Keskustelut Metsänhoito Miten maksimoida metsän kannattavuus

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Miten maksimoida metsän kannattavuus

    Suojelusta ja hoidon laajaperäistämisestä eri tavoin kirjoitetaan pilvin pimein.
    Harvassa ovat ne hyvät ammattijutut, joissa neuvotaan metsätuotannon kannattavuuden maksimointia.
    Se tarkoittaa samaa asiaa kuin tukin kasvatuksen ja puun tuotannon tehostaminen. Tämä tuottaa sivuvaikutuksina hiilen sidonnan maksimoimisen, tehtaiden raaka-aineen turvaamisen, maaseudun elinvoimaisempana pitämisen ja kansantalouden tukemisen. Positiivinen vaikutusketju on pitkä.
    Nykyisillä lämpösummilla Suomessa voi puu kasvaa jo hyvin nopeasti, jos kasvutekijöistä huolehtidaan oikein hyvin eli paljon totuttua paremmin.
    ”Ojanpenkka” kasvuefektin hyödyntäminen suurille mättäille rotutaimia tarkasti istuttaen 1200 kpl/ha, ajouramätästetylle (AUO-mätästys) maalle, on jo hyvä alku.
    Ojitus tarvitaan hyvin haitallisen pohjaveden alhaalla pitämiseksi kallioita ja kuivia kankaita lukuunottamatta. Sillä saadaan juuret kasvamaan syvemmälle kesäkuivuutta pakoon, maan sisäinen kasvu vahvaksi ja eläväksi sekä maa ilmavaksi.
    Hyvän kasvun turvaamiseksi valtapuilla tarvitaan väljyyttä eli valoa niin, että puut eivät pohjoisen auringon viistovalossa karsiinnu valon puutteessa ja menetä kasvun moottoriaan eli neulasia/lehtiä.
    Tässä puiden kannalta elinvoimaa parhaiten ylläpitävät väljyydet korvilla, ja tuoreilla kankailla nykyisen ymmärrykseni mukaan ovat 600 r/ha (hyvin aikainen eh), 400 r/ha (tukin kasvatusväljyys jo alle 10 v eh:sta) ja 200 r/ha loppukasvatustiheys yli 1 m3:n puille heti kun latvustila alkaa tukkimetsässä täyttyä. Näillä saadaan kaikkien hakkuiden tukkiprosentti yhteensä 70 % luokkaan eli yli 2 x valtakunnan keskiarvoa suuremmaksi. Kannattavin on jälkikasvatus 200 r/ha tiheydellä (7 m puuväli), jossa yli 1 m3:n elivoimaiset ja pitkälatvuksiset puut jatkavat useimmiten yli 10 m3:n/ha/v kasvuaan jopa vuosikymmeniä tuottaen pelkkää tukkia ja täysin ilman kuluja.
    Kuitupuun kasvatus tulee minimoida, koska se on yksiselitteisen kannattamatonta nykyisillä kepulikonstein alas painetuilla hinnoilla.
    Taloudellisessa kasvatuksessa väli-/alus- ym. roskapuun määrä on pidettävä pienenä valoa ja muita resursseja kuluttamasta.
    Jo ohutturpeisella maalla tuhkalannoitus on hyvin kannattava typen mobilisaation lisääjänä ja hivenlannoitteena.
    Taloudellisessa puun kasvatuksessa, kuten myös puutarhoissa ja pelloilla, kasvutekijät vain on harkitusti ja taitavasti optimoitava, mihin menee rahaa.
    Yksittäiset tukkikasvua tehostavat toimet maksavat satasia mutta tuottavat tuhansia.
    Taitava tuottaja osaa myös laskea, eikä seuraa aivottomasti osin poliittisesti laadittuja suosituksia tai nykyoloissa toimimattomia perinteitä.

  • mehtäukko

    Mikäpäs siinä, kuulostaa tehokkaalta meiningiltä. Mehtäukko on kyllä ylläpitänyt ”nykyoloissa toimimattomia perinteitä” siksikin, ettei loikka tyhjyyteen ja äkkipysäys ei olisi liian äänekäs. Ent. Metlan tutkimustieto ja käytäntöjen kokemuksiin perustuvat veteraanien opit toimivat varmuudella. Samoin runkoluvut Tapion ohjeilla antavat tarpeellisen laatu- ja vakuutusturvan. Vajaatuottoisuuden riski on mielestäni suurempi paha kuin pitää eri kehitysvaiheissa puuta lihomassa enimmäismäärä.

    Tomperi

    Sehän kuulostaa yhtä vakuuttaalta kuin suviseurojen pääpuhujalta, totta torisee jokainen sana mutta faktat ja laskelmat puuttuu….

    Kurki

    Ehkä Tomperi laittaa tänne ne oikeat laskelmat?

    Panu

    Vaikuttaa aika samalta aiheelta kuin tämä:

    Mutta Veli-Jussi laskutaitoisena voisi laittaa niitä laskelmia. Korkea tukki% kiertoaikana ei kerro kaikkea kannattavuudesta. Esim. kuusikko voidaan kasvattaa alusta asti harvana jolloin menee enemmän rahaa raivaukseen ainakin alkuvaiheessa. Vaihtoehtona on selvitä raivauksista halvemmalla ja jättää ilmaiseksi tullutta koivua kasvamaan. Ensiharvennuksessa voitaisiin poistaa lähinnä luontaisesti syntynyttä puuta ja keskittyä kasvattamaan kalliilla istutetuista kuusista tukkia.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)