Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 1,251 - 1,260 (kaikkiaan 1,264)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • Nostokoukku

    Voisi toimia. Pikkuporvarit ovat useimmiten oikeistolaisempia kuin aivan oikeat porvarit. Heillä ei ole mitään tarvetta todistella mitään. Lisäksi oikeiden porvareiden keskuudessa nämä pikkuporvarit ovat melko halveksittu ryhmä, kuten pyllyn nuolijat yleensä. Pikkuporvarin on tehtävä toisille selväksi oma tärkeytensä. Kukapa sen kissin hännän nostaa jos ei kissi itse.

    käpysonni käpysonni

    Kyllä Suomi on edelleen yksi maailman tasaisimman tulonjaon maista. Seuraava askel olisi puhdas kommunismi.

    Silti  vasemmistomediat, kuten yle ja hamasin sanomat jaksaa tasaisin väliajoin tehdä valejuttuja siitä, kuinka meillä on isot tuloerot. Suomessa tuloerot on maailman lähes pienimmät.

    Vasemmisto ja sitä tukeva media lopettavat  nuo tuloerojutut vasta sitten kun työtön, siivooja ja ylilääkäri tienaavat kaikki yhtä paljon.

     

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Oikeistohallitus on aiheuttanut parin vuoden aikana lähes 100.000 työtöntä ja ajanut suomen päätöksillään konkurssitilaan. Tästä ei enään nousta työtä tekemällä, vaan verotusta on rankasti nostettava hyväosaisten osalta.

     

    Metsuri motokuski

    Kuulutko Kalle näihin hyväosaisiin ? No etpä tietenkään kun olet verorasitetta siirtämässä muille.

    Kyllä suomen talouden rahasyöppä nostokoukku on sosiaalisektori. Sille emme voi mitään että olemme venäjän naapuri valtio ja Venäjällä on säännöllisin ajoin taipumus vierailla aseiden kanssa naapurivaltioissa. Nyt siitä kärsii ukraina vuorollaan.

    Nostokoukku

    Ison naapurin kanssa kannattaisi elellä visusti. Ei kannata härnätä vierailulle. Mutta mistä nämä 6,2 miljardia vierailua silmällä pitäen otetaan?

    Metsuri motokuski

    Kyllä se meitä veronmaksajilta otetaan. Siirretään rahaa momentilta toiselle.  Priorisoidaan kuluja. Suomessa on kolme tärkeää sektoria jotka pitävät hoitaa. 1. Turvallisuus, 2. Koulutus ja 3. Terveydenhuolto jollakin tasolla. Kaikesta muusta voidaan siirtää varoja muualle. Pitää vain rohkeasti tehdä. Suomen budjetti on noin 85 miljardia. Kyllä siinä jakovaraa on.

    Nostokoukku

    Eli koulutusta niille joilla on varaa maksaa. Terveydenhuoltoa jollakin tasolla niille, joilla ei ole varaa maksaa ja oikeaa terveydenhuoltoa yksityisiltä niille, joilla on varaa maksaa. Joskus tällaista järjestelyä on kutsuttu heitteellejätöksi.

    Metsuri motokuski

    Niinkö minä kirjoitin ? Kirjoitinko että nykyinen koulutusjärjestelmä ei kelpaa? Terveydenhuollosta voitaisiin kyllä itse kukin maksaa enemmän. Jospa sillä saataisiin tämä ylipainoinen kansa pitämään huolta terveydestään niiltä osin kun terveys on omassa valinnassa.

    Visakallo Visakallo

    Me vanhempi sukupolvi muistamme vielä oikein hyvin sellaisen Suomen naapurimaan, jossa sanottiin kaikkien ihmisten olevan tasa-arvoisia. Nykyinen etelä-naapurimaamme kuului siihen aikaan myös osana tähän suureen valtioon. 1970-luvulla siellä katunäkymät olivat hyvin harmaat ja rakennukset olivat aika huonokuntoisia. Yksi uusi korkea rakennus erottui kuitenkin selvästi edukseen. Kysyin paikallisilta, että mikä rakennus se on? Vastasivat, että se on uusi sairaala. Minä samoin, että sepä mukava, että saitte uuden sairaalan jos tarvitsette hoitoa. He katsoivat minua todella ihmeissään ja sanoivat: Sehän on  h e r r o j e n  sairaala! Emme me sinne koskaan pääse!

    Nostokoukku

    Et kirjoittanut, mutta siihen ei kohta ole valtiolla varaa. Ne koulutetaan jotka pystyvät maksamaan. Eteläisen naapurin herrojen sairaalat tulevat tännekin.

Esillä 10 vastausta, 1,251 - 1,260 (kaikkiaan 1,264)