Keskustelut Metsänhoito Mitään ei ole opittu !

  • Tämä aihe sisältää 62 vastausta, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Rane toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)
  • Mitään ei ole opittu !

    Sähkömiehet ahertavat parasta aikaa yötäpivää raivaamassa sähkölinjoille taipuneita puita . Keski-Suomessa potentiaalisia vikapaikkoja on todettu toista tuhatta . Tulevan lumimyräkn tiimoilta on varoiteltu sähkövikojen aiheuttamista pimeistä hetkistä (viikoista?) yleisesti.
    Yllättävä varoitus on tullut teiden kunnossapidon puolelta pohjoisessa Keski-Suomessa. Autoilijoiden on varottava teiden yli taipuneita puita ja katkenneita latvoja !

    Millähän opilla näihin reunametsien hoitotöihin saataisiin lisää
    vauhtia ? Tuntuu muistot edellisistä myrsky- ja lumiongelmista unohtuneen yllättävän nopeasti . Sähkömiehetkin huokailvat , että ne linjan päälle mielivät koivunriu`ut kasvavat yleensä reilusti metsänomistajan puolella . Sinne ei raivaajien toimivalta ylety . Akuutti vikatilanne on tietysti poikkeus.

    Pyrin omassa työssäni ottamaan lumiriskin huomioon. Harvennan aina palstalla olevat sähkölinjojen ja teiden varret ilman eri kehoitusta niin , että riukupuut ja muuten kaatumavaarasa olevat rungot päätyvät pinoon . Runkoluvultaan vierialueet harvennetaan hieman harvempaan tiheyteen.

  • juuso8 juuso8

    Keski ja Itä-Suomessa noita sähkölinjoja on siirretty teiden varsille..
    Siinä saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskukulla.
    Helppohoitoinen johtokäytävä, ja tielle pyrkivä puusto etäämmälle.
    Tuskin noita kaikkialla maahan saadaan kaivetttua koskaan.

    pihkatappi pihkatappi

    Samalla lailla pohjoisessa siirretään linjoja tienvarteen . Nyt maksavat kelpo korvauksen linjan alle jäävästä alasta. Aiemmin nuo alueet on sosialisoitu .

    pihkatappi pihkatappi

    Vähän tuo vierailusta hoito vaikeaa jos sopimukset eivät kata niin laajaa aluetta. Ensin sosialisoitava tietty alue ja sitten pitäisi vielä laajemmin poistella noita pitempiä puita. 4 ha on mulla noita aloja, reuna-alueilta kaadetaan isoja puita metän sekaan ja sinne ne sitten lahoaa. Ilmoittaisivat edes, kun kattavat puita sovitun alueen ulkopuolelta.

    Taas tämä Samsung arpoo sanoja.

    hiliman

    Ei taida enää olla metsureita sähkömiesten apuna, kun raivaavat kylmänä olevia linjoja. Sahan käsittely melko kömpelöä osalla sähkömiehistä.

    Ainakin nuo vanhat linjakorvaukset olleet silkka vitsi, hyvä jos nykyään järkevämmällä tasolla. Tuli postissa lappu, että uusiivat 50 vuotta sitten tehtyjä vuokrasopimuksia, jotka umpeutuvat. Kertakorvaus 576 €/ha. Mieluusti soisi noiden linjojen kulkevan naapurin puolella.

    pihkatappi pihkatappi

    Minulla on 4 ha linja aluetta ja vierialuetta toinen 4 ha. Vierialueen hoidosta aiheutuneista haitoista voi hakea korvauksia Fingridiltä. Eipä ole tullut vielä haettua, mutta syytä olisi, kerrankin oli ajettu motolla tai ajokoneella ura tuonne pitkittäin linjan suuntaisesti, eikä mitään asiasta etukäteen ilmoitettu, eikä tietysti jälkikäteenkään.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän tämä souvi on pääosin siitä peräisin että nykyään sähköyhtiölle on tärkeää pörssikurssi, eikä niinkään linjojen raivaus.

    Linjat ovat ennenkin olleet metsissä ja lunta on tarttunut puihin ennenkin. Aikaisemmin linjoja todella käytiin läpi ennakkoon, kaadeltiin riskipuut pois. Nyt vain ajellaan helikopterilla ja jalansyten mennään metsään vasta kun huono on housuissa.
    Kun katselee näitä uutiskuvia niin pääasiassa ne kaarelle menevät koivut ovat sellaisia, jotka ovat jonkun suuremman puun kyljessä riukuuntuneita eikä niillä edes ole muuta suuntaa taipua kuin linjan päälle. Selvää ennakoimattomuutta.

    Kerronpahan taas kerran esimerkin Tapanimyrskyn ajalta.
    Oli isompi metsänomistaja, jolla oli aika pitkästi 20kW:n linjaa, kun se vielä haarautuikin hänen metsässään. Hän teki hankintahakkuita linjan lähistöllä, ei kuitenkaan linjan vierimetsässä. Hän soitti Fortumille ja pyysi että tulkaa nyt kaatamaan riskipuut pois, niin hän sitten kerää ne. Fortunm ei oikein lämmennyt ajatukselle, mutta hän kuitenkin lopulta sai metsurit sinne ja he toki ymmärsivät mitä tehdä pitää.
    Vuoden kuluttua tuli Tapani ja kaatoi metsää linjoille. Tällä pätkällä oli kaksi puuta nojollaan linjan päällä.Moto nosti ne pois eikä lijassa ollut kirpun kipua.
    Toisella puolen kylää linja jatkui saman suuntaisena ja samanlaisessa metsässä. Siellä rakennettiin 6 km linjaa täysin uudelleen.
    Mitä me tästä opimme. Metsänomistajan pitää oikein patistaa Fortum riskipuiden raivaukseen, niin linjat säilyy ehjänä.

    Tottakai esim. Suorittava tekee tärkeää työtä kun poista riskipuita vierimetsästä. Näin pitää tietysti tehdäkkin.
    Silti vaikka mitä tehtäisiin niin aina joku puu linjalle kaatuu.

    Tienvarteen siirto on hieno homma. Siinähän toisen puolen puusto on jo sitten tarpeeksi kaukana. Raivaustyöt ja korjaukset on helppo tehdä kun on tie vieressä.
    Positiivinen uutinen on sekin, että korvauksetkin ovat parantuneet.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Tehtiin tienparannusta ja ojaluiskia peratessa muutaman puun juuret vahingoittuivat. Vieressä oli sähkölinja, jolle puut olisivat saattaneet kaatua. Soitin sähköyhtiöön, Suur-Savon Sähkö, siis kuntien omistama. Sain sieltä metsäpalveluyrityksen puhelinnumeron, josta sitten tuli kaatajakin. Lisämaksusta pilkkoi puut helposti kuljetettaviksi.

    On niillä joskus tiukkaa. Samainen sähköyhtiö ilmoitti uusivansa meille tulevan linjan maakaapeliksi, koska pylväät olivat lahonneet. Tilasin kiireesti sähköurakoitsijan ja kaivinkoneen asentamaan maahan omat sähköpylväissä olevat johtomme. Ei sitten kuulunutkaan niitä sähköyhtiön miehiä. Aina sain epämääräisiä vastauksia siitä, koska tulevat töihin. Lopulta selvisi. Uusi maakaapeli oli tarkoitus vetää pienen järven poikki. Puolet järvestä kuului kalastuskunnalle, joka vaati luvan käsittelystä 100 euroa+ALV. (kuulemma kalastuskuntien, joku periaatepäätös) Sähköyhtiö ei halunnut maksaa tätä. (maksoi kyllä pienen korvauksen kaapelin sijoittamisesta). Tiukkoina olivat molemmat. Eivät joustaneet. Eihän siinä auttanut muu kuin itse maksaa tuo 124 euroa, että saatiin lahot pylväät pois pihamaalta.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Sähkölinjat tienlaidassa helppo hoitaa ja valvoa.Toivoisin valtiolta joustavuutta linjan suhteen,Eivät anna pylväistä pystyttää tiealuelle.Omalle maaleni tolpat pystyttivät,tie alue oli yllättävän kaukana metsässä .En uskonut sopimusta allekirjoittaessani,että etsivät rajapyykit tiealueen laidasta,jollain paikoin jäi metsää linjan ja pikitien väliin.Myös paikoin, kun maata oli leikattu aikoinaan ,tie alue yli 10 m tukkimetsän puolella.

    Pähkäilijä

    Viime kesänä meilläpäin laittoivat 20 kV linjaa tien viereen ja hakkasivat metsä puolelle aukkoa 15 metriä linjasta. Olihan se avaran näköstä ja tuolla keinoin saadaan ilmalinjakin kestämään ehjänä.

    pihkatappi pihkatappi

    Vielä tuosta vierialueiden hoidosta. Metsänomistajien ja linjayhtiön välillä ei ole vierimetsän hoidosta mitän sopimusta. MTK on sopinut, miten vierimetsiä tulisi hoitaa. Nyt sitten jostain syystä MHY huseeraa noita vierimetsien hoitoja ja hieman huonosti on tähän asti tiedotus toiminut. Kyllä tuosta MTK:sta on viisain päästä eroon, eihän metsänomistaja tiedä edes mitä hänen puolestaan on sovittu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)