Keskustelut Metsänomistus Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

Esillä 10 vastausta, 1,211 - 1,220 (kaikkiaan 1,227)
  • Miten Suomen talous saadaan kasvuun?

    Tänään ilmestyi Kauppalehdessä Kari Stadighin haastattelu, jossa hän käy läpi Suomen talouden tilannetta ja vallitsevaa ajattelua.

    Haastattelu keskeisimpiä sanomia ovat:

    Kepulainen koko maa on pidettävä asuttuna-ajattelu tuottaa äärimmäisen kalliin rakenteen. Sote-ratkaisu on esimerkki tästä jättimäisestä kustannustsunamista.

    Toinen ja Stadghin mielestä vielä velkaantumistakin pidempään Suomen kasvua jäytänyt politiikka on periaate siitä, että koko Suomi pidetään asuttuna. Stadighin mukaan se hajauttaa resursseja kasvun kannalta epäoptimaalisesti ja antaa vääränlaisen lupauksen kansalaisille.

    ”Tämä kepulainen periaatehan on maksanut miljardeja Suomelle ja syönyt meidän kasvuamme. Nyt kun maa on köyhtynyt velan kasvun myötä, niin lupaus on liian kallis tälle maalle. Sen lisäksi aiheutamme inhimillistä surua, koska muuttotappiokunnilla suomalaisten ainoa varallisuus ovat asunnot ja on luonnollista, että niiden hinnat laskevat hyvin pitkän aikaa myös tulevaisuudessa”, Stadigh sanoo.”

    Pääministerinä toimineen kassanhoitajan kokemattomuus talousasioissa johti holtittomaan velanottoon.

    Taloustieteilijät ja erilaisten ajatushautomoiden ekonomisteiksi naamioituneet edunvalvojat keskittyvät lähinnä velkaantumisen ja tulonjaon vatvomiseen.

    ”Suomessa verokeskustelu on pääosin varovaista. Muutokset ovat marginaalisia ja niitä punnitaan velkaantumisen sekä tulonjaon näkökulmasta. Stadighin näkemyksen mukaan kasvunäkökulma pitäisi olla vahvemmin esillä.”

    Haastattelussa tulee vahvasti esille verotuksen vaikutus riskinottoon. Yrittäminen on tukahdutettu verottamalla se kuoliaaksi.

    ”Kotimaisille omistajille olennaisia ovat yhtiöverotus, perintöverotus ja osinkojen verotus. Näiden kaikkien täytyisi olla selvästi palkkaverotusta matalampia, koska palkkatyön ja omistamisen ero on se, että omistaja ottaa valtavan riskin. Korkea verotus vähentää riskinottohalua”, Stadigh sanoo.

    Periaatteessa esimerkiksi pörssiyhtiön voittoon voidaan katsoa iskevän kaksinkertainen vero, kun ensin siitä maksetaan yhtiövero ja jaetusta osingosta pääomatulovero. Näin laskien veroaste on 40 prosentin luokkaa. Palkkatulojen osalta veroaste kohoaa vastaaviin lukemiin 90 000 euron vuosiansioista lähtien.

    Stadighin ajattelussa sekä pääomiin että ansioihin kohdistuvat verot ovat siis liian korkealla. Niin ikään arvonlisävero, joka nousi Suomessa syyskuun alussa EU:nkin katsannossa lähes kärkeen, 25,5 prosenttiin.

    ”Jos minä valmistan kengät ja myyn ne sinulle ja joku ottaa siitä neljänneksen veroa, niin sehän on absurdi ajatus. Tämähän on kuin bensaverotus aikanaan. Että pääosa on kohta veroa”, Stadigh ihmettelee.

    Yksikään puolue ei kuitenkaan tällä hetkellä aja Stadighin maalaamaa rohkeaa verouudistusta. Enemmistö ekonomisteistakaan ei näin pitkälle menisi ja valtiovarainministeriön virkamiehet luultavasti varoittaisivat luottoluokituksen heikentymisestä, kun veroalen ennakoitaisiin syövän lyhyellä tähtäimellä verotuloja.

    ”Ei tällä hetkellä veroreformia kukaan suunnittele, vaan haetaan lisää verotuskohteita. Sehän johtuu siitä, että on eletty yli varojen ja ollaan epätoivoisia, miten saadaan valtiontalous kuntoon. Helpointa on verottaa lisää.”

    Entäpä ne ekonomistit, joista osa jopa suosittelee alv:n korottamista?

    ”He keskustelevat vain siitä, mitkä ovat verojen välittömät vaikutukset. Luulen, että he eivät välttämättä tiedä asiasta tarpeeksi, koska huippukorkeita arvonlisäveroja on ollut taloushistorian katsannossa aika lyhyen aikaa”, Stadigh väittää.

    Stadighin näkemykset ovat selkeän talouskasvumyönteisiä ja kannatan etenkin verotukseen liittyviä reippaita muutoksia. Meidän on pakko siirtyä keskusjohtoisesta näivettävästä sosialismista avoimemman ja yritysystävällisemmän talouden aikaan.

  • konstapylkkerö2

    Kerrohan taas välillä satua yli 30 motin vuosikasvusta jk-kuusikossa. Sillä Suomi nousuun. Tarinankerrontaa .

    Apli

    Työttömyys lisääntyi helmikuussa – Suomen miesten tilanne synkin EU:ssa | Uutisia lyhyesti | Yle

    Haasteita riittää hallituksella, kasvattaa menoja melko paljon tämäkin, kevään budjettiriiheltä voidaan odottaa melko kovia leikkauksia ja veron korotuksia jos valtion velkaantuminen pyritään pitämään edes jonkin näköisessä kurissa.

    Nostokoukku

    Tuosta yli 260 000 työttömästä on vähennettävä 100 000 työllistynyttä. Näin paljonhan Purran hallitus ilmoitti Ek:n työelämäuudistuksella saatavan uusia työpaikkoja. Täytyyhän hallitusta uskoa, sen sanomahan perustui Ek:n tarkkoihin laskelmiin. Miksi nuo syntyneet työpaikat ovat jääneet tilastonikkareilta huomioimatta?

    Rane2

    100 000 on työllisyydessä luku jonka arvostus riippuu aina tahosta joka arvioi.Kataisen ja Stubbin hallituksissa oli työministerinä Lauri Ihalainen jonka aikana Suomeen syntyi tuo 100 000 työtöntä.Seuraavassa Sipilän hallituksessa oli työministerinä Jari Lindsröm jonka aikana nuo 100 000 työtöntä, ja ylikin, työllistyivät.

    Arvatkaapas kumman kuva on kunniapaikalla kaikkien SAK:n toimistojen seinällä?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Seuraavassa Sipilän hallituksessa oli työministerinä Jari Lindsröm jonka aikana nuo 100 000 työtöntä, ja ylikin, työllistyivät.

    = Päästettiin eläkkeelle. EDIT

    Rane2

    Tehän ilmaannutte vaikkei muistuttaisikaan?

    Visakallo Visakallo

    Vasemmistopuolueilla on se perusongelma, että työllisyyden parantuessa niiden kannatus laskee. Siitä tämä Suomen pitkä kurjistumiskierre hyvin paljolti johtuu.

    Kokenut kaiken tietää

    Ammattikoulussa raksapuolta opiskellaan 3 vuotta. Joka tiistai on ” etäpäivä” jonka aikana ei tehdä eikä opiskella mitään. Muut arkipäivät alkaa kasilta, mutta päättyvät klo 12-14. Mitään kotitehtäviä ei tule. Samat asiat oppisi vuodessa, itseopiskeluna, ja kesän harjoittelussa raksalla. En ihmettele, että tuolla systeemillä tulee systeemistä työelämään sopeutumattomiakin yksilöitä. Kasvatuksessa olisi parantamisen varaa, eikä opettajat sitä koulutusta oikeasti suunnittele koko kesää. Nuoria ei pyrokratian, regulaation takia työllistetä, ja koulussa ei opi mitään työelämässä tarvittavaa. Ei ihme, että menee huonosti.

    Tolopainen Tolopainen

    Mistä moinen harhakuva on syntynyt, että palkkojen ja ostovoiman pitäisi jatkuvasti nousta. Jos on viime vuoden tullut toimeen nykyisellä palkalla, tulee sillä toimeen tämänkin vuoden, kun kaikki hinnatkin laskee jatkuvasti.

    Kun katsoo nykyisiä lakkopuuhia työmarkkinoilla, ei ole mikään ihme, että työttömyys kasvaa. Työnvieroksujia ei kukaan palkkaa nurkkia nojailemaan. Missä se AKT piileskelee, kun ei ole tukilakossa.

    Vihreän siirtymän investoinnit tulee pääosin ulkomaiseen omistukseen Suomessa. Korkeintaan 30% omistuksesta on täältä, loput pääosin Kiinasta ja muista eksoottisista maista. Saattaa olla ryssien rahaa.

    Alueellinen eriarvoisuus korostuu maan sisällä. Köyhille alueille tulee tuulivoimaa, joissa ei ole yhtään paikallista omistusta. Kiinteistöverotkin uhataan sosialisoida ja puuhelloille päästömaksut.

    Visakallo Visakallo

    Vasemmistopuolueille on elinehto, ettei työllisyys vain pääsisi Suomessa nousemaan. Voikin sanoa että vasemmisto lakkoilee henkensä edestä, ei työntekijöiden puolesta.

Esillä 10 vastausta, 1,211 - 1,220 (kaikkiaan 1,227)