Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 711 - 720 (kaikkiaan 799)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • narisija

    Siellä viinilasin ääressä tuntuu velatki saatavilta.

    MJO
    käpysonni käpysonni

    Juna kulkee …

    Kuis kulkee se Wituksen Inkooseen lupaama vihreän teräksen tehdas, onko se jo kuinka paljon tuottanut vihreää terästä?

    Kaikenlaisia suunnitelmia maailmaan mahtuu….

    MJO

    Yleensä suunnitelmia tehdään ensin. Kyllä jotakin vituttaa ihmeelliset asiat.

    Visakallo Visakallo

    Suomella on erinomaiset kokemukset juuri tällaisten suurempien kohteiden ranskalaisesta suunnittelusta ja rakentamisesta, että me kaikki otamme ilolla vastaan tämän Tornion uutisen. Laitoksen avajaisia pääsemme juhlimaan jo vuonna 2045.

    MJO

    Eikös tuonnepäin ole ollut tuulivoimaa suunnitteilla. Onneksi eivät tajua lukea metsälehden asiantuntijoiden kirjoituksia.

    MJO

    Tornion uutisen. Laitoksen avajaisia pääsemme juhlimaan jo vuonna 2045.

    Ranskalaiset rahoittaa ja työllistää

    pihkatappi pihkatappi

    Eu:n sääntelyn purkamisesta talouskasvu lähtee liitoon.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei siltä näytä. Kukapa olisi uskonut vielä pari vuotta sitten, että verottajan kädenjatke Neste painuu tappiolle. No ei sillä juuri mitään merkitystä ole pääomistajan kannalta, kun saa polttoaineista verotuloja kuten ennennkin. Pörssiyhtiöiden omistaminen on valtiolta täysin turhaa riskinottoa.

    Apli

    Neste on sama kun uusiutuvat polttoaineet, niihin aikoinaan iso satsaus oli hyvä juttu rahaa niistä tuli ovista ja ikkunoista, mutta sitten muutkin tajusi saman ja nyt tästäkin tuotteesta on ylitarjontaa ja muut tekee sitä halvemmalla ja lisäksi erittäin tärkeillä USA:n markkinoilla vallitsee kaaos johtuen nykyisestä heidän presidentistä. Onneksi Fortum jakaa vielä isoja osinkoja ja sanaa VIELÄ kannattaa painottaa ja suomen valtio saa rahaa.. Toki ei kata läheskään nesteestä tulleita osinkoja, eli laiha lohtu, mutta lohtu kuitenkin, samalla kun polttoaineen verosta ja autoverosta yleensä saatava tuotto laskee kun se kuuluisa lehmän häntä.

Esillä 10 vastausta, 711 - 720 (kaikkiaan 799)