Keskustelut Metsänhoito Mitään ei ole opittu !

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)
  • Mitään ei ole opittu !

    Sähkömiehet ahertavat parasta aikaa yötäpivää raivaamassa sähkölinjoille taipuneita puita . Keski-Suomessa potentiaalisia vikapaikkoja on todettu toista tuhatta . Tulevan lumimyräkn tiimoilta on varoiteltu sähkövikojen aiheuttamista pimeistä hetkistä (viikoista?) yleisesti.
    Yllättävä varoitus on tullut teiden kunnossapidon puolelta pohjoisessa Keski-Suomessa. Autoilijoiden on varottava teiden yli taipuneita puita ja katkenneita latvoja !

    Millähän opilla näihin reunametsien hoitotöihin saataisiin lisää
    vauhtia ? Tuntuu muistot edellisistä myrsky- ja lumiongelmista unohtuneen yllättävän nopeasti . Sähkömiehetkin huokailvat , että ne linjan päälle mielivät koivunriu`ut kasvavat yleensä reilusti metsänomistajan puolella . Sinne ei raivaajien toimivalta ylety . Akuutti vikatilanne on tietysti poikkeus.

    Pyrin omassa työssäni ottamaan lumiriskin huomioon. Harvennan aina palstalla olevat sähkölinjojen ja teiden varret ilman eri kehoitusta niin , että riukupuut ja muuten kaatumavaarasa olevat rungot päätyvät pinoon . Runkoluvultaan vierialueet harvennetaan hieman harvempaan tiheyteen.

  • pihkatappi

    Tässä vielä Pohjoinen ulottuvuus asiaan, onneksi en ole ainoa tässä asiassa.
    http://www.pohjolansanomat.fi/Paikalliset/1194950623193/artikkeli/metsanomistajat+vaativat+sahkoyhtiolta+vastuullisuutta.html

    suorittava porras

    Kerrataan vielä , että sähköyhtiöiden oikeudet kaataa puuita johtoalueen ulkopuolelta puuttuvat . Tätä tuskailee linjoilla työskentelevä korjausporukka.

    On outoa , että metsänomistaja vastustaa muutaman raippakoivun kaatamista . Sen raipan arvo on nolla , kun se kaatuu linjan pälle .
    Kaiken lisäksi saattaa seurata tunteja kestävä sähkökatko ja mahdollinen sähkölaitevaurio samaisen tapahtuman seurauksena
    kyseisen mo:n taloudessa.

    Mitä tulee mhy:n rooliin vierimetsien hoidossa , lienee järkevintä antaa mhy:n hoitaa asiakasyhteydet , kun ollaan tekemisissä isompien kokonaisuuksien kanssa . Nythän johtoalueilta kaadetut puut jäävät maatumaan juuri siksi , että metsänomistajakohtaiset puumäärät ovat liian vähäiset yksinään kannattavasti talteenotettaviksi.
    Useamman maanomistajan yhteismyyntinä voisi markkinarakokin aueta.
    Pirautin puhelun aiheesta metsävaltuuskunnan pj:llekin edellisen sähkölinjoille lumituhoista aiheutuneen isomman häiriötilanteen jälkeen. Kysyin , olisiko mhy valmis hoitamaan linjojen raivauksien ketjuttamisen eri metsänomistajien mailla . Lisäksi kehotin ottamaan sähkölinjat ja teiden reunat erityiskäsittelyyn , kun alueelle tehdään hakkuusuunnitelmia .

    pihkatappi

    Luitko sä tuon Pohjolan sanomien keskustelun, kaveri totesi että kymmeniä motteja oli kaadettu hänen maalta, eikä mitään tietoa metsän omistajalle. Minultakin kaadettiin tukkipuita, ei mitään ilmoitusta.

    Onhan se aika ihmeellistä että ajetaan motolla toisen metsässä ja kaadellaan puita ilman mitään sopimista.

    pihkatappi

    MTK (metsänomistajan asialla) ehdottaa että sähkölinjojen vierialueilla kasvatetaan energiapuuta. Kilometrikin kun on tuota vierialuetta niin metsäntuotto pitäisi pudottaa MTK-MHY akselin ruokkimiseksi neljän hehtaarin alueella kolmasosaan. Eiköhän se olisi sähköverkon omistajan aika tehdä maanomistajien kanssa sopimukset, kerta korvaus vierialueista, kasvattakaa mitä tykkäätte.

    pihkatappi

    http://www.tekniikkatalous.fi/energia/upm+ottaa+hoitaakseen+5000+kilometria+sahkolinjojen+vieressa+olevaa+metsaa/a988588

    Sähkönsiirtoyhtiö Caruna on solminut UPM Silvestan kanssa kahden vuoden puitesopimuksen vierimetsänhoidosta sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi.
    Hoidettavaa vierimetsää on noin 5 000 kilometriä.

    Sopimuksen arvo on noin kymmenen miljoonaa euroa.

    Eli tuosta tulee 2000 euroa kilometrille UPM:n Silvestalle. Ilmeisesti kannattaa ja vastuu on varmasti tuolla hinnalla kaikesta luovutettu Silvestalle. Tuleekohan korvaus maanomistajalle tässäkin projektissa vain vahingonkorvausten kautta, vai kenties 10 euroa motille puista.

    Toinen mielenkiintoinen asia tässä on se että sähköyhtiö sopii alueiden hoidosta kolmannen osapuolen kanssa, vaikka sähköyhtiöllä ei ole mitään sopimusta alueisiin.

    Korpituvan Taneli

    Kyllähän se totta on että siitä vierimetsästä ei ole sopimuksia olemassa, mutta katsokaa vähän historiaan!

    Tämä ongelma on lähtenyt kärjistymään yhtiöitten organisaatioitten purun myötä. Kun tärkeimmäksi asiaksi nousi pörssikurssi ja sähkön toimitusvarmuudella ei ollut suoraa yhtettä siihen.
    Tämä vaatii erityisesti ennakoivaa toimintaa ja yhteistyötä maanomistajan kanssa. Erityisesti nykyisin puuttuu se taho joka sen ennakoinnin yhtiöissä tekisi. Tämä tilanne on tietoisen toiminnan tulosta.
    Myös metsänomistajien asenteet ovat tulleet hankalemmiksi. Aiemmin kun yhtiöt olivat yleishyödyllisiä, ne investoivat voittonsa linjoihin ja maanomistajakin näki oman etunsa olevan edes hiukan samansuuntainen. Sitten tuli tämä prössikiima, niin maanomistakin huomasi olevansa vain lypsylehmä tässä asiassa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Tanelille tiedoksi, etteivät läheskään kaikki sähköyhtiöt ole pörssissä vaan esim. kuntien omistamia. Kyllä näilläkin on tietty tulostavoitteet, jotka sitten johtavat näihin lieveilmiöihin. Tietysti on parempi, että paikataan jonkin velkaisen kunnan taloutta eikä esim jonkin amerikkalaisen eläkesäätiön. Sähköjään odottavaa maalaista ei toki paljon lämmitä.

    suorittava porras

    #”Tämä vaatii erityisesti ennakoivaa toimintaa ja yhteistyötä maanomistajan kanssa. Erityisesti nykyisin puuttuu se taho joka sen ennakoinnin yhtiöissä tekisi. Tämä tilanne on tietoisen toiminnan tulosta.”#

    Yhteistyön puuttuminen eri tahojen kesken lienee yksi keskeisimmistä ongelmista. Maanomistajan asuminen toisella paikkakunnalla vielä syventää ongelmaa . Yhteyksien pitäminen on hankalaa tai viesti ei mene perille . Joskus käy niinkin , että kauempana asuva ei koe sähköyhtiön lähettämää tärkeääkään viestiä merkittäväksi , kun ei ole itse paikalla tilannetta toteamassa . Näin lienee tapahtunut edellä mainituissakin tapauksissa , joissa huomattava määrä kaadettuja puita on jäänyt maahan mätänemään.
    Tiedottaminen raivaustöistä on voitu hoitaa maakunta-tai paikallislehden palstalla yleisilmoituksella , jota välttämättä monikaan ei ole huomannut . Tiedoitusvelvollisuus on kuitenkin sähköyhtiön puolelta hoidettu .

    #”Myös metsänomistajien asenteet ovat tulleet hankalemmiksi. Aiemmin kun yhtiöt olivat yleishyödyllisiä, ne investoivat voittonsa linjoihin ja maanomistajakin näki oman etunsa olevan edes hiukan samansuuntainen. ”#

    Hankalat ja omista eduistaan kynsin hampain kiinni pitävät maanomistajat tuovat mukanaan omat haasteensa raivaustöihin.
    Tämä kävi ilmi yrityksemme tehdessä tienvarsien raivauksia ja tiealueiden levityksiä lunastetun alueen levyisiksi. Jotkut viereisen maa-alueen omistajat pitivät tienreunapuita ominaan , vaikka merkitty tiealueen raja kulki useita metrejä metsän puolella .
    Työt oli keskeytettävä muutamaan otteeseen asian selvittämiseksi.
    Pitkien palaverien jälken hommia jatkettiin . Nämä palaverit soisi kuitenkin pidettävän ennen , kun varsinainen työsuoritus alkaa.

    oksapuu

    Niin

    UPM Silvesta tuossa pyysi puukauppavaltakirjaa, hakkaavat ja
    myyvät sähkölinjapuita…

    Timppa

    Muuten ne tiealueen puut ovatkin usein metsänomistajan puita. Korvausta on maksettu vain maapohjasta, ei puista.

    Meilläpäin tapahtui muutama vuosi sitten maanmittaustoimitus, jossa paikallistien tiealue mitattiin maastoon. Tiealue oli vuosikymmenten saatossa levinnyt ja siitä levennyksestä sitten maksettiin korvaus. Ei siis puista, jotka maanomistaja saa viedä halutessaan.

    Maanmittareilla ei ollut mitään kiirettä. Mittauskulut ylittivät taatusti moninkertaisesti maksetut korvaukset. Tietysti oli alkukokous ja loppukokous ja sitten hitaanlaista työtä maastossa, kun mitattiin niitä pieniä levityksiä. Olisiko voitu käyttää jotain yksinkertaisempaa ja halvempaa menettelyä?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 62)