Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 362)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Nostokoukku

    Ne kymmenet tuhannet tyhjät talot ja navetat tullaan täyttämään datakeskuksilla. Eikös Kajaanin seudulle ole tulossa useita keskuksia.

    Apli

    Suomen talous on ollut alamaissa lähes 20v. Elvytetty on jatkuvasti velkarahalla, mutta taitaa olla niin, että vähäinenkin kasvu on saatu aikaan velkarahalla.

    Todennäköisesti velkarallin tavoitteena onkin ollut pitää kansa tyytyväisenä kulloinkin vallassa oleviin puolueisiin. Tässäkin on epäonnistuttu. Jokaisen hallituskauden jälkeen on pääministeripuolue vaihtunut. Lähimpänä ”onnistumista” oli Sanna Marin mittavan elvytyksen ansiosta.

    Ehkä olisi parempi kokeilla välillä antaa kansan tyytymättömyyden tason nousta reilusti, koska valtapuolue kumminkin häviää seuraavat vaalit. Sanotaanhan, että nälkäinen koira juoksee pisimmälle. Tyytymätön ihminen myös keksii itse omatoimisesti uusia selviytymiskeinoja.

    Minusta kansantalouden kasvun sijasta voidaan hyvinkin mennä 0-kasvulla niin kauan, että aito kasvu käynnistyy. Parempi tunnustaa tosiasiat viimeistään nyt ettei pudota vieläkin syvemmälle velkasuohon. Kansantaloutemme todellisen tuotantokyvyn mukainen heikko kasvu myös pienentäisi EU:n maksuosuuttamme.

    Erittäin hyvä kirjoitus Olen täysin samaa mieltä.

    Apli

    OP-ryhmä alensi ennustettaan Suomen talouskasvusta | Uutisia lyhyesti | Yle Uutiset

    Katsotaan juhannuksena lakkokevään jälkeen ennusteet, voi olla melkoinen ero näihin nyt tuleviin talouskasvu ennusteisiin..

    Tolopainen Tolopainen

    Länsimaat ovat siirtäneet teollisuus tuotannon ja mineraalien kaivamisen Kiinaan ja nyt ihmetellään, että ei kasva kuin velka. Herra Trump voisi keskittyä aluksi jenkkilän ongelmiin. Siellä uuden kaivoksen avaaminen kestää keskimäärin 29v taitaa olla byrokratia tuplasti hitaampi kuin esim. Suomessa. Tekevät lisäksi niin huonoja tykinputkia, jotta ne kuluu hyvin nopeasti loppuun. Ei niillä sotia voiteta

     

    Nostokoukku

    Aplin ehdottama 0- kasvu aiheuttaa sen, että kiinalainen roina jää kauppojen hyllyille ja sähköautot autokauppiaiden halleihin. Myös suuri osa alle 30:n neliön saunatötteröistä jää tekemättä. Ei sellainen käy, kaikkein pyhintä, bruttokansantuotetta, on varjeltava. Vaikka velaksi.

    Tolopainen Tolopainen

    Kiinalainen roina mahdollistaa elämisen halvalla Suomessa ei tarvitse muuttaa halpamaahan, kun tavarat saa edullisesti Temusta. Kiinasta paketti tulee nopeammin kuin Powerista.

    Metsuri motokuski

    Alkaa näyttämään että pikku korjauksilla ei saada talouskasvua käännetyä. Voi tulla melkoiset mullistukset vielä. En ihmettele vaikka hyvinvointialueita puretaan ja kovalla kädellä puututaan sosiaalietuuksiin.

    Apli

    Kyllä vaan, veroja joudutaan korottamaan reilusti, ja totta että sosiaalietuuksia joudutaan edelleen karsimaan kovalla kädellä, myös työttömyysturvaa eli ansiosidonnaista tullaan karsimaan jotta menoja saadaan pienennettyä ja tuloja lisää.. Myös valtion ja kuntien hallintoon kohdistuvia leikkauksia pitää jatkaa..

    Tolopainen Tolopainen

    Jokainen voi korjata ensin oman taloutensa, jos kuuluisin kirkkoon olisin maksanut kirkolle veroa eläkkeestäni jo lähes 10k€, mikä röyhkeys. Eläkkeeni kuuluu minulle ei instituutioiden palkollisille.

    Kurki Kurki

    Ne kymmenet tuhannet tyhjät talot ja navetat tullaan täyttämään datakeskuksilla. Eikös Kajaanin seudulle ole tulossa useita keskuksia.

    Brittiläinen XTX Markets tekee Kajaaniin miljardin euron datakeskusinvestoinnin lakkautetun paperitehtaan alueelle. Rakennustyöt on aloitettu. Viime vuonna uutisoitiin, että Google rakentaa miljardien eurojen datakeskukset Otanmäkeen Vuolijoelle, joka nykyisin on Kajaania sekä Muhokselle.

    Saapa nähdä kuinka monta datakeskusta Kainuuseen saadaan. Joka kuntaanko ja samalla 500 uutta työpaikkaa. Tuulimyllyjä on tulossa yksin Vaalaan 200, joista kunnalle 10 miljoonan kiinteistöverot. Kunnan budjetti on 15 milj.e. Kiinteistöveroja jo nyt tulee kunnalle 3,5 milj.e.

    https://yle.fi/a/74-20133261

    https://www.hs.fi/talous/art-2000010867822.html

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 362)