Keskustelut Metsänomistus Mitä tuotteen jalostusarvo on?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Mitä tuotteen jalostusarvo on?

    Ihmettelen, miten ilman Kemeraakin kuitupuuta hakatessa metsänomistaja saa kuitupuusta 12,5 euroa päätehakkuulta ja vastaavasti saman päätehakkuun puut myydessä polttopuuksi 25 euroa jää kantohintaa.

    Miten voidaan perustella jalostusarvo sanalla, että kuitu tulisi luovuttaa kumminkin kuitupuuna paperiteollisuudelle?

    Onko jalostusarvo tärkeämpi yhteiskunnalle kuin metsänomistajalle, kun metsäteollisuus kuittaa koko arvon. Nykysuomessa metsät kasvavat 110 miljoonaa kuutiota ja kotimaan puun käyttö on jotain puolet kasvusta.

    Mitä tämmäsessä kuitupuun myyntitilanteessa jalostusarvosta kuuluisi metsänomistajalla? Mitä metsäteollisuudelle?

    Politikot vaikuttaa olevan kovin rähmällään edelleen Metsäpatruunoihin.

    Mtk on ollut tutkimuspäällikkönsä suulla mieltä, ettei mitään kuuluisi jalostusarvosta metsänomistajalle. ”Kantohinta joustaa”, julistaa MTK.

    Voiko jalostusarvo olla 0 kuitupuun hinnasta tai jopa negatiivinen?

  • n-merkki

    Jos tarjoaisit 60 miljoonaa m3 25,-/m3 polttopuuksi voisi ostajat olla harvassa …

    Kuitupuunkasvattaja

    Metsäteollisuus on ollut vapaassa markkinataloudessa 1990-luvulta alkaen.

    Iso osa metsänomistajista ja etujärjestöt elävät edelleen suunnitelmataloudessa ja siis pysähtyneisyyden aikaa.

    Santun herättely on ihan paikallaan, mutta en usko kyllä siihen, että metsänomistajalle kuuluisi yhtään lisää jalostusarvoa jos vain käsi ojossa odottaa.

    Hiluxmetsuri

    Jalostusarvo on metsän osalta mielenkiintoinen käsite. Miten metsän myyjä ”jalostaa” tuotteensa? Mitä sellaista jalostustoimintaa metsän kasvatus sisältää, joka oikeuttaa korkeampaan hintaan?

    Metsän kasvatus kuiduksi on ihan bulkkibusinestä, alkeisjalostusarvon puuhaa, kaikella kunnioituksella meitä metsänkasvattajia kohtaan.

    Jos metsänomistaja haluaa jalostaa jotain, niin olisi edettävä kohti lopullista asiakasta ja tehtävä jotain sellaista, joka lisää tuotteen arvoa. Löytyy tuhat esimerkkiä siitä mitä puusta voi saada, muutakin kuin kuitua.

    Jos tuotetta ei jalosta niin ei siitä kovin kummoista hintaakaan ole satavissa. (Typo korjaus)

    Itäsuomen Antti

    En ymmärrä tuota ”Jää kantohinnaksi” termiä. Kantohinta ei jää se on… jalostusarvo on taas se mitä jää kantohinnan jälkeen.

    Tietenkiin jos tuntuu että kuidusta pitäis saada parempi hinta, niin eikun vaan hiomo pystyyn ja myyt sen sitten hiokkeena.

    Jos minä ostan puukuorman hintaan x jalostan sen ja myyn sitten eteenpäin hintaan x+y. Niin enhän minä maksa siitä voitosta sille yksillölle yhtään lisää. ”Teinpäs hyvä kaupat joten saat vielä satkun lisää niistä ostamistani puista”

    Tai jos kaadan hyvän puolentoistamotin kuusen josta teen 3 moottorisaha veistosta jotka myyn 500 e/kpl niin jääkö minulle muka kanto hinnaksi 1000€/m3 ?

    jees h-valta

    Eiköhän se jalostuksen kehittäminen metsänomistajalle ole aika iso rahaerä. Jopa mahdoton. Myyn mielelläni pelkän raaka-aineen ja annan ostavan tahon hoitaa jatkojalostuksen. Osaavatkin sen paremmin.

    Puun takaa

    Puuntuottaja voi nostaa tuottamansa puunsa jalostusarvoa hyvin perinteisillä keinoilla:

    Rakentamalla metsätieverkon ja varastopaikat sekä hoitamalla ojitukset siten, että mahdollisimman suuri osa puista tulee ympäri vuoden korjattaviksi.

    Tämän lisäksi hoidetut metsät ovat puunostajille aina kiinnostavampia kuin hoitamattomat.

    Eikö olekin yksinkertaista?!

    Gla

    Ainakin minulla lukee veropapereissa ”alkutuottaja” tai jotain sinne päin. Tällöin on aika luonnollista, että olen alkutuottaja, enkä edes pyri jalostamaan tuottamaani tuotetta hyvin pientä hienosäätöä (laatu kuten oksikkuus, energia/kuitu/tukki/ yms. alkutuotannon mahdollisuuksien rajoissa olevat asiat) lukuunottamatta . Sen sijaan pyrin saamaan tuotannon mahdollisimman tehokkaaksi, jotta tuotannon arvo olisi mahdollisimman suuri. Puun takaan esittämät asiat eivät siis ole tuotteen jalostamista, vaan pikemminkin tuotannon jalostamista, jos tuollaista termiä on lupa käyttää.

    Markkinataloudessa kantohinta joustaa, joten MTK vaikuttaa olevan aivan oikeassa.

    Puun takaa

    Kesäsäkorjuu- ja kelirikkokorjuukelpoisella puulla on oma hintansa, joka on lähes aina korkeampi verrarrattuna muina vuodenaikoina maksettuun. Eikö se silloin ole jalostusasteen nostoa?

    Gla

    Ehkä jossain määrin makuasia, mutta minusta ei ole. Tuote sinänsä on täysin samanlainen, erona on vain tuotantokustannukset.

    jees h-valta

    Glan linjoilla, ei ole vielä jalostusasteen nostoa vaan nimenomaan tuotantotehokkuuden-ja kustannusten pienestä plusarvosta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)