Keskustelut Puukauppa Miten tukin katkonta rehelliseksi

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 287)
  • Miten tukin katkonta rehelliseksi

    Merkitty: 

    A-studio käsitteli 1206 ohjelmassa järjestelmällistä tukin väärinkatkontaa. Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen syötti katsojille ja asiaosaamisensa kanssa horjahtelevalle toimittaja Sirkkaselle pajunköyttä kirkkain silmin.

    Käytännössä Suomessa tukkeja katkotaan lähes järjestään väärin. Katkaisukohta on useimmiten metrikaupalla väärässä paikassa. Lisäksi pienempiä tukkirunkoja hakataan hyvin usein kokonaan paperipuuksi. Näin halvan paperipuun määrä lisääntyy ja kalliimman tukin osuus pienenee.
    Tukin katkonnassa katkaisukohta pitäisi olla 30 cm välein 37 (tai 43) – 61 dm pituisissa pölleissä, joihin tukkiosuus saadaan tarkkaan katkottua, jos halutaan.
    Motoissa käytetään asetusarvoja, jotka ottavat tyvestä ja keskirungosta sahan tilaamat halutuimmat pitkät tukit (usein 52 dm) katkonnan optimoinnista välittämättä. Näin latvatukkiin ei usein enää riitä pituus, vaan koko latvaosa menee kuiduksi.
    Jos moton tietokone ja kuskin toiminta tähtäisi oikeasti katkonnan optimointiin, eli tukkiosuuden maksimointiin, tukin pituuksia säädettäisiin 2-3 viimeisen pölkyn kohdalla, jolloin päästäisiin useimmiten jo hyvin lähelle kuusen 16 cm ja männyn 15 cm minimipaksuuksia. Käytännössä näin ei toimita. Monella yhtiöllä minimipituus on 43 dm, millä katkonnan tarkkuus heikkenee paljon verrattuna 37 dm:n minimiin, kuten pitäisi olla.
    Kun katkonnassa fuskataan, sekä paperipuun ostaja, että saha (jolle tukit menevät), sekä myös korjuu-urakoitsija hyötyvät järeämmistä pölkyistä. Ajaminen tehostuu, tukeista tulee pidempiä, järeämpiä samoin kuitupölkkyjen keskikoko kasvaa. Ainoastaan puun myyjä häviää.
    Ostajilla on yleistynyt myös epärehellisyyttä ylläpitävä käytäntö olla antamatta myyjälle tukkilistoja, joista katkontatilastoja voi selvittää. Kömpelönä selityksenä vedotaan yrityssalaisuuteen, mutta eihän puun myyjä tiedä (eikä tarvitsekaan) mille sahalle tukit menevät. Toisekseen puun myyjää ei voisi vähemmän kiinnostaa jonkun sahan sahaus- ja tuoteohjelma. Myyjä voisi katsoa katkontaa hakkuun jälkeen ennen puiden ajoa, mutta se ylityöläyden takia toimimaton ratkaisu.
    Varovaisesti arvioiden tukkivaltaisessa leimikossa katkonnan virhe on useimmiten usean prosentin luokkaa. Kun tukkipuun osuus kantarahatulosta (3 mrd.) on luokkaa 1.8 mrd., arviolta viiden prosentin katkontavirhe merkitsee jo 90 miljoonan vastikkeetonta tulonsiirtoa myyjiltä teollisuudelle.
    Miten ihmeessä laillisuuteen pyrkivässä Suomessa MTK, MHY:t ja yhteismetsät antavat kaupoissaan tämän virheen jatkua?
    Ratkaisuna on moton kaatopään mittaus. Se kulkee ja mittaa aina koko rungon läpi. Näin tietokoneeseen tallentuu rungon tukkipuuosuus ja paperipuuosuus ja näiden mukaisesti myös tilitetään, katkonnasta riippumatta.
    Toinen vaihtoehto on jo yleistyvä runkohinnoittelu, jossa keskihinta sovitaan koko massalle. Sen heikkoutena on suuri virhearviomahdollisuus tukin määrässä, koska menetelmä perustuu karkeaan arvioon. Myyjän on vaikea verrata runkohinnoiteltuja ja tavaralajihinnoiteltuja tarjouksia.
    Kannustan kaikkia metsän myyjiä ostamaan mittasakset, menemään hakkuutyömaalle ennen puiden pinoon ajoa ja mittailemaan katkonnan oikeellisuutta pölkkyjen paksuuksista. Jos virheitä löytyy, pitää kutsua heti MHY:n edustaja todistajaksi ja ajo pitää estää, ennen tarkkaa virallista mittausta. Tästä menettelystä puhuminen ja sopiminen jo ennen hakkuuta, toimii vilppiä ennaltaehkäisevästi. MHY:n edustajien ja metsänomistajien pitää tiukasti olla hyväksymättä väärin katkontaa ja vaatia pienistäkin virheistä ostajaa tilille.
    Ei voida hyväksyä, että metsäasioita huonosti tuntevat, iäkkäät tai etäällä asuvat puun myyjät, joutuvat muita vielä herkemmin ostajan vilpin kohteeksi.

  • mehtäukko

    ”..MG:llä ainakin on kuitukasat täynnä.. ”

    Se on tuo positiivinen kello kolisemassa aina, vaikkei lukuja ja papereita nähtäne.

    Puuki

    Sinulla vastapainoksi kilkattaa aina negatiivinen kello.

    Mehtäakka

    Metsuri motokuski kirjoitit 16.6.23 klo 13:48

    …listojen löytyvän vielä 10 vuoden jälkeenkin.

    Meillä tehtiin  iso hakkuu 2013-14 ja olin todella kiinnostunut pitkistä listoista.

    Sain ohjeeksi soittaa motokuskille, soitinkin ja pyysin listoja nähtäväksi.

    Listoja en saanut koska ohjelman muutos oli tehty, (nyt en muista oliko aika kuukausi vai kaksi sitten) ja listoja ei enää saa. Minä  hyväuskoinen uskoin tuon selityksen.

    Nyt huomaan näitä kirjoituksia lukiessa että metsänomistajia viedään tullen mennen ja  vakuuttelu joita on ollut, että Suomessa tehdään rehellistä puukauppaa, kuulostaa sanojen helinältä.

     

     

     

    mehtäukko

    ”Positiivisuudesta” se seikka, että kyllä se kellosi ei löydä puunostaja”kumppaneista” koskaan mitään myönteistä saati kehuttavaa.

    Mistä moinen vastarannan kiiski- asenne??

    Puuki

    Eikun sinä et löydä mitään  postiivistä kommenteista. Juurihan kirjotin että onneksi maksavat tukista tukin hinnan.   Minulle on ihan sama mitä puilla tekevät kunhan hinta on oikea.

    mehtäukko

    Kukaan ei löydä vääriksi väännetyistä vastauksista positiivista kommentoitavaa! Jotkut niihin vääntöihin on oikein kunnostauneet…

    Mutta vastaus uupui. Kun tätä saittia näköjään lukee monenlaiset housunkuluttajat, juurisyy kysytyihin asioihin olisi tärkeintä julkistaa. Kenen etu on piehtaroida jossain mokassa, huolimattomassa tai tahattomassa?

    suorittava porras suorittava porras

    Mitähän apua niistä 10 vuotta vanhoista listoista olisi????? Mototkin vaihtuvat viiden vuoden välein ,jolloin tiedostot poistetaan omistajanvaihdoksen yhteydessä.

    Ne listat ovat käyttökelpoisia vain silloin ,kun puut ovat vielä metsässä levällään arvioitavana. Muuten listojen luovuttaminen on kuin antaisi hullulle kirveen. Puuston laatua ei voi määrittää konttorityönä puita näkemättä , joten katkontalista on täysin arvoton työkalu ilman maastokäyntiä hakkuun aikana. Pinojenkaan pöyhiminen ei auta selvittämään koko totuutta. Runko ja pölkky kerrallaan asia on tutkittava ,mikäli homma epäilyttää.

    Metsuri motokuski

    Juuri näin. Omistajan vaihdoksessa aina tiedostot tyhjennetään ja joskus aiemminkin. Mutta kyllä niitä listoja tehdään 10 v vanhemmillakin koneilla.

    mehtäukko

    Joo, onpa vähän sensaation hakuista, jollaisesta kyllä myös mo maine paranee ”…joten katkontalista on täysin arvoton työkalu ilman maastokäyntiä hakkuun aikana..” Tuo lista kun näyttää pyörivän niin huulilla. Aivan saman tuloksenhan saa kauppakirjan mittoja tsekkaamalla ja mittaamalla pölkkyjä em:sti kentällä. Jos siis salaliittoteoriat pyörii unissa.

    Mehtäakan viime lause juuri osoittaa, kuinka propakanda uppoaa satunnaiseen kulkijaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Helpoin homma ,jos epäilyttää ,on pyytää motokuskilta lista esimerkiksi sadasta viimeksi katkotusta rungosta ja mittailla myhityksen metsäasiantuntijan kanssa pölkyt ja arvioida laatu ja katkonta. Voi niitä toki mittailla enemmänkin ,mutta sata runkoa antaa jo aika hyvän kokonaiskuvan.

    PS. Mittasaksien kanssa yhdistyksen toimihenkilö leimikolla on hyvin harvinainen näky ,mutta siitä huolimatta markkinoidaan katkonnan valvontaa. Ei onnistu pelkästään listoja vertailemalla . Puita on pakko mitata ja pyöritellä ihan oikeasti.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 287)