Keskustelut Metsänhoito MITEN ELVYTÄN VARTTUNEEN METSÄN KASVUNN

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 180)
  • MITEN ELVYTÄN VARTTUNEEN METSÄN KASVUNN

    <p>Meillä on pilvin pimein kasvunsa lopettaneita järeitä havumetsiä, joiden uudistamista suurien kulujen ja työmäärän takia emmitään. <br />Itse asiassa moni ei tiedä, että uudistamista voi lykätä ja metsä kannattaa vielä elvyttää kasvamaan iloisesti tukkia (ilman kuluja !) jos: <br />a) latvukset ovat vielä suhteellisen pitkät ja neulasisto tuuhea<br />b) metsikkö on terve eli ei ole lahoa eikä hyönteisiä<br />c) kasvun hyytyminen johtuu liian suuresta eli yli 400 rungon tiheydestä<br />d) ikää on max 90 vuotta</p><p>Kasvun elvytys tehdään seuraavasti:<br />- Jos vesi vaivaa yhtään, ojat heti kuntoon. Märässä maassa kivennäisravinne- ja typensidonta bioaktiivisuus on huono. <br />- Harvennetaan tiheyteen 400 r/ha. Jos tiheys jo on tämä, ja puut ovat yli 1 m3, niin sitten tiheyteen 200 r/ha. Molemmissa tapauksissa kasvun elpyminen on todennäköistä.<br />- Havennuksessä jätetään elinvoimaisimpi puita ja ja mieluummin kuusia kuin mäntyjä, jos voi valita. Kaikki koivut poistetaan. <br />- Kaikki alikasvokset raivataan pois, että maa saa valoa ja lämpiää, mistä typensidonta hyötyy. <br />- Heti seuraavana keväänä NP lannoitetaan. Turvemaille tuhkaa 6 t.<br />- Boorintasot on myös tarkistettava analyyseillä. Boorinpuutosmetsä ei kasva.</p><p>Jos elpymistoimien jälkeen latvukset eivät ala tuuhettumaan ja latvakerkkiä ilmestymään 5 v sisällä, niin sitten elpymistä ei ole saatu aikaan jostakin syystä. Sitten vain päätehakataan. Mitään ei ole hävitty. Sahalan Kartanossa on näin saatu elpymään hämäsätyttävän hyvin useita kuvioita. Lue tarkemmin vessi.eu. </p>

  • suorittava porras

    Yleisesti kolmannesta harvennuskerrasta on jo luovuttu kuusikon kohdalla.

    Visakallo

    Kerropa Husqu joku esimerkki!

    Visakallo

    Meillä ei kuitenkaan olla siitä kuusikon kolmannesta harvennuksesta luovuttu.

    mehtäukko

    Se, minkä aikaa mehtäukko on palstan keskusteluihin osallistunut, on niistä muodostunut ”joista kuista” tietty annettu kuva suhtautumisessa metsätalouteen, ajatusmaailmaan, käytettyihin toimintamenetelmiin jne. Kun siihen kuvaan/ käytänteiseen linjaan tulee ristiriitainen menettely tekosyihin vedoten, totta hitossa se aiheuttaa värikkäät sanakäänteet. Ja miksi ei?

    Tässä aiheessa v-kallo kunnostautunut puolustamaan aikaisia harvennuksia yms., jossa vauhdikkaalla kasvatuksella ei olisi aikaa odotella kulloistakin sadon kypsymistä (10v. raudustaimikot..) Mutta nyt kun Sahalasta pölähtää oivallus ”on pilvin pimein kasvunsa lopettaneita järeitä alle 90v. havumetsiä..”, alkoi uusi ylistyslaulu mutta niin helvatin nuotin vierestä!

    Nostokoukku

    Olen ymmärtänyt ilmeisesti Visakallon tekstit aivan väärin, sellainen vaara on aina tälläisellä tollikolla olemassa. Mielestäni Visakallo on kertonut omista menetelmistään ja pohtinut niiden tuottamaa tulosta. Uusia avauksia menetelmistä hän on pohtinut monelta kantilta ja verrannut omiin kokemuksiinsa. Mielestäni joku muu palstalainen ajaa nyt umpiliput silmillä kuin kyntöruuna.  En ole Visakallon kanssa kaikista asioista samaa mieltä, mutta selkeää perusteltua tekstiä on mielenkiintoista lukea. Arvoituksilla ei kannata keskusteluun osallistua.

    mehtäukko

    Kyntöruunalle totean, että esim. palstan korjuuteknisissä asioissa on selvästi erottunut tiettyjen nimimerkkien yhtälainen linja pohdittaessa asiain järkevää laitaa. Kun viisastelijoiden väitökset ajautuvat umpikujaan, on häivytty pimentoon.

    Kyntäruunat kulkevat ja myötäilevät ohjastajan käskyistä!

    Panu

    Oletteko oikeasti nähneet kasvunsa lopettaneita metsiä ja miten asia on mitattu? Entäpä miten määritellään kasvun loppuminen, tarkoittaako se enemmänkin hidastumista?

    Visakallo

    Elossa olevien puiden kasvu ei taida täysin loppua, mutta metsikön kasvu voi käytännössä loppua, ja kääntyä myös negatiiviseksi, jos puita alkaa kuolla, ja elossa olevien puiden kasvu on samaan aikaan huomattavasti hidastunut.

    Panu

    Jossain vaiheessa näin voi tapahtua mutta minusta tätä ”kasvunsa lopettanut” lausahdusta viljellään melko vapaasti varsinkin puuta ostavien yhtiöiden toimesta mutta usein myös metsänomistajien toimesta. Kannattaa nyt ainakin relaskoopilla mittailla eri vuosina jos epäilee kasvun hiipuvan.

    Jos kasvu on hidastunut niin aukko on siihen vähän erikoinen ratkaisu, koska sen jälkeen ei juuri mitään m3-kasvua ole 5-10 vuoteen. Tosin taimikon arvo nousee kuitenkin sen kasvaessa.

    A.Jalkanen

    Yleensä kai neuvotaan, että metsä kannattaa uudistaa siinä kohtaa kun sen arvokasvu on alittanut omistajan korkovaatimuksen?

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 180)