Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 9 vastausta, 401 - 409 (kaikkiaan 409)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Leikkauksia pitäisi tehdä valtion ja kuntien menoihin huomattavasti kovemmalla kädellä eikä nostaa veroja.

    Hyvä että nämä Kallen teesit alkaa tarttua muihinkin. 50% julkisen alan työpaikoista pois ja lopuille 25% palkanalennus. Lisäksi eläkekatto 3000€ + lesken eläke pois.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ketkä olikaan se puolikas ketkä irtisanotaan julkisella?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Ketkä olikaan se puolikas ketkä irtisanotaan julkisella?

    Luke ja Ely, -90%. Muualta sitten juustohöylällä + kuntien koko vähintään 20.000 ihmistä.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos Maikkari toimii 300 työntekijällä ja ilman hallintoneuvostoa, mihin YLE sitä tarvitsee ja 3000 työntekijää, noista joutaa puolet pois.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    YLE:llä on aluetoimitukset jotka ovat juuri metsäasioissa tuottaneet tasapuolisempaa tietoa kuin keskusyksiköt.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Jos Maikkari toimii 300 työntekijällä ja ilman hallintoneuvostoa, mihin YLE sitä tarvitsee ja 3000 työntekijää, noista joutaa puolet pois.

    Ylen tehtävä on olla kansalaisten aivopesulaitos. Tosin MTV tekee amerikkalaisten aivopesua paljon vähemmällä porukalla.

    käpysonni käpysonni

    Entisen ylen toimittajan Susanne Päivärinnan kirjoitus todistaa, että ylessä on paljon mistä on varaa leikata.

    Aika hurjaa tekstiä.

     

    https://www.verkkouutiset.fi/a/ylen-uskomaton-organisaatio-susanne-paivarinta-tittelit-kuin-sketsiohjelmasta/#1b47f72d

     

    Kun julkisia menoja halutaan leikata, niin ei tietenkään pidä leikata suorittavalta portaalta, kuten palo- ja pelastustoimelta, hoitoalata, opetuksesta ym.  vaan leikkausvaraa löytyy kuntien ja valtion hallintohimmeleistä, soten hallintohimmeleistä myös, sote- alueita voitaisiin vähentää reippaasti.

    Ja tekoälyllä voidaan paljonkin korvata niitä väliportaan pikkupomoja, erilaisia projektisihteereitä ym. turhia paperinpyörittäjiä.

    Näin saadaan helposti säästöjä julkiselta sektorilta, ilman että palvelut heikkenevät.

    Tolopainen Tolopainen

    Suuri lama tulee korjaamaan Suomen korkean kustannustason. Huonot ajat ovat vasta tulossa oikein huonot. Sijoittajat menettävät omaisuutensa ja virkamiehet kavinjuontipaikkansa. Turha odottaa mitään talousnousua kun olemme menossa kohti suurta lamakautta, vielä pahempaa kuin 30-luvulla. Ay käy toivotonta taistelua vanhojen etuoikeuksien ja yhteiskunnan ryöstön jatkumisesta mutta tulee häviämään, lakoilla ei enää saavuteta kuin tappioita. Palkkoja joudutaan laskemaan. Olemme täysin uudessa tilanteessa sadat miljoonat ihmiset maailmalla ovat valmiita tekemään töitä paljon halvemmalla kuin länsimaissa tehdään, se on heidän oikeutensa. Turha valita vanhusta pressaksi esittämään suuruuteen paluuta, eihän sitä ole koskaan ollutkaan. He saivat pellensä, jonka halusivat. Rikollisia vapautetaan ja itsenäiselle länsimaalle esitetään puhelimitse aluevaatimuksia. Hännystelijä Musk yrittää auttaa äärioikeistoa valtaan Saksan vaaleissa, kuin pahinkin Putinisti. Totuuden jälkeinen aika on tehnyt näyttävän paluun. Mätä jenkkilä alkaa esittäytyä koko maailmalle.

    Apli

    Jos Maikkari toimii 300 työntekijällä ja ilman hallintoneuvostoa, mihin YLE sitä tarvitsee ja 3000 työntekijää, noista joutaa puolet pois.

    Juuri näin aika monelle kansalaiselle tuli yllätyksenä tuo Ylen työntekijämäärä, puolet pois joutaa helposti. Seuraavaksi sitten puolet kansanedustajista, ja samalla vähenee heidän avustajansa yms muuta. Kuntien virkakoneistossa varmasti löytyy myös tehostamista.

Esillä 9 vastausta, 401 - 409 (kaikkiaan 409)