Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 798)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Apli

    Vessapaperihyllyt näytti aika tyhjiltä… Suomi näyttää yhdessä asiassa mallia muulle euroopalle, lakot täällä on nykyään joka vuotinen asia, näillä saadaan varmaan lisää uskottavuutta ulkomaisille sijoituksille maahan.. Hullua touhua nykyään..

    Visakallo Visakallo

    Nyt täytyy antaa kehuja valtion virastolle, koska siihen on aihetta. Poikettiin maanantaina kauppareissulla ilman ajanvarausta Mikkelin Maanmittauslaitoksen toimistoon klo 9.45. Klo 10.05 oli jälleen kaksi asunto-osakekirjaa muutettu sähköiseen muotoon ja maksettu saman tien!

    Kurki Kurki

    Suomella on näitä ylimääräisiä kustannuksia, joita kilpailijamailla ei ole. Vuosi sitten lakkoiltiin hallitusta vastaan ja Metsägroupille se aiheutti 60 milj.e tappiot ja muille ties millaiset. Tällä vuosikymmenellä metsätollisuudessa on aiheutettu miljardien tappiot lakkoilemalla. Nytkin vaaditaan 10% palkankorotuksia, joka vastaa kiinalaisten kuukausipalkkaa 400..500 e. Suomessa suljetaan kartonkitehtaita ja supistetaan tuotantoa, mutta kiinalainen suomalaisesta sellusta valmistettu halpa kartonki valloittaa markkinoita.

    Nostokoukku: Isossa työkaluliikkeessä vaatimaton kiinalainen hylsyavainsarja 52 €. Sama sarja Temussa vähän yli 9 €.

    Nostokoukun luvuissa tulee hyvin esille se, miksi Suomen talous ei kasva ja vain velkaantuu. Maan hintataso muodostuu kotimaisesta palkkatasosta eli kiinalaiselle heidän palkoillaan tuotettu hylsysarja maksaa saman palkkaan suhteutettuna kuin suomalaiselle. Kiinalaisilla vain on se etu maailman markkinoilla hinnassa, että kukaan ei ostaisi suomalaisella palkkatasolla tuotettua 52 e hylsysarjaa, kun Kiinasta sen saa 9 eurolla.

    Suomen beljakovilainen ay-liike on historiansa aikana tehtaillut Suomeen miljoonia työttömiä kilpailijamaita korkeammilla palkankorotuksilla ja tätä kilailukyvyn menetystä aina paikkailtiin markalla ollessa devalvaatiolla, Tanskan valuuttaa ei ole devalvoitu koskaan historiassa. Siellä kansainvälinen viennin hintakilpailukyky on pidetty kunnossa nostamalla palkkoja kilpailijamaiden mukaan.

    Nostokoukku

    Vanhojen autojen omistajat eivät jouda hiihtelemään päivisin, he ovat töissä. Työttömillä taas ei ole rahaa suksiin eikä vanhaankaan autoon. Hiihtoladulla näkee, minne verotuksen painopistettä on siirrettävä.

    pihkatappi pihkatappi

    Vetyinfran rakentaminen Suomesta Eurooppaan vaatisi eu tukia puolet kokonaiskustannuksista ja säännöt ja mustaa valkoisella tuotantotuista. En tiedä miten Suomessa tämä on järjestymässä, vai onko pelkkää puhetta.

    Espanjassa 20% vetyinfran rakennuskuluista maksaa valtio kenties osin eu, mutta Espanjasta muihin maihin putkiston kustannuksista ovat laskelmissa käyttäneet 40% eu tukea, mistä ei ole takeita. Lng infralla on ainakin Espanjassa tukijärjestelmä, mikä mahdollistaa investointien 7-8% tuoton, vedyllä yhtä kattavaa tukijärjestelmää ei vielä ole. Espanjassa energiayhtiöiden velkojen korot ovat reilut 2% ja siellä energia on Euroopan halvinta ja sitä tuotetaan todella paljon uusiutuvilla tuuli ja aurinko. Fortum sai Marinin organisoimana valtiolta viimeisen velan 14,5% korolla, sanoisin että Espanjasssa tuossa osattu paremmin.

    Metsuri motokuski

    On nämä teidän kirjoitukset kanssa semmoisia. Sanoisko mitä. Toloppa tuntuu olevan sitä mieltä että kaikkien muuta voi supistaa tai vähentää mitä hän ei käytä tai että sillä on vaikutusta hänen elintasoon.

    Toinen on sitä mieltä että ladulta täytyy käydä katsomassa kenellä menee liian hyvin ja keneltä voitaisiin vielä ottaa yhteiseen kassaan.

    On tosiaan hyvä että tuollaisilla ajatuksilla olevat henkilöt eivät päätä suomen taloudesta. Vai päättävätkö sitenkin? Pitäisköhän huolestua ?

    mehtäukko

    Aamu tv:ssä JHäkämies ja JEloranta keskustelivat kehitetystä lakkotilanteesta. Jälkimmäinen tokaisi, että lakot ovat perustuslain ,ILON ja kaikenlaisen muun turvaama höykytyskeino. Onkohan tuo ja omistusoikeus verrannollisia turvattavia ja kumpi mahdollisesti kierosti käytettynä pitäisi suitsia?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    suomalaisella palkkatasolla tuotettua 52 e hylsysarjaa, kun Kiinasta sen saa 9 eurolla

    Kyseessä on kai sama Kiinassa tuotettu hylsysarja, ostopaikka on vain eri. Suomessa tuotetun hylsysarjan hintaa emme tiedä, koska sellaisia ei ole kaupan. Joka tapauksessa hyvä esimerkki siitä että meillä ei pystytä tuottamaan kilpailukykyisesti halpatavaraa.

    Sitä voi miettiä miksi aina kritisoidaan sellun tuotantoa. Sellu on yleensä jalostusarvoltaan korkeampi kuin sahatavara mutta alempi kuin kartonki. Sellu on tuottanut paljon tuloja metsän ja osakkeiden omistajille. Kritisoijilta voi kysyä mikä olisi ollut vaihtoehtoinen tuote joka olisi viime vuosina tuottanut paremmin ts. jolla olisi ollut riittävän iso volyymi (viennin määrä). Ja mikä sitten olisi tulevaisuuden metsätuote?

    käpysonni käpysonni

    Kulutustavaratuotanto Suomessa romahti samoihin aikoihin kun Neuvostoliitto hajosi. Kulutustavaratuotanto Suomessa oli peustunut pitkälti Neukkulan vientiin, sinne meni paljon tavaraa, varsinkin vaatteita. Erään Neuvostokauppaa käsitelleen lehtiartikkelin mukaan esim. Turon miesten  pukuja meni sinne paljon, mutta vientipuvut oli heikompilaatuisia verrattuna Suomessa kuluttajille myytyihin.

    Kodin elektroniikkatuotteitakin Suomessa valmistettiin vielä ainakin 1970-80 luvuilla. Meilläkin oli Saloran telkkari, joka olikin aika hyvälaatuinen. Sitten oli Finlux- merkkinen telkkari, joita tehtiin Suomessa, taisi olla huonompilaatuinen Saloraan verratuna. Myös Upo-merkkisiä pesukoneita, jääkaappeja ja liesiä on Suomessa aikanaan valmistettu. Ja varmaan monia monia muita kuluttajatuotteita, mutta ei enää nykyään. Vaateteollisuuskin on hyvin pientä ja marginaalista enää.

    mehtäukko

    Oli Talbot- autontekeleet, Valmetin ja Tikan pyssyt. Maatalouskoneissa ulkolaiset vallanneet. Metsäkoneita valmistetaan paljon.

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 798)