Keskustelut Metsänomistus Miten löydän uudet tieosakkaat?

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)
  • Miten löydän uudet tieosakkaat?

    Yksityisteitä hallinnoitaessa tahtoo tulla tilanteita, ettei uusien tieosakkaiden yhteystiedot tahdo tulla tiekunnan tai toimitsijamiehen tietoon.
    Muistelin, että yli kolmenkymmenen vuoden aikana muutamaa yksityistietä hallinnoidessa olisi vain pari kertaa minulle aivan suoraan ilmoitettu uuden osakkaan nimi ja osoite!
    Monesti on joutunut suoranaiseen salapoliisityöhön, kun uudet omistajat eivät välttämättä asu edes Suomessa, eikä naapuritkaan tiedä heistä mitään.
    Jos postilaatikosta sattuu olemaan nimi, ei se välttämättä ole tieosakkaan, vaan vain sen hetkisen asukkaan nini.
    Nyt tuli uudeksi hoidettavaksi tie, jossa on n. 80 osakasta.
    Siinä määrässä saattaa jo yhdenkin vuoden aikana tapahtua yhtä sun toista.
    Kertokaa kokeneemmat, mikä olisi kätevin ja edullisin tapa saada tiedot, ja pitää tieosakasluettelo ajan tasalla?
    Jos yksityinen hakee omistajatietoja kiinteistörekisteristä, jokainen haku taitaa maksaa? Onko tähän ilmaista väylää olemassa?
    Entä haut muista maista?

  • Kuitupuunkasvattaja

    En ole lukenut uutta yksityistielakia kokonaan läpi, mutta muutamia pointteja olen ollut kuulemassa siitä.

    Lainlaatijalla taisi unohtua juuri tämä rekisterinpito yksityisteistä. MML on juuri se oikea taho pitämään yksityistien osakkaista luotteloa, yksiköintiä ja rekisteriä. Luettelo ei ole betonoitu, sillä osakkaisiin ja yksikönteihin tulee muutoksia aivan kuten kiinteistöihin.

    MML haluaa todennäköisesti rahaa tiekunnilta luetteloista ja muutoksista. Mutta eihän MML ole rahaa vailla kiinteistönomistajiltakaan varsinaisesta rekisterinpidosta, Miksi tiekuntien pitäisi joutua maksajiksi?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei me varmaan lakisääteisiä rekistereitä makseta.

    Ajokoira

    Visakallo: Tiekunnan toimielimen vastuulla on, että tiekunnan ajantasaiset tiedot löytyvät rekisteristä. Tieosakkaan on puolestaan annettava tarpeelliset yhteystiedot yksityistien hallinnointia varten, tätä ei kukaan tässä keskustelussa kiellä. Minä keskustelen siitä tilanteesta missä ostaja ei saa myyjältä tietoa yksityistien osuuksista, yhteystiedoista tms.

    Ratkaisu ei voi olla se, että uusi ostaja menee seisomaan tien viereen, pysäyttää kaikki ohikulkijat tai selvittelee lähitilojen omistajat ja kyselee heiltä, sattuisiko he tietämään onko kyseessä yksityistie ja mikä on sen tiehoitokunta. Ratkaisu ei voi myöskään olla se, että ostaja lähtee penkomaan kunnan arkistoja saadakseen tämän tiedon. En ole oikeusoppinut, mutta mitä luulet, kumpi on lopulta riitatilanteessa voittaja; myyjä, joka ei ole tietoja ilmoittanut ostajalle tai toimittanut muutoksista tietoa tiehoitokunnalle vai se uusi omistaja? Myyjän intressikin pitäisi olla ilmoittaa muutoksesta, jotta jatkossa laskut eivät kohdistu hänelle.

    On tiettyjä myyjiä, olkoot vaikka kuolinpesät tai metsätiloista erkaantuneet omistajat, jotka eivät tunne metsäasioita. Ei ole ensimmäinen kerta kun esim. metsästysoikeuden vuokraamisesta on unohdettu ostajalle mainita ja kohta metsätilan metsästysoikeudet on vuokrattu kahdelle taholle.

     

    Jean S

    En ole perehtynyt juridiikkaan sen osalta, kenelle vastuut viime kädessä jäävät. Tiemaksuhan on suoraan ulosottokelpoinen ja kiinteistö viime kädessä on panttina sen maksamisesta, mutta toisaalta taas perimättömien saatavien yleinen vanhenemisaika on kolme vuotta. Itsellänikin on metsiä useiden sellaisten teiden vaikutuspiirissä, jolla ei aktiivisesti toimivaa tiekuntaa ole tai jonka maksua minulta ei ole yritettykään periä tai jonka hoitokunnasta minulla ei ole tietoa. Tiekunnanhan pitäisi tietysti periä maksuja, mutta jos eivät peri, niin ei kai se osakkaankaan ongelma ole, ja jos tie menee huonoon hoitoon, niin on varmaan osakkaankin intressi alkaa selvittää asiaa.

    Jos jollain on aikaa ja energiaa niin selvittäköön.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    MML:n rekisteristä pitäisi löytyä tiehoitokunnalle yhteystiedot, ellei muuten löydy. Käytännössä useimmiten löytyy kun juttelee naapureilleen. Ellei tie ole järjestäytynyt ja tarvetta olisi niin sitten vaan perustamiskokousta järjestämään.

    Visakallo Visakallo

    Ajokoiran viimeisimmästä kirjoituksesta selvisi, että hänen ongelmansa ei niinkään ole ollut tiekuntien toiminnassa tai toimimattomuudessa, vaan näitä puutteita ilmeni myyjäpuolella. Jos kaupassa ei ole käytetty välittäjää, asia on silloin myyjän ja ostajan kahdenvälinen, muussa tapauksessa välittäjä ei ole toiminut täysin asianmukaisesti. Kulkuoikeus on kuitenkin aivan jokaisen kiinteistön olennaisin asia. On hyvä, että näitä ongelmia tuodaan julki. Sitä kautta on mahdollista myös saada paremmin toimivia järjestelmiä. Tietotekniikka on tässäkin asiassa erittäin hyvä apuväline, mutta kaikki on kuitenkin viimekädessä meistä ihmisistä. Mikään tieto kun ei aivan automaattisesti mene rekistereihin. Tietoja pitäisi myös jatkuvasti päivittää. Sekään ei aina ole aivan ongelmatonta. Esim. minulla meni kahdeksan vuotta ja parikymmentä eri ilmoitusta, että onnistuin saamaan yhteystietoni pois ELY-keskusen kalastukseen liittyvistä tiedoista, jotta postit lähtivät menemään oikealle henkilölle.

    pitopuu

    Pirkanmaan Metsäkeskus, käsittääkseni, on tehnyt loistavat sivut yksityisteistä: https://www.tienhoito.fi/

    KARTTA-osioon on koottu tietoja teiden yhteyshenkilöistä. Mukana on myös mm. Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Kymeenlaakso jne.

    Tämä pitäisi saada koko maan kattavaksi !

     

     

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)