Keskustelut Metsänhoito Mitään ei ole opittu !

  • Tämä aihe sisältää 62 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Rane toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 62)
  • Mitään ei ole opittu !

    Sähkömiehet ahertavat parasta aikaa yötäpivää raivaamassa sähkölinjoille taipuneita puita . Keski-Suomessa potentiaalisia vikapaikkoja on todettu toista tuhatta . Tulevan lumimyräkn tiimoilta on varoiteltu sähkövikojen aiheuttamista pimeistä hetkistä (viikoista?) yleisesti.
    Yllättävä varoitus on tullut teiden kunnossapidon puolelta pohjoisessa Keski-Suomessa. Autoilijoiden on varottava teiden yli taipuneita puita ja katkenneita latvoja !

    Millähän opilla näihin reunametsien hoitotöihin saataisiin lisää
    vauhtia ? Tuntuu muistot edellisistä myrsky- ja lumiongelmista unohtuneen yllättävän nopeasti . Sähkömiehetkin huokailvat , että ne linjan päälle mielivät koivunriu`ut kasvavat yleensä reilusti metsänomistajan puolella . Sinne ei raivaajien toimivalta ylety . Akuutti vikatilanne on tietysti poikkeus.

    Pyrin omassa työssäni ottamaan lumiriskin huomioon. Harvennan aina palstalla olevat sähkölinjojen ja teiden varret ilman eri kehoitusta niin , että riukupuut ja muuten kaatumavaarasa olevat rungot päätyvät pinoon . Runkoluvultaan vierialueet harvennetaan hieman harvempaan tiheyteen.

  • arto arto

    Millä meni pylväitäkin poikki, oli semmoinen kuorma langoilla lunta roikkuivat melkein maassa, metsät kivan näköisiä kaikki koivut luokilla. Tilannetta auttais koivujen poisto linjan vierestä ne näkyy taipuvan langoille.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Eiköhän se tonttilinjojenkin maahakaivu onnistune. Jos katselen tuota Korpituvan ympäristöä, niin uskon kyllä ymmärrystä maakaapelille löytyvän. Naapureitten pelloilla on tolppa poikineen, varmaan ovat hyvillään jos johdot kaivetaan maahan. Samoin minä tykkään jos oma ja naapuriin menevä linja pannaan maahan. Saapis nähdä vain koska se päivä tulee.
    Haja-asutusalueella tilanne ainakin on vähän samantapainen kaikkialla, että naapurin linjasta on vähemmän riesaa jos se on maassa.

    Näiden pitkien linjojen suhteen epäilen, että vielä niitä tolppalinjojakin uusitaan ja rakennetaan jopa uusia. On se kuitenkin se maahan kaivu aika kallista.

    Olisi kiva jos joku asiaa tunteva voisi todella tieto pohjalta kommentoida tuota Juuso8 ideaa pidemmistä tolpista.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Siinähän se onkin yksi riesa, tuo Arton maitsema, lakoihin tarttuva lumi ja jää. Onhan niitä ollut muinakin talvina linjavaurioita aukoilla ja pelloillakin menevissä linjoissa. Ei ole tarvinnut yhtään latvaa osua linjaan ja silti on sähköt poikki. Korpituvan lähellä pari vuotta sitten katkesi pienessä tuulessa 20kW:n pylväästä latva, eikä ollut edes lumi- ja jääpainoa langoilla.

    Mites on Roisto Reipas oletko ollut enemmänkin linjojen kanssa tekemisissä?
    Tuosta korotuksesta, kyllä viisikin metriä olisi jo paljon, jos nykyisin lankakorkeus on 9 m.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo Visakallo

    Poikkeuksellisen pahat sähköviat opettivat:
    ”Yhteistyötä maanomistajien kanssa lisätään”.

    Laajat sähköviat ovat kiusanneet tuhansia Savon Voiman asiakkaita vuodenvaihteesta alkaen ja sähköasentajat ovat tehneet jopa 16 tunnin työpäiviä ja vapaapäivät ja lepo ovat jääneet vähiin.

    ”Enemmän pitää tehdä yhteistyötä maanomistajien kanssa ja olemme sopineet MTK:n kanssa palaverin yhteistyöstä johtokatujen reuna-alueiden suhteen”.

    Sähkökatkotilanteesta koituu Savon Voimalle ainakin yli 10 miljoonan euron lasku.

    Yle

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jos 20 m mittainen puu kaatuu kohtisuoraan linjaa kohti, niin sen on oltava 18 m etäisyydellä ettei se ota juuri lankaa, jos lankakorkeus on 9 m. Jos lnkarkeus on 14 m niin tuo puu saa kaatua kohtisuoraan linjaan päin jos etäisyys on 14,3 m.
    Ei siis kovin paljon auta, mutta lun pääosa ongelmista tulee taipuvista koivuista, niin tuo 5 m korotus saattaisi auttaa paljonkin.

    Tuo korotus tosiaakin maksaisi jo melkoisesti, mutta ei ole mahdottomuus.
    Toisaalta korotus vain pahentaa linjaan kohdistuvia tuuli- ja lumikuormia.

    Toivoisin jonkun linjamiehen ottavan kantaa. En muuten usko ettei tuosta olisi kokeilutietoakin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi pihkatappi

    Taitaa MTK:lla olla tavoitteet selvät: Maaseudun sähkönjakelun varmuus ja maaseudun sähkön hinta, kaikki muut tavoitteet voi unohtaa ja metsänomistajan oikeus vahngonkorvauksiin saattaa tässä rämettyä. Laki suojaa metsänomistajaa korvausvelvoitteesta, siihen MTK ei toivottavasti pääse sössimään.

    Rane

    Niinpä,tahtoo näiden parannuspyrkimusten tukkona aina olla muutama pihkatappi.

    pihkatappi pihkatappi

    No ei se MTK ainakaan metsänomistajan etua tuolla aja.

    suorittava porras suorittava porras

    #”No ei se MTK ainakaan metsänomistajan etua tuolla aja.”#

    Se MTK ajaa maaseudun asukkaan etua . Myös sen varttuneen ladyn 92 v. joka sijoituspaikkojen puutteessa asustelee urhoollisesti vielä omassa mökissään metsän keskellä ja armoilla . Maatilojen riippuvuus sähköstä on myös on sitä luokkaa , että sähkön on kuljettava ilman suurempia häiriöitä.

    Minä pikkuisen ihmettelen eräiden asennetta näissä sähköasioissa . ”Pihkatappikin” taitaa tarkastella ja arvostella asioita metsänomistajana , joka asuu taajamassa varman sähkön vaikutuspiirissä . Mikään ei kuitenkaan ole varmaa . Valot sammuvat varmasti sieltä (ja täältä) taajamastakin , jos yhteishenkeä asioiden korjaamiseksi ei löydy . Sähkölinjoja risteilee Suomen metsissä vielä niin paljon , että pahasti riukuuntuneet reunametsät voivat aiheuttaa poikkeukselliissa sääoloissa jopa totaalisen BLACKOUTIN koko maahan .

    Korvaukset haitoisa tuntuvat painavan mieltä . Minuakin ovat sähkölinjat omalla pellolla ja metsässä haitanneet. 30 vuotta kiertelin trakorilla peltojen läpi kulkevaa sähkötolppajonoa .. Saman ajan , tosin 20 vuotta myöhemmin, olen väistellyt sähkölinjoja
    metsäkoneella . Voin vakuuttaa , että riesaa on ollut ihan tarpeeksi.
    Yleinen etu on kuitenkin tärkeintä .
    Ihmetytää tosiaankin tuo korvauksien vaatiminen siinä vaiheessa , kun huonoon kuntoon päässyttä metsäpuskaa on pakko vähän
    raivata ,että puut eivät kaatuisi linjalle . Ennen tätä toimenpidettä se samainen puska ei ole kiinnostanut pätkän vertaa.

    Visakallo Visakallo

    Niin, jos MTK saisi neuvoteltua sähköyhtiön kanssa sopimuksen siitä, että metsänomistajat saisivat sähköyhtiöltä korvauksen reunametsien hoidosta, niin Pihkatappi luonnollisesti kieltäytyisi siitä…

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 62)