Keskustelut Puukauppa Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 86)
  • Miten lenkous kannattaa tukissa mitata.

    <p>Tosiasia on, että kun motokuski havaitsee puussa lenkoutta, se menee lähes aina saman tien kuiduksi. Useimmiten tässä tapahtuu virhe.</p><p>Ensinnäkin tyvestä tulee ottaa 1 m pois, ennekuin lenkoutta mitataan. Sitten lenkoutta saa olla 1 cm metrillä. Tätä melko huomattavaa lenkoutta ei voi tarkasti silmällä mitata, ellei ole 1 m rimaa, jossa on 1 cm ulos jäävä ruuvi keskellä. Jos rima puun päälle pantuna keikkuu ruuvin varassa, kyseessä on tukki. Jos riman toinen pää on selvästi irti rungosta, kyseessä on sillä kohden tukissa liikaa lenkoutta. </p><p>Tarkastelussa pitää myös muistaa puun tyven normaali leveneminen = kaarnapinnan kaarevuus alaspäin mennessä, joka voi lisätä lenkousvaikutelmaa. </p><p>Hämmästyttävän harva runko on oikeasti liian lenko, kun mennään mittaamaan.</p><p>Valitettavasti konekuskeilla ei ole koskaan tuollaista 1 m tarkistusrimaa kopissaan ja käytössä, ei metsänomistajilla eikä MHY:n miehillä liioin. </p><p>Kannattaisi olla. Moni tukkihylky jäisi tekemättä, mikä näkyisi myös tilityksessä. </p><p>Olkaapa myyjät tarkkana, Tehkää rima ja käykää mittaamassa. Yllätytte. </p><p> </p>

  • Jätkä

    Kokenut hankintamyyjä toi tukkikuorman sahattavaksi. Kertoi, että ”jäi” kaupasta.

    En saanut oltua hiljaa, vaan tokaisin, että nämä on ilmeisesti raakattu tukkisumasta.

    Jolu sanoo, että ”Nämä on sitä Kyllä se kelpaa – laatua”. mutta hankintatukit ovat järjestään sellaisia.

    mehtäukko

    Metsuri motokuski, kuten luemme…” entisen piiripäällikön neuvo…”  Suorittavahan toi sen esille..

    suorittava porras suorittava porras

    Piiripäällikkö toimi tehtävässään kunniakkaasti eläkkeelle asti. Neuvo on ihan käyttökelpoinen vieläkin. Kollegatkin kyllä tietävät ,miten helposti raakkia päätyy tukkilistalle. Arvio millin pielessä ,niin raakki on tosiasia. Varmanpäälle on kuskinkin pelattava ,että säilyttää työpaikkansa. Montaa harakirikuormaa ei saa sahalle päätyä.

    Vaikka olisi kuinka huolellinen ,joutuu valmistetun pölkyn joskus siirtämään lajisiirtymänäkin kuituun ennen seuraavan rungon käsittelyä , kun käy ilmi ,että pölkky ei täytäkään tukin laatua. Jos vian olisi hoksannut ajoissa , olisi tilanteen voinut korjata tekemällä osasta vain lyhyt kuitu ja lopusta täysimittainen tukki tai useita.

    mehtäukko

    ”..Olkaapa myyjät tarkkana, Tehkää rima ja käykää mittaamassa. Yllätytte…” on oiva ohje nimenomaan hankintamyyjälle, joka epäilee tai tekee alle laatuvaatimusten. Satunnaisen harvat kaupat ja ohjeiden vaikea tulkinta tekovaiheessa hämärtävät toteutusta. Olisi rahallinen-, ja maine-etu, jos suurilta raakkimääriltä sillä välttyisi. Se pilautui pahasti 70-80 luvuilla lavereitten ja ristikoiden vaatimuksiin.

    Köppäkynsi

    Siinä on luultavasti monta syytä keksitty, ettei sitä lasermittausta lenkoudelle ole toteutettu moton kouraan. Pihkaa ja muuta paskaa lentää laserin linssiin, ettei se käytännössä onnistuisi. Onkohan koskaan tutkittu, kuinka paljon kuitupinosta löytyy tukkipuun laatuvaatimukset täyttävää puuta? Siinä olisi jollekin lopputyön tekijälle aihetta kerrakseen. Pahoin vain pelkään, että sen tutkimuksen jälkeen tekijän on sellufirmalle turha hakea töihin.

    mehtäukko

    Olisiko tuo lenkouden tulkinta laserien vaativaa muutenkaan?

    Pinomuodostelmista on itsensä pettämistä etsiä tukkipuutavaraa. Kuinka siinä ratkaistaa rungon tukkilaatu ennen ja jälkeen väitetystä löydöksestä? Lisäksi ratkaisevaa on kauppakirjassa sovitut katkontapituudet.

    Visakallo Visakallo

    Jos puunmyyjällä on tiedossa, että leimikossa on merkittävässä määrin lenkoja runkoja, kannattaa jo tarjouskilpailun yhteydessä asia tuoda esiin. Jos ostajilla on todellinen tarve tukkipuusta, on mahdollista, että käytetäänkin lyhyempiä katkontapituuksia kuin normaalisti, ja että sellaisia käytännössä myös tehdään aina kun siihen on tarve. Tällaisesta asiasta on aina oltava selkeä kirjaus kauppasopimuksessa. Ongelmat vähenevät yleensä huomattavasti sillä, että myyjä ja ostajat tietävät mahdollisimman hyvin sen, minkälainen leimikko on kysymyksessä.

    mehtäukko

    ”Merkittävässä määrin lenkoja runkoja” on harvennuskaupassa selkeä, sillä nehän pyritään etupäässä poistamaan. Avossa lähtee kaikki. Kotimaan- ja vientikaupat taitavat kulkea aika nopeaakin sykliä. Millä mitalla se ostaja ostaa tavaraa, ei mahda taipua lenkojen leimikoiden mukaan?!

    Myyjä kun ei välttämättä tiedä missä päin Suomea on koko metsikkö, ei mahda älytä itse leimikon päälle monesti yhtään mitään.

    suorittava porras suorittava porras

    Mutkaiset rungot eivät puhumalla oikene eikä heikkolaatuinen leimikko kiinnosta pätkääkään pelkiä sahureita. Sellufirma on käytännössä ainoa mahdollisuus ,jonka kanssa kaupat syntyvät laadultaan vaihtelevien leimikoiden tapauksissa. Tukkikertymissä eri toimijoiden välillä on eroja ihan luonnollisista systä. Kannattaakin pyrkiä tekemään runkokaupat ,niin on tieto ,mitä puukuutiosta maksetaan eikä ole tarvetta pohtia ,miten puut katkotaan.

    Motokuskin tekemät päätökset perustuvat laadun osalta arvioon , ei mitattuun tieton. Etukäteismittaus laadun kohdalta on käytännössä mahdotonta. Sahalta saatu palaute on ainoa luotettava tieto katkonnan oikeellisuudesta . Muut vaihtoehdot ovat edelleenkin vain arvauksia. Kun tehdään runkokauppa ,ei tarvitse arvailla asioita ,joihin ei osaaminen riitä.

     

    mehtäukko

    Runkokauppa on selkeä, mutta kun siitäkin syntyy marmatusta!

    Pohdittaessa syntyjä syviä lenkoon leimikkoon, että pitäisi vaatia aloituksen keppi-sulkeisia, vaadehan pitäisi kilpistyä vaatimukseen puukasvatuksen oikeista toimista. Ja sitä ovat vatkutetut: oikea puulaji kasvupaikalle, th:t ja laatuharvennukset. Ei silloin ole päätehakkuussa pilvin pimein lenkoa tukkirunkoa, joka vaatisi uusia sirkustemppuja.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 86)