Keskustelut Luonto Mitä tiedämme säästöpuista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Panu

    Kesto 1h31min. Jos katsoit läpi niin summaisitko pääkohdat.

    Petkeles

    En ole vielä ehtinyt katsoa kokonaan, suosittelen asiasta kiinnostuneille.

    reservuaari-indeksi

    Ihan hyvä pätkä. Ei mitään järisyttävän uutta, mutta onhan ne asiantuntijoita. Ymmärrettävästi selostettu, ei mennyt munkkilatinaksi.

    Rami

    A.Jalkanen

    Aiheeseen liittyvä teemanumero Metsätieteen Aikakauskirjassa: Fennoskandian talousmetsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot.

    Muutakin painavaa asiaa – mm. mätästyksen vaikutuksista havupuun taimien kasvuun. Tuota lehteä kannattaisi lukea säännöllisesti. Tutkimustietoa on saatavilla enemmän kuin ehdimme omaksua!

    http://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/issue/volume/2021

    Puuki

    Laitan joitain pääkohtia , kun apostaaja ei sitä näy itse tekevän :  Vanhan metsän idikaattorilajina pidetty raidan keuhkojäkälä selviää säästöpuuryhmässä jopa paremmin kuin vanhassa metsässä.  Toiset jäkälät pärjäävät paremmin kuin alkup.metsässä myös säästöpuuryhmien haapapuissa, koivuissa ja männyissä, kuusilla heikommin .  (juttu alakaa n. 40 min alusta).      Ainakin 10-15 v pitäisi pysyä s-puiden pystyssä jotta uuteen kasvavaan metsään tulee myös alkup. jäkäliä puihin.   Kuusten säästöpuuryhmien varsinkin tulis pysyä pystyssä ja siksi niitä kannattaa jättää paikkoihin joissa ei tule niin helposti tuulenkaatoja (sitä sijoittelua  olen tehnyt jo 2000-luvulta lähtien omissa metissä) .

    Mykorritsasienten säilymistä auttaa myös säästöpuuryhmät.  10 m  säteellä ryhmän reunoista ne säilyy entisellään.  Palautuu pikkuhiljaa muualle aukolle.   Että semmosta mielenkiintoista oli.    (en katsonut koko videota läpi, kun on niin pitkä).

    Petkeles

    Juu, kiitos tyhjästä. ?

    Rane

    Kiitos samoin Petkeles.

    Visakallo

    Ranen toivotuksiin yhtyen kysynkin, milloin Petkeles alat kirjoittaa tänne palstalle asiaa? Jos vuodesta toiseen vain arvostelet toisia, alkavat odotukset tässä suhteessa kasvaa. Miksi panttaat tietoa vain itselläsi?

    Timppa

    Paljon olen jättänyt säästöpuita, mutta vain 2 kuusta, jotkas molemmat kuolivat ja kaatuivat melkein heti.  Yhden lähteen ympärille jätettiin ryhmä.  Niistäkin kaatui osa.  Lopuista osa on kuollut tai tekee kuolemaa.  Kuusta jätän vain viimeisessä pakossa.  Koivukin saattaa kuolla aukossa aika nopeasti.  Koivu haittaa myös ympäröivän taimikon kasvua laajalti.  Jos jättää koivuja, kannattaisi katkaista ne n 5 metristä ja jättää latvaosa viereen.  Tulevassa sertissä tätä ei voi hyödyntää.

    Haapa ja mänty ovat mukavia jätettäviä. Mieluummin jollekin kalliolle tai louhikkoon, jossa muu kasvatus on vaikeaa.  Maassa olevia lahopuita  meidän metsissä on  tarpeeksi.

    Mietin sellaista vaihtoehtoa, että alkaisi kerätä jättöpuualueen jollekin suolle, jos hakkaa kuusikkoa, johon ei pysty tekemään mitään järkevää jättöpuusysteemiä tulevan sertin määräysten mukaan.  Siis 10 elävää 20 cm runkoa/ha.  Tekisi metsänkäyttöilmoitukseen  tuollaisen pläntin ja ilmoittaisi,  että on säästöpuita.  Jos on uudistamassa vaikka jollain aikataululla 10 ha kuusikkoa, niin voisi sinne suolle jättää alueen, jolta leimikko kerrallaan mertkittäisin pala jättöpuualueeksi.  Tietysti pitäisi näkyä myös metsäsuunnitelmassa, jotteivat tulevat polvet pistäisi sileäksi.  Tuollainen suurempi alue  jäisi sitten ikuisiksi ajoiksi hakkaamatta.  Eräs sopiva suo onkin jo valmiina.  Kasvaa aika järeää mäntyä ja jätin sen viereen tehdyn aukon ulkopuolelle, kun pidin  niin erikoisena.

    A.Jalkanen

    Timpalla jälleen asiallinen kommentti Hesarissa Atte Korholan kirjoittamassa jutussa.

    Timpan metsät olisivat myös oiva kesäretkikohde.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)