Keskustelut Metsänhoito Mitään ei ole opittu !

  • Tämä aihe sisältää 62 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Rane toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)
  • Mitään ei ole opittu !

    Sähkömiehet ahertavat parasta aikaa yötäpivää raivaamassa sähkölinjoille taipuneita puita . Keski-Suomessa potentiaalisia vikapaikkoja on todettu toista tuhatta . Tulevan lumimyräkn tiimoilta on varoiteltu sähkövikojen aiheuttamista pimeistä hetkistä (viikoista?) yleisesti.
    Yllättävä varoitus on tullut teiden kunnossapidon puolelta pohjoisessa Keski-Suomessa. Autoilijoiden on varottava teiden yli taipuneita puita ja katkenneita latvoja !

    Millähän opilla näihin reunametsien hoitotöihin saataisiin lisää
    vauhtia ? Tuntuu muistot edellisistä myrsky- ja lumiongelmista unohtuneen yllättävän nopeasti . Sähkömiehetkin huokailvat , että ne linjan päälle mielivät koivunriu`ut kasvavat yleensä reilusti metsänomistajan puolella . Sinne ei raivaajien toimivalta ylety . Akuutti vikatilanne on tietysti poikkeus.

    Pyrin omassa työssäni ottamaan lumiriskin huomioon. Harvennan aina palstalla olevat sähkölinjojen ja teiden varret ilman eri kehoitusta niin , että riukupuut ja muuten kaatumavaarasa olevat rungot päätyvät pinoon . Runkoluvultaan vierialueet harvennetaan hieman harvempaan tiheyteen.

  • Visakallo Visakallo

    Työt sähkö- ja tiedonsiirtolinjojen korjaamiseksi jatkuvat Pohjois-Karjalan metsissä. Samalla verkostourakointiyhtiö Enerke peruu lomautuksiaan. Maanantaina on otettu töihin kaksi aikaisemmin lomautettua ja kuuden työntekijän lomautusilmoituksia on siirretty. Jatkuva lumisade tarkoittaa puolestaan sitä, että urakkaa riittää maakunnan metsissä.

    Enerken toimitusjohtaja Janne Huotarin mukaan tällä hetkellä linjoja raivaa noin sata yhtiön työntekijää, lisäksi urakassa on mukana 15 metsuria ja 5 monitoimikonetta.

    Yhtiön marraskuussa päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksena irtisanottiin 11 työntekijää ja lomautettiin 50. Sähköverkoston rakentamisen ja kunnossapidon lisäksi Enerke vastaa voimalaitosten kunnosta. Yhtiössä työskentelee noin 140 ihmistä.
    Yle Pohjois-Karjala

    suorittava porras suorittava porras

    Aiheeseen liittyvä kuva kuvapalstalla…

    suorittava porras suorittava porras

    Lainaus:
    #Kun katselee näitä uutiskuvia niin pääasiassa ne kaarelle menevät koivut ovat sellaisia, jotka ovat jonkun suuremman puun kyljessä riukuuntuneita eikä niillä edes ole muuta suuntaa taipua kuin linjan päälle. Selvää ennakoimattomuutta.”#

    Asia on juuri näin . Toimenpiteet on vain tehtävä huomattavasti nykyistä kytäntöä aikaisemmin. Työ on tehtävä mieluiten jo tamikonhoidon yhteydessä . Linjan varret harvaan asentoon ja lehtipuu pois 15 metrin säteellä johtokäytävästä . Tällä konstilla 90 % lumiongelmasta jää kokonaan syntymättä .

    Sähköhäiriöitä kammetaan mieluusti sähköyhtiön syyksi (on vielä pörssissäkin! : ) ) . Kuitenkin ongelmat ”kaareutuvat” linjoille varsin usein monta metriä yhtiön reviirin ulkopuolelta .

    Tästä tuleekin mieleen kiusallinen ajatus …
    ….kuka tuottamuksella tai HUOLIMATTOMUUTTAAN aiheuttaa uhkaa tai vaaraa toisen omaisuudelle , on korvausvelvollinen aiheutetun vahingon suhteen .

    Sähkölinjoille aiheutuneilta vahingoilta olisi voitu välttyä suurimmaksi osaksi kokonaan , jos vierimetsä olisi pidetty metsänhoitosuositusten mukaisessa kunnossa . Puutteet vierialueen hoidossa (=huolimattomuus/hoitamattomuus) ovat keskeisin sähkönjakeluhäiriöiden syy talvisaikaan. Milloinkahan sähköyhtiö laittaa laskun maanomistajalle edellä mainitussa tilantessa ? Perusteet ovat aika selkeästi olemassa . Onhan esimerkiksi taloyhtiökin vastuussa katolta putoavasta lumesta . Miksei sitten sama koskisi metsänomistajaa , jonka riukuuntunut koivu aiheuttaa lumikuorman saatuaan häiriöitä sähkön jakelussa ?

    pihkatappi pihkatappi

    Sähköverkkoyhtiöt vastaavat vierimetsien hoidosta. Työt hoidetaan joko itse tai ostamalla palvelu metsäalan toimijoilta. Sähkölinjan vierimetsän käsittelyyn pyydetään aina metsänomistajan lupa. Energiateollisuus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenterna Centralförbund SLC antoivat syksyllä 2012 jäsenilleen yhteisen vierimetsän hoitoa koskevan suosituksen, jonka tavoitteena on parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta.

    Alla linkki ennaltaehkäisevään hoito-ohjeeseen vierimetsänomistajalle:
    http://energia.fi/sites/default/files/Johtoalueiden_vierimetsien_hoito_opas.pdf

    Erikoistapauksessa, jos johtokatu on niin kapea, ettei hakkuukone mahdu työskentelemään sen reunassa eikä johtokatua voida leventää, joudutaan miettimään mahdollisuutta toteuttaa hakkuu koneellisesti vierimetsän sisältä. Tällaisesta vierimetsän hoitohankkeesta ei ole kokemusta, mutta hakkuutyö sinänsä vastaa tavallista puutavaran korjuuta sähkölinjan vierestä. Yksi vaihtoehto on myös linjakadun leventäminen, mutta se voi edellyttää johtoaluesopimusten uusimista, mikä taas voi tehdä leventämisen verkkoyhtiölle taloudellisesti kannattamattomaksi.

    pihkatappi pihkatappi

    Tapion ohjeesta, joka siis on Energiaviraston hanke:

    Vierimetsän hoito ja hakkuu vaatii aina maanomistajan kirjallisen suostumuksen. Jos kertyvä puutavara on tarkoitus myydä hankkeen toteuttajan toimesta raakapuun ostajille, on kaupan tekemistä varten oltava jokaiselta metsänomistajalta (jonka puuta markkinoidaan) valtakirja. Siinä tapauksessa, että hankkeen toteuttaa (metsäteollisuuden) puutavaran hankintaorganisaatio, on kunkin metsänomistajan kanssa tehtävä hakkuuoikeudesta pystykauppa (sopimus korjata metsänomistajan maalta sovitusta paikasta puita).

    pihkatappi pihkatappi

    Samasta Tapion laatimasta ohjeesta tapauskuvaus.

    Melko kallista touhua tuossa. Huomattavaa on metsänomistajalle tuleva korvaus 500 euroa / ha. Olkaapa tarkkoja metsänomistajat, pyytäkää korvaus vierimetsänhoitoprojektista.

    Case 1

    Sijainti Etelä-Suomi
    Suunnittelu Mhy
    Toteutus Mhy, neljä metsuria

    Kustannukset Linjan kokonaispituudella noin 1700 euroa/km
    Metsäiselle osuudelle laskettuna noin 3400 euroa/km
    luvut sisältävät metsänomistajille maksetun korvauksen 500 euroa/km
    (250 euroa/linjan reunan km)

    Kuvaus
    Linjan kokonaispituus noin 13 km, josta metsässä tai metsään rajoittuvaa noin 8 km.
    Metsänomistajia kaikkiaan 32.
    Kolme puustoista tilaa jättäytyi pois. Näiden osuus linjan pituudesta noin 1,5 km.

    Linjalla tehdyt työt:
    – johtokadun raivaus (10 m)
    – vierimetsän raivaus
    – vierimetsän harvennushakkuu metsurityönä (10 m johtokadun reunasta)
    – toimihenkilötyö suunnitteluun, työnjohtoon ja toimistotyöhön

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllä nyt suorittava porras lähtee aivan liitoon tässä asiassa. Näyttää olevan sama tilaanne kuin entisellä miehellä, että molemmat jalat tukevasti ilmassa.

    Kun linja rakennetaan on metsänomistaja se joka vahingon kärsii. Tähän mennessä kunnollisia korvauksia ei ole maksettu maan omistajille linjoista. Niin kauan kun firmat olivat yleishyödyllisiä tähän oli jotain perusteitakin. Kun sitten firmojen tehtäväksi tulikin tuottaa voittoa, niin tilanne oli hyvinkin nurinkurinen.

    Sähkölinjoja on kulkenut vuosikymmeniä metsissä, ongelmia on alkanut tulla vasta kun firmat tuottovaatimusten ja pörssikurssiensa paineessa purkivat organisaationsa, jonka tehtävänä oli suorittaa ennakoivia toimenpiteitä linjoilla.
    Meidän huushollista hoideltiin kymmenkunta vuotta tuota ennakointia pienen sähköosuuskunnan alueella. Jo silloin 50-luvulla riskipuiden poisto onnistui. Oli hiukan kähinää joidenkin maanomistajien kanssa, mutta kyllä jo silloin poliisikin lupasi tulla turvaamaan jos riskipuiden poisto ei muuten onnistu.
    Sitten myöhemmin olen asiaa seurannut vähän etäänpää. Riskipuiden poistoon on kyllä pykälät löytynyneet aina niin kauan kun firmat niitä aktiivisesti poistivat. Sitten homma loppui kun keksittiin että on paljon kivempi ajella helikopterilla vain linjan päällä, ei tule tassut pihkaan.
    Vielä nyt 2000 luvullakin, miehiä riskipuiden poistoon löytyi kun metsänomistaja hommaan patisti ja pari paikallista sähkönkuluttajaa yhtyi vaatimukseen. Tämän jutun olen kertonut tässä ketjussa aiemmin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän sähköyhtiöt ovat maanomistajaakin laskuttaneet linjankorjauksista ja ihan aiheestakin. Satun tietämään pari tapausta kun maanomistaja kaatoi puun linjan päälle, molemmissa tapauksissa tuli lasku. Ei maltettu ottaa ilmaista apua firmasta puun kaatoon. Tuota apua on kyllä muuten vielä 2000 luvullakin saanut jakelujännitejohdoillekkin kunhan on ensin taistellut itsensensä läpi puhelinvastaaja pyrogratiasta. Pitemmille linja osuuksille apua on ollut vaikea saada.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi pihkatappi

    Ja nyt kun sähköyhtiöt myyvät kokonaisvastuulla noita vierimetsänhoitoja, jättää tuo suorittavaporras tietysti nuo metsänomistajien korvaukset suorittamatta. Voi tulla vahingonkorvausvaatimuksia. Nuo ohjeet mitä Tapio on tehnyt on laadittu yhteisiksi pelisäännöiksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Pelinsäännöistä huolimatta….
    IL ”Noin 6400 asiakasta on tällä hetkellä ilman sähköä Savossa. Aamun pahimmasta tilanteesta on tultu noin 3 000 alaspäin.

    Sähkökatkokset jatkuvat Savossa jo kolmatta viikkoa.

    Savon Voima Verkko Oy:n mukaan tilanne on vain pahentunut viime yön aikana korjaustöistä huolimatta.

    Ongelmia aiheuttaa nyt lämpötilan nopea kohoaminen, mikä lisää lumen painoa. Lähelle linjoja kaartuneet puut taipuvat lisää ja aiheuttavat lisää sähkövikoja.

    Savon Voiman verkostosta noin 65 prosenttia kulkee keskellä metsää.

    Savon Voima Verkko Oy:n toimitusjohtaja Matti Ryhänen arvioi eilen keskiviikkona Savon Sanomille, että lumiongelmat aiheuttavat yhtiölle ainakin kymmenen miljoonan euron ylimääräisen laskun tänä vuonna.”

    Tämä ongelma ei korjaudu vastuuta siirtämällä ja pakoilemala . Välinpitämättömyys metsien hoidossa näkyy tilastojen (VMI) ohella elämänläheisesti häiriöinä sähkönjakelussa . Mainitsin tuolla edellä , että ennakointi on aloitettava vierimetsien osalla jo taimkkovaiheessa. Ei lehtipuita ,ainakaan tiheässä, linjan varteen ja taimitiheys ja välit niin suuriksi , että oksisto kehittyy tasaisesti ympäri puun linjan valovaikutuksesta riippumatta. Etäisyyttä runkojen välille tarvitaan myös siksi , että yksittäinen runko on mahdollista poistaa turvallisesti linjan varresta. Nyt monesti kiireellistä poistoa vaativa puu on valmiiksi nojallaan linjaa kohti ja mahtuu kaatumaan vain samaan suuntaan . Hirvittävä tuhelikko on vastassa metsän puolella.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 62)