Keskustelut Metsänhoito Mitäs tekisi harvaksi jääneelle männyn taimikolle, kuustako kaveriksi?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)
  • Mitäs tekisi harvaksi jääneelle männyn taimikolle, kuustako kaveriksi?

    Merkitty: 

    Mitäs mieltä olette tällaisesta tapauksesta:

    3ha loiva etelärinne, Joutsenossa Etelä-Karjalassa, MT pohjaa. Ei mitään rehevimmän pään MTtä mutta kyllä viereisellä kuviolla kuusikin on kasvanut.

    Äestetty ja kylvetty 2018 keväällä männylle.

    Olen käynyt katselemassa joka kevät, miten taimikko on aluillaan. No ei viime vuonnakaan juuri taimia näkynyt. Näkyvissä pienenpieniä taimia vaihtelevasti 800-1600/ha.

    2018 ja 2019hän oli ne uskomattoman kuivat kesät. Liekö taimet tuupertuneet tähän. Sorkanjälkiäkin jonkun verran näkyy kuviolla.

    Vertaan tätä toiseen 3,5ha kuvioon samaisessa kunnassa joka tuli ostometsässä v. 2019. MT myös, kylvetty 2017 keväällä. Eli yhden ei-rutikuivan kesän enemmän kasvanut. Siellä oli jo 2019 loppukesästä mukavasti ihan jonkin kokoisia männyntaimia. Sorkanjälkiäkään ei ole kun kuvio on teollisuusalueen ja junaradan kupeessa.

    Jos ei tuonne ekalle kuviolle vielä tulevan kevään katselmuksessakaan ole taikaiskusta ilmestynyt toivottua 1000-2000r/ha männyntainta lisää, niin mitäs sitten:

    A) Odottelee vielä

    B) Istuttaa lisää mäntyä tavoitetiheyteen asti

    C) Koittaa nostaa tiheyttä uutta männynsiementä viskomalla

    D) Istuttaa harvempiin paikkoihin 1000-1200 kuusentainta/ha

    Kun minusta tuntuisi tuohon ostoalan taimikkoon verrattuna, että eihän tästä voi nyt muuta tulla kuin harvassa räkämäntyä kasvavaa vajaatuottoista metsää. Olenko väärässä?

    Äkeenvetojen reunaan varmaan vielä saisi taimet hyvin istutettua.

    Miksiköhän kuusta ja mäntyä ei enempää viljellä sekaisin? Eikös niillä ole kuitenkin aika toisiinsa yhteensopiva kasvurytmi ja MT pohjalla tuotoskin lähellä toisiaan? Olisiko siis jotain ongelmia tuossa D-vaihtoehdossa mitä en hoksaa? Kuuset ainakin hirvien lisäharvennukselta säästyisivät todennäköisemmin.

  • Timppa

    Juuri kuten Anneli tai Puuki kirjoitti.  Kuusta sekaan.  Hyviä istutuspaikkoja ovat esim kannon vierukset.

    Ei haittaa vaikka kuusi vähän olisikin myöhässä.  Kyllä tilanne tasoittuu.  Istutus painottaen rehevimpiin kohtiin kuten Puuki kirjoitti.

    Tällainen sekametsä on biologisesti hyvin toimiva ratkaisu.   Olen lukenut tutkimuksesta, jonka mukaan mäntyjen ympäröimät kuuset kasvavat paremmin kuin kuusten ympäröimät kuuset.  Ymmärtäisin asian siten, että harvassa kasvavien kuusten pinnassa olevilla juurilla on enemmän tilaa levittäytyä ja saada sekä vettä että ravinteita.  Männyt hakevat vedensä ja ravinteensa syvään menevillä paalujuurillaan.

    A.Jalkanen

    Sekametsässä on myös enemmän valoa, eli kuusen asema paranee myös sitä kautta, että valoa riittää mänty- tai koivusekoituksen kanssa pitemmälle (alemmas) latvustoon.

    akkli

    Ei Joutsenonkankaille kannata kuusta istuttaa ja miksi nyt jo täydennystä isoilla taimilla.Eihän parivuotista taimikkoa kannata lähteä täydentämään ,kun on jo 800-1600 kpl taimia olemassa. Tässävaiheessa täydennys aivan turhaa.

    Metsuri motokuski

    Jos se kuivuutta kärsii niin onko kuusi sittenkään  hyvä vaihtoehto. Yleensä kuusi kyllä lähtee mutta pikkuhiljaa alkaa hiipumaan. Josko olisi männyn istutus sittenkin parempi.

    Olli Salli

    Eipä nyt normaalisti tuo alue niin kuivuuttaa kärsisi, mutta sekä 2018 että 2019hän olivat käytännössä sateettomia kevät ja kesä. Oli silloin monessa muussakin paikassa haasteita, noita Päijät-Hämeen OMT 2018 istutettuja taimikoitakin piti täydentää 2019 keväällä kolmannes lisää, kun olivat pölisevissä mättäissä taimet kuivahtaneet heti alkuunsa. Nyt kyllä taimet siellä jo alkaa riittämään vaikka varmaan 2019kin jokusen niitä vielä verotti. Muistelen että muutkin täällä palstalla kirjoitti taimikoistaan huolestuneina noina kesinä.

    akkli, 800-1600 ei käsittääkseni riitä alkuunkaan siihen, että mänty alkaisi karsiutua riittävästi. Vai meinaatko että taimia vielä tulevina vuosina tulee moninverroin lisää? Tuo vuotta aiemmin (jolloin normaalisateinen kesä) kylvetty männikkö tuntuu olevan ollut niin paljon pitemmällä taimettumisessa jo kauan aikaa, että sikäli tämä epäilyttää.

    Puuki

    Jos ja kun hirvialuetta, niin laittaisin varulta ku-taimiakin sekaan ehdolle , jos ei tule tarpeeksi mä- sirkkataimia .   Toisaalta harvempikin männyn taimikko käy, jos /kun tulee alikasvokseksi esim. koivua kantovesoista tai siemensyntyisiä karsimmaan alaoksia. Koivun siemensyntyset sirkkataimet ei näy ainakaan 2. ensimm. vuoteen ollenkaan.  Koivuja ei vain sovi päästää ylispuustoksi .

    Jos joku vuosi on kuiva kesä ei se estä kuusen kasvatusta välttämättä .  Yleensä vain juroo taimivaiheessa mutta kasvu paranee sen jälkeen . MT kasvupaikkana sopii molemmille puulajeille.

    akkli

    Uskon taimia tulevan lisää.Katsoisin parivuotta ,jos ei ole taimia tullut ,täydentäisin männyllä.Täydennystaimi mänty ennättää hyvin aiempien mukaan pituuskasvussa.

    VT+ MT-   ilmaistaan vaikka noin,ei sinne ”räkämäntyjä” tule on senverran köyhä maaperä kuitenkin.  1600 kpl antaa kyllä hyvän kasvutiheyden noilla maaperillä.Lehtipuuta tulee aina myös ja jos on alarinteellä tuoreempaa ja rehevämpää selkeästi kasvata tulevaa koivua.

    Timppa

    Tosiaan nämä viime vuodet olivat männyn itämisen kannalta vaikeita.  Ollaan siis täydennetty rehevämpiä osia syntemaattisesti kuusella.  Vuonna 2018 hakattuun aukkoon ei vielä ole tullut tarpeeksi mäntyjä.   Sen karumpaan osaan kyllä istutetaan koemielessä mäntyä.  Saa nähdä miten maistuvat aikanaan hirvelle.

    A.Jalkanen

    Viime kesänä syntyi sopiviin maaperiin hyvän männyn siemensadon vuoksi aivan törkeät määrät taimia. Jospa myös kylvökset elpyivät kun ei ollut erityisen kuivaa?

    Jätkä

    akklin kanssa samaa mieltä: Tarkka katse, silmälaseilla tai ilman, mutta jopa kontaten  vakoa pitkin. Sirkkataimet ovat pikkuruisia ja niiden laskeminen / tarkkailu on tarkkaa puuhaa.

    Kannattaa tehdä kartta jonka avulla voi täydennyksen suorittaa vähäisellä kulkemisella. Tarkistusmittauksessa linjat pitää vetää poikittain äestysjälkiin nähden.

    Koska taimet ovat vain muutaman sentin korkuisia, ehtii täydennysistutustaimet mukaan vielä ensivuonnakin. Taikka tänä kesänä siemenet täydentämään, mutta liota ne ensin suovedessä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 37)