Keskustelut Puukauppa Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 86)
  • Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

    <p>Tosiasia on, että kun motokuski havaitsee puussa lenkoutta, se menee lähes aina saman tien kuiduksi. Useimmiten tässä tapahtuu virhe.</p><p>Ensinnäkin tyvestä tulee ottaa 1 m pois, ennekuin lenkoutta mitataan. Sitten lenkoutta saa olla 1 cm metrillä. Tätä melko huomattavaa lenkoutta ei voi tarkasti silmällä mitata, ellei ole 1 m rimaa, jossa on 1 cm ulos jäävä ruuvi keskellä. Jos rima puun päälle pantuna keikkuu ruuvin varassa, kyseessä on tukki. Jos riman toinen pää on selvästi irti rungosta, kyseessä on sillä kohden tukissa liikaa lenkoutta. </p><p>Tarkastelussa pitää myös muistaa puun tyven normaali leveneminen = kaarnapinnan kaarevuus alaspäin mennessä, joka voi lisätä lenkousvaikutelmaa. </p><p>Hämmästyttävän harva runko on oikeasti liian lenko, kun mennään mittaamaan.</p><p>Valitettavasti konekuskeilla ei ole koskaan tuollaista 1 m tarkistusrimaa kopissaan ja käytössä, ei metsänomistajilla eikä MHY:n miehillä liioin. </p><p>Kannattaisi olla. Moni tukkihylky jäisi tekemättä, mikä näkyisi myös tilityksessä. </p><p>Olkaapa myyjät tarkkana, Tehkää rima ja käykää mittaamassa. Yllätytte. </p><p> </p>

  • mehtäukko

    Muistanemme taannoisen katkontakäräjän, jossa Ump joutui kuseen kauppakirjaan merkitsemättömien lyhyiden mittojen puutteesta. Mo siinä pinoja tuijottamalla vakuutti tuomarinkin! Väitän, että jos Jätkän ihmettelemät ! mitat olisivat olleet sovitut ko. kauppaan, retteloa ei olisi syntynyt.

     

    Visakallo

    Mehtäukko on aivan oikeassa. Suurin osa erimielisyyksistä on torjuttavissa etukäteen. Kun tiedetään, mitä oikeasti ollaan myymässä ja ostamassa ja millä ehdoilla, ja tämä myös kirjataan kunnolla ylös, jälkeenpäin riitely vähenee. Voi olla, että myös puukauppaan tulee jatkossa samantapainen lomake, kuin monella muulla alalla jo on käytössä. Siellä on pitkä lista eri asioita, joihin asiakkaan on vastattava, että on ne ymmärtänyt. Jos asiakas sanoo, ettei ymmärrä, hänelle pitää asia käydä uudelleen läpi niin monta kertaa, että ymmärtää. Joissain tapauksissa voi olla niinkin, että on parempi, ettei kauppaa synnykään!

    Makarov

    Ehdottomasti myyjän pitää tietää mitä myy. Jos on tyvimutkaa tai muuta laatuvikaa niin suosittelen myymään sahafirmalle jolla on lyhyitä mittoja käytössä. Sahat myös tekevät niitä kun taas sellufirmoillakin voi lyhyitä mittoja olla mutta ne ei tee kun niitä korkeintaan muutaman prosentin. Tukkisaannon ero voi huonossa leimikossa olla jopa puolet parempi kun on lyhyitä mittoja joita todellisuudessa käytetään. Nimimerkillä kokemusta on.

    Rane

    UPM joutui kuseen koska ei luovuttanut  katkontatietoja joilla he olisivat voineet todistaa käyttäneensä lyhyitä mittoja.(Todennäköisesti olisi todistanut ettei ole käytetty).Nythän katkontatiedot luovutetaan metsänmyyjälle automaattisesti,ei mitään ongelmaa.

    mehtäukko

    Tämähän todettiin jo aikoja sitten: sovittuja lyhyitä mittoja ei kaupassa ollut olemassa…

    Rane

    No luepas tuosta miksi UPM hävisi.Todistustaakka ja todistuskeinot oli UPM:llä joita se ei käyttänyt.

    Virheellinen katkonta & vahingonkorvaus | Asianajotoimisto Urtti

    mehtäukko

    Tätähän jo vatvottiin, eikä Rane pystynyt kumoamaan näkökantaani.

    ”… Myyjä tietää vain mitat, jotka on sovittu sopimuksessa. Myyjän on mahdotonta tarkistaa, syötetäänkö matriisit oikein”.

    Tämä on valetta: myyjä olisi voinut työn kestäessä kentällä todeta kentällä sovittujen lyhyiden mittojen käytön, ja onko niitä edes sovittukaan kaupassa!

    ”Myyjän ainoa reagointitapa on jälkikäteinen ja jälkikäteinen arviointi tapahtuu asiakirjatarkastelun perusteella, koska katkotut puut eivät ole enää tarkasteltavissa.”

    Edelliseen vastaukseen viitaten väite vain asiakirjatarkastelusta on naurettava. Lyhyiden mittojen käytön toteamiseksi, olisi tukit täytynyt mittailla kuorma-autoon lastatessa.

    Visakallo

    Tämän takia on nyt kyllä hyvä, kun katkontalistat luovutetaan puunmyyjälle automaattisesti, eikä niitä tarvitse erikseen pyytää.

    Rane

    ”Todistustaakka voidaan kuitenkin asettaa näyttömahdollisuudet selvittämällä myös sille osapuolelle, jolla katsotaan olevan helpompi esittää todistelu omaksi edukseen kuin vastapuolella omalta kannaltaan (käännetty todistustaakka). Oikeuskäytännössäkin näyttömahdollisuudet on otettu huomioon todistustaakkaa asetettaessa. Näyttömahdollisuuden perusteella oletetulla sopimusrikkomuksen tekijällä on parempi tai jopa yksinomainen mahdollisuus esittää selvitys asiasta. Näin on esimerkiksi tilanteessa, jossa todistemateriaali on sen osapuolen hallussa, jonka puolella tapahtuneesta sopimusrikkomuksesta väitetään olevan kysymys. Näyttötaakka on tarkoituksenmukaisinta ohjata sille osapuolelle, jolla on parhaat mahdollisuudet esittää näyttö. Hovioikeudessa tuli ilmi, että UPM:llä on hallussaan hakkuukoneen katkontamatriisit, joista olisi riidattomasti selvitettävissä, onko puiden katkonnassa käytetty sopimuksessa sovittuja katkontaa koskevia määreitä. Samoin UPM:llä on hallussaan tukkeja koskevat sahojen laatupalautteet, joista ilmenisi, onko sahalle viedyissä tukeissa ollut UPM:n väittämiä virheellisyyksiä. Näitä ei ole metsänomistajalle eikä hovioikeudelle esitetty. Tällä perusteella ja näissä olosuhteissa hovioikeus katsoi metsänomistajan esittämän näytön riittäväksi osoittamaan kanneperusteen oikeaksi ja UPM on siten vastuussa sopimusrikkomuksen aiheuttamasta vahingosta metsänomistajalle.”

     

     

    mehtäukko

    ”..onko puiden katkonnassa käytetty sopimuksessa sovittuja katkontaa koskevia määreitä..”     Muistaakseni alle 4 metrin lyhyet tukinmitat puuttuivat kauppasopimuksesta kokonaan…!?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 86)