Keskustelut Metsänhoito Miten energiaa, uusi Mera-ohjelma

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Miten energiaa, uusi Mera-ohjelma

    Nykytilanne on pistänyt miettimään energialähteitä ja niiden järkevyyttä.

    Nythän uudessa tuotannossa pääpaino on ollut tuulivoimassa.  On siinä ongelmia.   Valtavat alueet kasvullista metsää poistuu käytöstä teihin, kiviaineksen ottoalueisiin, voimala-alueisiin, sähkölinjoihin, muuntamokenttiin jne.   Fossiilista energiaa tarvitaan teräksen valmistamiseen.   Sitä tarvitaan niin voimaloihin kuin pylväisiinkin.  Siitä on puutetta ja hinta nousee.  Johtoihin, akustoihin ym menee myös hurjasti erilaisia raaka-aineita.  Rakennustamisvaihe ja ylläpito syövät paljon energiaa.  Maisema pilaantuu.  Ihmiset ahdistuvat.  Käytöstä poistuvien voimaloiden purku on kallista.  Energian saatavuus vaihtelee eikä sitä voi varastoida.  Ei siis erityisen suositeltava järjestelmä.

    Mitä tilalle?   Nykykeskustelua seuratessa tuntuu, ettei ole huomattu kuinka Suomen energiahuoltoa voitaisiin entistä enemmän hoitaa metsäenergialla.  Sitähän syntyy fotosynteesissä automaattisesti auringonvoimalla sadevedestä ja hiilidioksidista.  Ei ole maisema, ei meluhaittoja.  Henkilökuntana on maassa ruokapalkalla toivat eliöt. Lähtöinvestoinnit ovat pienet tuulivoimaan verrattuna.  Metsäenergian varastointi on helppoa ja voidaan siis käyttää kulutusta vastaavasti.  Jos keksitään joskus parempia tuotantotapoja, niin metsän voi jättää kasvamaan tai hyödyntää toisella tavoin.

    Siis sen sijaan, että yritetään kaikin keinoin estää metsän kasvua ja hyödyntämistä, kuten nyt tapahtuu, meidän pitäisi käynnistää uudenlainen Mera-ohjelma, jossa tehostettaisiin metsänkasvua ja metsäenergian hyödyntämistä niin, että tällä tavoin  saataisiin entistä suurempi osuus energiastamme.

  • Nostokoukku

    0,3 on metsänomistajien omaan käyttöön sahaama puu. Lankkua ja lautaa siitä on tehty eikä polttopuita.

    Kurki Kurki

    Joo anteeksi niinhän tuossa lukeekiin. Kotitalouksien polttopuu olisi 6,5 milj.m3.

    pikkutukki

    Aikoinaan tuli mietittyä , miten saisi aurinkoenergiaa talteen talveksi ladattua . Sitten joksahti , luontohan tekee sitä puihin . Kohta pystyynkuivanut metsä kalleinta ! ?

    Timppa

    On sentään joku paikka, jossa on fiksua sakkia. Luke.  Tänään Hesarin yleisöosastossa kirjoittivat ojelmajohtaja Anna Toivonen ja Markku Remes lasiasta ähes samoin kuin minä.  Olivatko lukeneet kiejoitukseni?  Tuskin, mutta teema oli sama, tuulivoiman tilalle metsäenergiaa harvennusta kaipaavista metsistä.

    Nostokoukku

    Siinä on Timppa vain yksi ongelma. Metsäenergiasta saattaisi jäädä hieman tuloa kotimaahan, ja mikä kaikkein nolointa maa- ja syrjäseuduille. Ei varmaan paljon, mutta sekin on nykyisille päättäjille vaikea asia. Tuulivoimapuistot voidaan kaavoituksen ja luvituksen jälkeen myydä ulkomaisille toimijoille. Menetelmä sama kuin lähes kaikissa kaivoshankkeissaa. Sellainen toiminta on nykyisille päättäjille paljon trendikkäämpää. Eihän vihreille ole mikään ongelma lämmittää Helsinkiä kivihiilellä siitäkin huolimatta, että ovat olevinaan ilmastosta huolissaan ja ko. Energia  kartuttaa yhden kahjon sotakassaa. Oma suu on aina lähempänä kuin kontin suu.

    Rane

    Ratkaisu olisi tietysti sekä metsäenergiaa että tuulienergiaa.Eli tuulimyllyt voi tehdä merelle jolloin eivät aiheuta metsäkatoa.Räjähtelevistä lepakoista on vaikea sanoa.

    Merellä kelluvat tuulivoimalat alkavat tuottaa energiaa täydellä teholla – Nord-Lock Group

     

    Nostokoukku

    Jos ilmastosta ollaan huolissaan metsäenergia on ainoa järkevä vaihtoehto. Ilmaisen aurinkoenergian jalostamista. Mutta, mutta kun sitä aurinkoa ei omista vielä kukaan. Ilmaston kannalta tuulivoimaloiden rakentaminen on hyvin vahingollista.

    Puuki

    Tuulimyllyvoima on melkoinen häiriötekijä luonnossa. 300 m korkeita myllyjä tulossa eräällekin alueelle yli 50 kpl. Vieressä melko lähellä on luonnonsuojelualue vesistöineen.  Vaikka lähimpään asutukseen on 1,5 km , niin rupellimyllyjen haitta kohdistuu myös luontoon. Metsää pitää kaataa isolta alueelta ja rakentaa teitä , teräsbetonialustoja ja muita rakenteita mm. tukivaijereille.  Saattaa siinä myllyalueen viereisten rantatonttien hinnatkin pudota, kun tulee korkeita vispaajia iso tarha lähistolle.

    Puun kasvatuksen ja käytön lisääminen olisi tietysti paras ja lisäksi kotimainen vaihtoehto. Mutta syy sen sorsimiseen lienee poliittinen kuten Nostokoukku edellä kirjoittaa.

    Apli

    Fortum irtautui geotermisen lämmön hankkeesta: Otaniemeen porattujen kaivojen käyttö ei ollut taloudellisesti kannattavaa – Talous | HS.fi

    Teollisen mittakaavan geoterminen lämpö voidaan suomessa unohtaa tämän ison ja kalliin hankkeen myötä.

    Visakallo Visakallo

    Ympäristöministeri Emma Kari: ”Jokainen voi osallistua energiansäästötalkoisiin omien voimavarojensa mukaan. Kodeissa voidaan esimerkiksi luopua öljylämmityksestä ja tehdä energiatehokkuutta parantavia remontteja”.

    Kotien energiainvestointien rinnalla kansalaisten täytyisi Karin mukaan myös vähentää energian tarvettaan.”Asiantuntijoiden mukaan parhaat keinot säästää energiaa ovat huonelämpötilojen laskeminen, lämpimän veden käytön hillitseminen ja autoilun vähentäminen”. HS

    Mihin se netin käyttö aina unohtuu? Jos jokainen meistä vähentäisi sitä vaikkapa kolmasosalla, energian säästö olisi mittava. Tietoverkot ovat yksi suurimmista energiankuluttajista.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)