Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 7 vastausta, 391 - 397 (kaikkiaan 397)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Visakallo Visakallo

    Suomi nousee vain yrittäjyyden kautta. Perintö- ja lahjaverot pois, ja verotus vasta sitten jos omaisuutta myydään. Pelkästään jo tällä muutoksella talous lähtee ottamaan uusia kierroksia uusien yrittäjien myötä. Suomessa on aivan liikaa yrityksiä, joiden omistajat ovat kuudenkympin ja kuoleman välissä, eikä jatkajista ole tietoa. Valtava määrä osaamista on katoamassa mullan alle. Kohta joku riehaantuu kun sanon tämän: Uudenlaisella maataloudella on Suomen kaltaisessa maassa lähes rajattomat vientimahdollisuudet, jos voisimme jo vihdoin alkaa luopua vanhakantaisista asenteistamme. On aika kuvaavaa, että saksalainen Lidl-ketju on ollut suurin suomalaisten elintarvikkeiden viejä. On ollut ihan mukava ostaa ulkomailla esim. Pekan Leivän tuotteita tuotuna suoraan Heinolasta!

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Perintöveron poisto olisi hyvä asia. Perintöveron takia joka sukupolvi joutuu aloittamaan työnsä alusta, eikä tämä ole perhe-tai yritysomaisuuden kehitykselle hyvä asia. Valtion verotulot alussa tippuisivat, mutta pitkässä juoksussa yhteiskunnan aktiivisuus nousee ja verotulot kasvavat.

    Metsuri motokuski

    Perintöveron tuotto on aika iso valtion kassaan. En usko että nyt löytyy valmiuksia sen muuttamiseen. Minä kyllä kannatan perintöveron muutettettavan ruotsin malliin.

    Nostokoukku

    Minä riehaannuin olemaan Visan kanssa samaa mieltä maataloudesta. Vaikka en ole maanviljelijä enkä edes kepulainen. Perunoita ja porkkanoita olen jonkun penkin kasvattanut. Uskon myös että suomalaisilla elintarvikkeille olisi oikein markkinoituna kysyntää. Venäjällehän ainakin meijerituotteita meni vielä joku vuosi sitten rajattomasti. Puhtaudelle ja laadulle löytyy kyllä maksajat. Pitäisi vain joidenkin uskaltaa keskittyä vähän erikoisempiin kasvatettaviin kuin kauraan ja ohraan. Marjapuoli on tehnyt paljon imitsiä mm. Arktiset Aromit kampanjalla. Samat aromit, arktiset, jytyävät myös monissa  maailmalla suositussa maustekasveissa.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Venäjän kauppa on suomelle A&O. Länsimarkkinat ovat elintarvikkeissa niin kilpaillut ja sisäpiirin hallussa, ettei suomella ole sinne mitään asiaa.

    Metät kunnossa!

    Venäjällä esiteltiin Lada Sport – Ominaisuudet kuin viime vuosituhannelta

    Lada Niva Sport on mallistonsa tehokkain vaihtoehto, mutta siihen ei paljon vaadita. 122 hv.
    Kauppalehti.

    Kehveli, sitten vaan tilailemaan!

    Tolopainen Tolopainen

    Valion vienti Venäjälle oli 15% liikevaihdosta, kun lopahti kuin seinään. Eivät he taida siihen palata enää koskaan. Verovarojen avulla tuotettujen elintarvikkeiden vienti ei ole muutenkaan mitään bisnestä. Ne voisi jakaa ilmaiseksi köyhille Suomessa.

Esillä 7 vastausta, 391 - 397 (kaikkiaan 397)