Keskustelut Metsänhoito Mitään ei ole opittu !

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 62)
  • Mitään ei ole opittu !

    Sähkömiehet ahertavat parasta aikaa yötäpivää raivaamassa sähkölinjoille taipuneita puita . Keski-Suomessa potentiaalisia vikapaikkoja on todettu toista tuhatta . Tulevan lumimyräkn tiimoilta on varoiteltu sähkövikojen aiheuttamista pimeistä hetkistä (viikoista?) yleisesti.
    Yllättävä varoitus on tullut teiden kunnossapidon puolelta pohjoisessa Keski-Suomessa. Autoilijoiden on varottava teiden yli taipuneita puita ja katkenneita latvoja !

    Millähän opilla näihin reunametsien hoitotöihin saataisiin lisää
    vauhtia ? Tuntuu muistot edellisistä myrsky- ja lumiongelmista unohtuneen yllättävän nopeasti . Sähkömiehetkin huokailvat , että ne linjan päälle mielivät koivunriu`ut kasvavat yleensä reilusti metsänomistajan puolella . Sinne ei raivaajien toimivalta ylety . Akuutti vikatilanne on tietysti poikkeus.

    Pyrin omassa työssäni ottamaan lumiriskin huomioon. Harvennan aina palstalla olevat sähkölinjojen ja teiden varret ilman eri kehoitusta niin , että riukupuut ja muuten kaatumavaarasa olevat rungot päätyvät pinoon . Runkoluvultaan vierialueet harvennetaan hieman harvempaan tiheyteen.

  • pihkatappi

    Se on varmasti juuri noin tuo tilanne on vakava. Mutta ei se vastuu nyt kuitenkaan luonnontuhoissa ole metsänomistajan, kun vastuu vierimetsänhoidosta on linjayhtiöllä.

    Korpituvan Taneli

    Pihkatappi:
    ”Se on varmasti juuri noin tuo tilanne on vakava. Mutta ei se vastuu nyt kuitenkaan luonnontuhoissa ole metsänomistajan, kun vastuu vierimetsänhoidosta on linjayhtiöllä.”

    Juuri sieltä löytyvät ne ennakoinnin laiminlyöjät ja vastuun pakoilijat.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Sähkön siirtoyhtiöt käyttävät parhaillaan valtavia summia maakaapelointeinin, mutta tekevät taajamissa!
    No, näin he vain täyttävät Eduskunnan säätämän lain velvoitteen, joka edellyttää rakentamaan maakaapeloidun yhteyden tietylle prosennttimäärälle sähköasiakkaista.
    Eihän tämä luonnollisesti yhtään sähkövarmuutta lisää, mutta lain kirjain kyllä täyttyy!

    suorittava porras

    Esimerkki A:

    Metsänomistaja on hoitanut vapaaehtoisesti sähkölinjaan rajoittuvan metsäsä suositusten mukaisesti . Lumiongelmat ovat hänen kohdallaan hyvin harvinaisia . Metsäkin kasvaa hyvin . Linjanhuoltoporukat saavat ohittaa alueen työkaluihin koskematta .
    Kulut ovat minimissä ja sähkö kulkee .

    …kunnes tullaan naapurin (tapaus B) kohdalle , joka on aktiivisesti unohtanut metsiensä kunnossapidon Hän kokee herätyksen vasta siinä vaiheessa , kun sähköyhtiö ilmoittaa , että alueella olisi tarkoitus tehdä raivaustöitä . Sitten alkaa sopimusrumba ja suunnitelmien teko.
    Päädytään edellisellä sivulla esitetyn kaltaisiin kustannuksiin . Isäntä luonnollisesti vaatii vielä ’ maksimikorvaukset ”kokemastaan haitasta” .
    Kaupan päälle edes se linjan varsi tulee harvenneltua metsän osalta jonkinlaiseen kasvukuntoon. Muu alue jää edelleen herran haltuun.

    Esitänkin kysymyksen , onko sähköyhtiö todellakin vastuussa siitä , että linjan viereisen maa-alueen metsä on riukuuntunut pilalle ja aiheuttaa jatkuvan häiriöuhkan sähkönjakelussa ?
    Sähköyhtiö on nykyisessä tilanteessa ( ja myöhemmin me kuluttajat) maksajan osassa, jos linja ei johda sähköä sovittuihin osoitteisiin sopimusten puitteissa . Maksajan osa lankeaa myös silloin , kun linjan kunnossapidosta on huolehdittava , vaikka ongelmat aiheutuvat vieresen metsän hoidon laiminlyönneistä . Kaiken huippuna on vielä tehdyn työn lisäksi maksettava kipurahat ongelma-alueen omistajalle . Ei ihme , että sähkön kulku takkuaa ja sähkönsiirto maksaa maltaita .

    pihkatappi

    Kyllä jakeluyhtiö on ainoa vastuu taho sähkömarkkinalaissa vierimetsän hoidossa. Koko laissa ei mainita maanomistajan velvollisuuksista. Alla tuo pykälä minkä nojalla te toimitte, vahingonkorvauksiin on sitten oma pykälä, en kuitenkaan jankuta.

    111 §

    Ennaltaehkäisevät toimenpiteet jakeluverkon läheisyydessä sijaitsevassa metsässä

    Jakeluverkonhaltija saa ilman omistajan tai haltijan lupaa kaataa ja poistaa jakeluverkon läheisyydessä sijaitsevia puita ja muita kasveja, jos se on tarpeen sähkönjakelun keskeytyksen poistamiseksi tai keskeytysten ennaltaehkäisemiseksi. Toimenpiteillä ei saa aiheuttaa omistajalle kohtuutonta haittaa verrattuna siihen hyötyyn, joka niillä saavutetaan jakeluverkon varmuudelle. Toimenpiteet on rajattava siten, että ne kohdistuvat jakeluverkon varmuudelle ilmeisen riskin aiheuttaviin puihin tai kasveihin. Jakeluverkonhaltijan tai toimenpiteiden toteuttajan palveluksessa olevalla on tässä tarkoituksessa oikeus liikkua yksityisellä alueella ja asettaa maastoon tarpeellisia merkkejä.

    Jakeluverkonhaltijan on muissa kuin kiireellisissä tapauksissa varattava kiinteistön tai alueen omistajalle ja haltijalle tilaisuus suorittaa 1 momentissa mainitut toimenpiteet itse. Jakeluverkonhaltijan on ilmoitettava ilman ennakkoilmoitusta suorittamastaan toimenpiteestä kiinteistön tai alueen omistajalle ja haltijalle

    jees h-valta

    Suorittavakin saisi olla tyytyväinen. Onhan nytkin luonto edes hoitanut työllistyksen konemiehille. Edelleenkään mikään laki tai asetus ei määrää tai määritä metsän minimihoitovelvoitetta. Nyt vain saadaan kotimaahan edes rippu siitä rahasta joka muuten menisi kasvottomille sähköyhtiöiden omistajasijoittajille jopa ulkomaille.

    pihkatappi

    Yhtiöthän lypsäisivät metsänomistajat kerjäläisiksi, jos tuohon lakiin jätettäisiin minkäänlaista porsaanreikää sellaiseen mahdollisuuteen. Tämä on onneksi oikeusvaltio. Arvostan teidän metsäkonekuskien työtä siellä, mutta miksi tämä on sydämen asia että metsänomistajien pitäisi turvata sähkönjakelu Suomessa? Laittakaa vaan ne vierimetsät kuntoon, siitä teille ilmeisesti maksetaan, vai mikä tämän pommituksen tarkoitus on?

    Horjumaton

    *** Kyllähän varmaan laskinta käyttämällä loppupeleissä se linjojen kaapelointi maahan olisi halvin ratkaisu. Myrskytuhot jäisi unholaan,henkilöstöä voitaisiin vähentää rajusti eli ne kulut vähenisi dramaattisesti. Lisäksi säästyisi merkittävästi pinta-alaa jota voisi hyödyntää esim. metsätaloudessa täysimääräisesti. Tottakai aikajänne laskelmassa on oltava lähes puolet tolppien kestosta. Kyllähän sitä toivoisi pientä pitkäjänteisyyttä laskelmiin. Kvartaalitalous ohjaa vaan usein lyhytnäköiseen toimintaan.

    Nyt maanomistajien omaisuutta eli maapohjaa käsitellään laskelmissa arvottomina alueina ja siltä pohjalta jopa halutaan laajentaa maanomistajien velvollisuutta olla maksumiehenä sähkönjakelussa. Linja-alueet on aikoinaan nimellistä korvausta vastaan sähköyhtiöille luovutettu,yleisen ja yhteisen hyvän nimissä. Nythän se sähkönsiirto on varsin hyvää bisnestä tekijälleen.

    Korpituvan Taneli

    Juuso8:
    ”Voisiko johtimia saada ylöspäin?
    Varmaan tuota on joku työnsä puolesta miettinytkin.
    Jos 18m pylväästä saisi sen upotus syvyyden käyttöön (1,5m), asentamalla tolppa esim. betonilaatalle, niin riittäisikö se?
    Maisemassa tietysti vähän hävittäisiin..”

    Jo heti tuoreeltaan tätä hiukan kommentoin. Selvää on että hinta nousisi, mutta kuitenkin….

    Onhan niitä sellaisia kylien välisiä yhteyksiä, joille ei löydy tietä jonka varteen linjan voisi siirtää. Toisaalta monet vanhat tiet ovat niin kiharaisia ettei ole järkevää linjaa sellaisille mutkille rakentaa. Alunperinhän linjat ovat metsiin tulleet juuri siksi että ne on yritetty saada mahdollisimman lyhyiksi. Tosin tien varsiin sijoittaminen kaatui ennen myös tie-valtion kielteiseen kantaa.

    Oli miten oli. Varmaankin metsissä on sellaisiakin linjoja, jotka vain ovat siinä missä ovat, ei uusimisen yhteydessäkään ole linjaukselle muuta vaihtoehtoa. Tällöin vaihtoehtoja on vain vähän. Ei kai kaikkia linjoja maahankaan kaiveta.
    Onko palstalla ketään sellaista, jolla olisi mahdollisuuksia arvioda tuota Juuso8 ideaa tarkemmin. Kuinka paljon kustannukset nousevat jos korkeutta nostetaan? Mikä olisi teräspylvään mahdollisuus tässä kohtaa. Ne linjat joista näissä ongelmissa on kyse ovat lähinnä 20 kW:n linjoja tai pienempijännitteisiä.

    Nykyiset 20kW:n linjat ovat kai siinä 7…9 m lankakorkeudella maasta. Muutama metrikin korkeutta lisää vaikuttaisi ratkaisevasti. Entistä enemmän kaatuvat ja taipuvat puut mahtuisivat menemään lankojen alta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi

    Ne kaivetaan maahan sitä mukaa kun kerkiävät, se oli tuolla sähkömarkkinalain ehdoissa että niistä luvutaan johonkin määräaikaan mennessä. Eikä ainakaan uusia tolppia enää pystytetä. Saa sitten nähdä nuo kilometrin tonttijohdot, nehän on taas eri juttu, siinä voi mennä naapurisovut.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 62)