Keskustelut Puukauppa Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 86)
  • Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

    <p>Tosiasia on, että kun motokuski havaitsee puussa lenkoutta, se menee lähes aina saman tien kuiduksi. Useimmiten tässä tapahtuu virhe.</p><p>Ensinnäkin tyvestä tulee ottaa 1 m pois, ennekuin lenkoutta mitataan. Sitten lenkoutta saa olla 1 cm metrillä. Tätä melko huomattavaa lenkoutta ei voi tarkasti silmällä mitata, ellei ole 1 m rimaa, jossa on 1 cm ulos jäävä ruuvi keskellä. Jos rima puun päälle pantuna keikkuu ruuvin varassa, kyseessä on tukki. Jos riman toinen pää on selvästi irti rungosta, kyseessä on sillä kohden tukissa liikaa lenkoutta. </p><p>Tarkastelussa pitää myös muistaa puun tyven normaali leveneminen = kaarnapinnan kaarevuus alaspäin mennessä, joka voi lisätä lenkousvaikutelmaa. </p><p>Hämmästyttävän harva runko on oikeasti liian lenko, kun mennään mittaamaan.</p><p>Valitettavasti konekuskeilla ei ole koskaan tuollaista 1 m tarkistusrimaa kopissaan ja käytössä, ei metsänomistajilla eikä MHY:n miehillä liioin. </p><p>Kannattaisi olla. Moni tukkihylky jäisi tekemättä, mikä näkyisi myös tilityksessä. </p><p>Olkaapa myyjät tarkkana, Tehkää rima ja käykää mittaamassa. Yllätytte. </p><p> </p>

  • Metsuri motokuski

    Katkontalista ei kerro oikeastaan paljoakaan. Ainoastaan sen että kauppakirjassa mainittuja sovittuja mittoja on tehty. Se ei kerro onko puu katkottu oikein. Paras keino tarkistaa katkonnan oikeellisuus on mittanauha ja kävellä metsään.

    Visakallo Visakallo

    Miten jo katkotusta puusta näkee, että se on varmasti oikein katkottu? Eikös kuiduksi puidut osat ole siinä vaiheessa jo omissa kourakasoissaan tukit omissaan? Puidut puuthan pitäisi jättää levälleen, jotta niitä voisi kunnolla tarkastella.

    Apli

    <p>Kun katsoo esim Janne Seppäsen tai jonkun muun motokuskin videoita niissä selviää mielestäni hyvin kuinka katkonta menee ja lenkouskin, mikä kelpaa tukiksi mikä ei. </p>

    mehtäukko

    Visan kysymykseen:

    Mielestäni jos myyjä epäilee ja luulee levottomia, olisi tarkastuslautakunnan maastouduttava. Heidän olisi asetelta tukki-ja kuitupölkyt jälekkäin tarkasti siihen asentoon kun ne oli sahattaessa nähdäkseen mutkat ja lenkoudet. Vertaamalla sovittuja tukkimittoja/paksuusluokkia, asiasta voi vasta alkaa vääntää jotain.

    Kaikki muu sekoitettuna asioista ymmärtämättömyyteen on tulosta kuin tuo käräjöinti.

    Käräjillähän voi joutua, kun joku koppalakki väittää vihanneksen myyntiä huumeena…

    Rane

    ”Ainoastaan sen että kauppakirjassa mainittuja sovittuja mittoja on tehty.”

    Ja kuinka paljon niitä on tehty?

    mehtäukko

    Tietenkin. Jos sopimus on hyväksytty että määrästä esim. 5% , tai paksuusraja tai vain latvatukki, sen mukaisesti mennään.

    Makarov

    Mehtäukko taitaa olla Umpin miehiä.

    mehtäukko

    Eipä ole. Kuvastaako vastaukset, että n.40 vuoden uralla on ”saattanut” kouliutua…?

    Metsuri motokuski

    Kerrotaanpa nyt miten yksikertaisesti pystytte mittaamaan katkonnan. Menette niille moton kasoille. Otatte mitan ja mittaatte ne kuitujen tyvet onko päästyy siihen mittaan joka on kauppakirjassa tukin minimipaksuus. Jos päästään noin reilun sentin sisään niin katkonta ja käytettävät katkaisumitat ovat oikein teidän metsää ajatellen.

    Jos kuitujen tyvien paksuus näyttää huolestuttavalta niin alatte katsomaan niitä tukkikasoja sen kuitukasan vierestä mistä mielestänne vika voi johtua. Jos käytössä on pikkutukki ja parru niin tietenkin niiden tyvimitat ovat tarkastelun kohteina verrattuna tukkiin.

    Näin kun katsotte ja samalla tiedostatte puutavaran laatuvaatimukset kullekin tavaralajille niin pääsette pitkälle valvonnassa. Eikä tarvii palkata valvojaa tekemään yksinkertaista työtä.

    Sitten jos niitä reklamaatiota alkaa mielestänne olla niin keskustelu motokuskin kanssa. Hän kertoo kyllä onko katkontamatriisi sopiva teidän metsään. Johtuuko paksut latvat siitä että mittoja ei ole riittävästi vai mistä. Jos metsä on hyvän laatuinen niin metsäyhtiöidenkin mitoilla päästään hyvään tulokseen.  Jos metsä on huonolaatuinen niin lyhyillä mitoille on myös käyttöä.

    metsä-masa metsä-masa

    Mielenkiintoista kommentointia tukkikertymään vaikuttavista tekijöistä edellä. Esimerkiksi mehtäukko ja Metsuri motokuski on tuonut esille hyvin niitä käytännössä esille tulevia näkemyksiä, kun ollaan tekemässä tukkitiliä, laadullisesti vaihtelevissa olosuhteissa.

    Minusta on puunmyyjän kannattavaa seurata tarkemmin jo leimikon tarjousvaiheessa, mitä katkontavalikko sisältää, hyvin usein esitetyt tukkimitat ja paksuusluokat jää ilman huomioiota.

    Kun moto tullee töihin ja katkonta- alkaa paljastaa heikkoa tukkikertymää, silloin lähdetään hakemaan syyllistä aivän väärästä tahosta ja siten ollaan puuttuttumassa pieniin ns. nippeli asioihin ja koko puukaupasta jää paha mieli kaikille.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 86)