Keskustelut Puukauppa Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 86)
  • Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

    <p>Tosiasia on, että kun motokuski havaitsee puussa lenkoutta, se menee lähes aina saman tien kuiduksi. Useimmiten tässä tapahtuu virhe.</p><p>Ensinnäkin tyvestä tulee ottaa 1 m pois, ennekuin lenkoutta mitataan. Sitten lenkoutta saa olla 1 cm metrillä. Tätä melko huomattavaa lenkoutta ei voi tarkasti silmällä mitata, ellei ole 1 m rimaa, jossa on 1 cm ulos jäävä ruuvi keskellä. Jos rima puun päälle pantuna keikkuu ruuvin varassa, kyseessä on tukki. Jos riman toinen pää on selvästi irti rungosta, kyseessä on sillä kohden tukissa liikaa lenkoutta. </p><p>Tarkastelussa pitää myös muistaa puun tyven normaali leveneminen = kaarnapinnan kaarevuus alaspäin mennessä, joka voi lisätä lenkousvaikutelmaa. </p><p>Hämmästyttävän harva runko on oikeasti liian lenko, kun mennään mittaamaan.</p><p>Valitettavasti konekuskeilla ei ole koskaan tuollaista 1 m tarkistusrimaa kopissaan ja käytössä, ei metsänomistajilla eikä MHY:n miehillä liioin. </p><p>Kannattaisi olla. Moni tukkihylky jäisi tekemättä, mikä näkyisi myös tilityksessä. </p><p>Olkaapa myyjät tarkkana, Tehkää rima ja käykää mittaamassa. Yllätytte. </p><p> </p>

  • Metsuri motokuski

    Minusta tuo visakallon toteamus on ihan hyvä. Tärkeintä lienee myyjällekkin tiedostaa mitä on myymässä. Vielä kun tietää ostajan puutavaran laatuvaatimukset niin ollaan pitkällä. Sen takia eri leimikoiden vertaaminen keskenään on vaikeaa kun ei voida varmuudella sanoa ovatko ne samnalliset . Tilanne on vähän kuin autokaupassa. Saman merkkisiä ja saman ikäisiä on myynnissä monen eri hintaisena. Laatu vain vaihtelee.

    mehtäukko

    Mutta siitä on melkoinen matka ”miten lenkous kannattaa tukissa mitata…”!

    metsä-masa

    Ostajan laatuvaatimukset ja tukin pituusvalikoima on tukki kertymän suhteen ratkaiseva tekijä. Pahimmillaan tukista syntyy kuitulaatua, jos tukkimittoja on esim. vain viisi, ja niistä kolme on 52 dm tai pitempiä, ja leimikko on laadullisesti keskinkertainen tai heikompi.

    Näkymä kuitukasoissa on myyjän silmiin on harmillista katsottavaa, on vain  todetava, ettei tee seuraavaa kauppaa samoilla kaupan ehdoilla. Aluksi syyllistä etsitään yleensä moto kuljettajasta, Motolle tuleva katkontaohje (apti) sisältää ko. kauppan pituusmitat, jota kuljettaja ei voi toisin soveltaa.

     

    Jätkä

    Lenko, mutka, tyvimutka, moniväärä,”levoton”. Siinä joitakin määritelmiä aiheesta.

    Lenko runko on sellainen, jossa lenkous toki pienenee tukkia lyhennettäessä, mutta niin pienenee ,yös sallittu lenkous. Tyvimutka sallitaan, mutta ei mutkaa muualla. Tyvimutkat ovat seurausta istutusvirheistä. Moniväärä on Ässän muotoinen pölkky, ei sallita.  Levoton on yleissuora, jossa sahaustulos pysyy latvalieriön sisällä.

    Nuoria puustoja harvennettaessa pitää kiinnittää huomiota runkomuotoihin. Totuus on, että lenko runko ei oikene kasvaessaan.

    Nostokoukku

    Otin aikoinaan leimikkoon muutaman kuvion aurattuun palteeseen avojuurisilla  istutettua ensiharvennuskokoista männikköä. Runkomuoto ässä, oksamassaa saman verran kuin runkopuuta, kasvupaikka männylle liian rehevä. Katsoin, että on viisainta aloittaa alusta. Avohakkuu.

    mehtäukko

    ”…Ostajan laatuvaatimukset ja tukin pituusvalikoima on tukki kertymän suhteen ratkaiseva tekijä. Pahimmillaan tukista syntyy kuitulaatua…”

    Pitäisikin alunperin puhua tukkipaksuisesta puusta, mutta se kun ei yksin tietenkään ratkaise sen päätymisestä tukkipinoon. Nostokoukun esille tuoma laatu voi olla sellaista, että kuitukasaa on turhaa harmitella ja jossitella !

    metsä-masa

    Edellä kerrotussa mäntytukkileimikon esimerkissä oli tukkipaksuisen puun siirtymää lisäämässä pituuksien 52 + painotus, näkymä oli myös hakkuun valvojalle vaikea tilanne.

    Parasta tukkikertymää vastaavasta mäntyleimikosta olen kokenut sahurin pituuskatkonta valikosta, lyhviä pituuksia kaksi alle neljän metrin + 40 dm alkaen kaikki pituudet 61:een käytössä, lisäksi ns. hrsitukki alkaen 43 … Läpimitta 20+ joka sai sisältää lenkoa ja mutkaisuuttakin kunhan tukki oli kokonaisilmeeltään suora. ”Nämä kaksi leimikkoa oli tukikertymän suhteen täysin vastakohtia toisilleen”

     

    mehtäukko

    Pituuksien +52 painoitteista kauppaa ei mahtane yleensä kenenkään olla järkevää tehdä!? Tai yksikköhinnan on oltava eri sfääreissä.

    Nuakka

    Jos paksuutta riittää kuten täällä  savon rehevissä booripuute metsissä usein on, havusorvin 2,6 pituus pelastaa paljon. Viime kaupassa sorvien jakauma oli luokkaa 300 kpl 2,6 metrisiä, 100 kpl 5,2 metrisiä.

    mehtäukko

    Kyllä. Sorvilla saa paksun puun levotonta profiilia ja kasvun aikajännettä hyvitettyä. Sellupinossa se ei toteudu.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 86)