Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 237)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Metät kunnossa!

    Niin se on. Tämäkään pikkuporvari ei ansiotuloveroja Suomeen nykyään maksa. Jos hengissä pysytään joskus aikanaan nähdään missä eläke verotetaan.

    jees h-valta

    Toloppa tuota Nurmijärven onnettomuutta tietysti ”asiantuntijana” kommentoi. Senverta että kyllä siinä aina kun nuorista on kyse on myös kaikkeen muuhun huomio kiinnittyneenä kuin ajamiseen. Nuoren ajo on niin itsevarmaa että lähes aina on älypuhelin kädessä kommentointia varten. Pieni lipsahdus eli väärä ajolinja voi johtaa tuollaiseen todella helposti. Auton ulosajo on aina helpompaa kuin tiellä pito. Kun talvi on vasta alullaan on reuna tiessä pehmeämpää lunta kuin tampattu keskiosa. Kun etupyörä menee pehmeälle se tempaisee auton helposti johtumaan ulos.

    Apli

    Seuraavaksihan suomeen on tulossa demarivetoinen hallitus, ei tule olemaan helppoa silläkään, toki nykyisellä on vielä aikaa tehdä päätöksiä ja ne pitäisi tehdä nyt ennen kesää sillä vaalien läheisyys tekee aina poliitikoista arkoja tekemään päätöksiä kun pelätään kannatuksen laskua. Se että suomesta tulee yhä enemmän kahtia jakautunut yhteiskunta on surullista mutta sillä ei mahda mitään, nykyisiin sosiaalietuuksiin meillä ei ole varaa, eikä valtion ja kuntien hallintoon, samalla kun niitä leikataan byrokratia kevenee toivottovasti.

    Metät kunnossa!

    Apli. Kunhan koulutus pidetään yllä ja yritetään antaa ymmärrystä tuleville sukupolville. Jakautuminen ml. rasismi ja kaikki siihen viittaava eivät vaan paranna kansakunnan edellytyksiä menestyä. Pitäisi pystyä hyväksymään monia asioita. Pystyykö suomalaiset?

    Tolopainen

    Epäilen, että Nurmijärvellä autoa ajoi nainen. Olen kerran ollut kyydissä kun nainen ajoi mutkassa sisäkurvista pellolle. Teki pari ohjausvirhettä ja se oli siinä. Ei käynyt mitenkään. Mentiin yhteen taloon herättämään isäntä yöllä vetämään auto tielle ja show must go on.

    MaalaisSeppo

    Suomen talous ei kasva ainakaan yritysverotusta kiristämällä. Kevenys 2% olisi hyvä. Myös yrittäjävähennyksen nosto.

    Suomalaisten usko oman maan talouteen on heikko. Helsingin pörssistähän sen näkee. Sijoittavat mieluummin ulkomaille. Nyt kiinteistörahastotkin ovat vaikeuksissa. Niihin sijoittaneet haluavat sijoittaa rahansa parempiin kohteisiin. Joukkopako alkamassa, mikä teitää huonoa rakennusalalle. Lisämausteena sinänsä tarpeellinen asumistuen heikennykset.

    Uutta kasvua on saatava aikaan. Eräs potentiaalinen vaihtoehto on vihreän sähkön hyödyntäminen teollisuudessa. Vihreän sähkön tuotannon kasvu uhkaa hiipua, ellei sen käytön kasvu lähde myös nousuun. Teollinen käyttö on kansantaloden kannalta avainasemassa, ei esim sähkön käyttö kaukolämpöön.

    Visakallo Visakallo

    Apli tuolla edellä kirjoitti asiaa. Tuleva demari-pääministeri joutuu samankaltaiseen tilanteeseen kuin Lipponen Ahon hallituksen jälkeen, eli joutuu  syöttämään jopa vielä pahemman makuisia lääkkeitä kiukuttelevalle lapselle. Lopulta käy niin, että osa oman puolueen väestä kiroaa tämän pääministerin alimpaan helvettiin. Vielä tänäkin päivänä tapaa demareita, jotka vihaavat Lipposta, vaikka olivat itse häntä pääministeriksi äänestämässä!

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Oma veikkaukseni on myös demaripääministeri, johon kansa pettyy samalla lailla kuin briteissä. Kaikki eivät ymmärrä tai halua ymmärtää ettei nykyinen meno ole kestävä. Seuraavissa vaaleissa perussuomalaiset kärsivät tappion, mutta sitten demarihallituksen jälkeen saattaa muun Euroopan tapaan tulla jytkyjen jytky.

    Tolopainen

    Se on aaltoliikettä, milloin velkaantumista pidetään ongelmana. Jenkkilässä puhuttiin paljon velkaantumisesta jo yli 10v sitten ja Suomessa markka-aikana 90-luvulla. Paljonko 90-luvun Suomen budjettialijäämä on euroissa, puhutaan  muutamasta miljardista eurosta. Raha on aina oman aikansa mitta eikä rahanarvo nykyisin eikä tulevaisuudessa perustu mihinkään. Valtiot eivät koskaan tule maksamaan velkojaan pois, liian tiukka talouspolitiikka johtaisi kaaokseen.

    Rane2

    Se että nuorisobemarit yms. suistuu tieltä näyttää olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus.Ranen talon kohdalla olevassa loivassa mutkassa ,(40-rajoitus) tapahtui yhtenä talvena kolme ulosajoa.(mm.kaksi valopylvästä uusiksi).Viime talvena yöllä ajoivat sitten nokkakolarin,selvisivät ruhjeilla kun vauhtia vähän.

    Kun ajetaan aamuyöllä nuorisoporukalla ja ehkä kuskikin on muutaman ryypyn ottanut että silmät ei luppase niin voi enemmänkin ihmetellä miksi onnettomuuksia sattuu niin vähän…

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 237)