomaan katkontoja ja antaisi virheistä raportin palstalle.

    Hämis

    Westas hakkasi minulla, mittaustositteet automatic s.postiin. Kuusitukkia 135m2 658  tukkia  joista,279 kpl  37dm 77 kpl 150 mm läpim. 47 kpl 38,39,40 pituus. Kuusirungon keskitilavuus 0,277 m3 eli pientä,mutta tarkkaan otettu tukki kyllä. Mitä sanotte ? Hakkaajana sellainen kaveri kenet jokainen haluaa tilallensa ja jonka ansiosta kauppoja tulee. Tukkia oli sellaista että hankintana en nuukanakaan miehenä olisi laittanut tukkikasaan. Olin todella tyytyväinen vaikka pieni hakkuu niin paljon parempi tili kuin uskalsin toivoa. </p>

    Tolopainen

    Jos metsänomistajat ymmärtäisivät rajoittaa tukin tarjontaa, katkonta tulisi varmasti kohdilleen. Nyt on liikaa tarjontaa, eikä kaikkia tukkia tarvita sahoille.

    mehtäukko

    Puun kasvu kun ei kuitenkaan pysähdy, metsätaloustilalla on tietynlainen hoito-ja hakkuurytmi pidettävä. Rajoittelut eivät ole tätä päivää.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 287)