Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 222)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Visakallo Visakallo

    Nyt täytyy kyllä hieman kompata Kallea. Sanokaapa jotka oikeasti tiedätte, minkä verran Suomi on tähän mennessä netonnut vihreästä siirtymästä? Minulla ei valitettavasti ole siitä mitään käsitystä. Löytyykö jostain faktaa näistä asioista?

    käpysonni käpysonni

    Tuo rakentamishomma on sellainen että ei tarvi rakentaa kun ei ole kysyntää eikä tarvetta uudisrakennuksille muualla kuin  Ukrainassa. Suomi ja muu eurooppa on jo valmiita rakennuskannan puolesta. Korjausrakentamistarvetta on ehkä enemmän. Jos sitten ryssä alkaa Suomeen ohjuksia ampumaan, niin sen jälkeen on kyllä paljonkin tarvetta taas uudisrakentamiselle.

    Kalle Kehveli

    Tuo rakentamishomma on sellainen että ei tarvi rakentaa kun ei ole kysyntää eikä tarvetta uudisrakennuksille muualla kuin  Ukrainassa. Suomi ja muu eurooppa on jo valmiita rakennuskannan puolesta.

    Espanjassa rakennetaan nytkin paljon, kun väestö valuu ”aurinkoon”. Sodalla on siihenkin vaikutusta.

    Apli

    Rakennuksien arvon kupla puhkeaa nyt kunnolla suomessa, voi tulla melkoinen vuosi sen suhteen, toisaalta suomalaisten omaisuus on pitkälti kiinni juuri niissä, ja vaikka puhuttiin että korkojen lasku auttaa asiaan, niin nyt onkin käymässä päin vastoin, kertoo kyllä talouden synkästä tilasta paljon.. Onko seuraavaksi edessä pankeille rumat luottotappiot?

    Rukopiikki

    Niin pienen maan kuin tavan tallaajankin resepti selviytyä pahassa maailmassa on pyrkiä pitämään kohtalaiset suhteet joka suuntaan ja olla sekaantumatta toisten asioihin.

    Natolla Suomi saatiin etulinjaan ja natoaseilla maa on sitoutettu USA:n aseteollisuuden vakio-ostajaksi. Asiakassuhdetta on vaikea ja kallis lopettaa joten olemme nyt USA:n lypsylehmä. Vaikkakin laiha sellainen.

     

    arto arto

    Tehokaita aseita Natolla ennen kaikki oli itänaapurista, näkee nyt ukrainassa miten niillä pärjää, Naton aseita vastaan venäjän tankkeja romuna koko ukraina täynnä. Ei nykymaailmassa pärjää enää singolla ja pystykorvalla. Tronet ja miehittömät aseet tulee menestymään.

    Rukopiikki

    Ei se höökiminen ole natokalustolla onnistunut sen kummemmin. Siellä on kaikki lahjotettu kalusto romuna ja koko itäblokin jäämistö mitä ukrainaan saatu. USA on roonisodassa ihan kehitysvaltio. Ukrainalaisetkin tekevät itse parempia.

    Kalle Kehveli

    Tankeista puheenollen, jopa Venäläinen T-72 kesti enemmän drone-/ ohjusiskuja kuin länsi-tankit. Leopard taisi olla suurin pettymys.

    Tekninen sodankäynti on kehittynyt valtavasti nyt ukrainassa ja länsivaltiot ovat pudonneet kelkasta. Jopa ukraina on heitä edellä siinä. Tämä suomalaisen taistelijan suusta.

    Nostokoukku

    Mitähän ”Upsalan ekonomisteja” nämä pankkien kiinteistörahastojen ekonomistit oikein ovat? Onko heillä usko siihen, että täällä vähäväkisessä maassa asuntojen arvo voi loputtomasti nousta? Noin kymmenen vuoden väleinhän asuntojen hinnat putoavat sille tasolle mikä on niiden todellinen arvo, kuten nyt on käynyt. Viidennes kaupunkien liikekiinteistöistä on nyt arvottomia, laput luukulla. Siitäkös poru alkoi. Tietenkin pankit ovat turvanneet selustaansa. Onhan heillä oikeus pakkolunastaa sijoittajien säästöjä määräämättömäksi ajaksi. Tämä ei tietenkään koske suursijoittajia, piensijoittajien varathan nytkin pakastetaan.

    ihmettelijä

    Mutta metsärahastot sen kun porskuttaa ylöspäin. Nekin olisi kyllä nyt jumissa, mutta kun puun hinta pitää, jopa nousee vaan, vaikka mitään ei rakenneta. Miten nuo sahat edelleen pyörii, mihin menee lankkua? Tosin huhu kertoi että yhdelle isolle sahalle ei enää tämä talvena tarvi tukkeja toimittaa. On laani jo täynnä eikä lisää tarvita ennen kevättä.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 222)