Keskustelut Metsänhoito Mitä tekisitte kuusikolle

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)
  • Mitä tekisitte kuusikolle

    Merkitty: 

    <p>Kävin iltakävelyllä katsomassa yhtä kuusikkoani. Se on noin 40v vanha, rkl n. 26cm, pituus 22m ja pystyssä noin 650/ ha. Maapohja lehto. Alkuperäinen katkaisuhoito suunnittelin noin kymmenen vuoden päähän, jonka jälkeen <br />tilalle ajattelin laittaa tammea kasvamaan.</p><p>Nyt huomasin et kirjanpainajat iskeneet metsikköön, laskin et parikymmentä runkoa / ha kuivunut kesän aikana. Jo viime vuonna poistin alueelta saman määrän runkoja. </p><p>Milloin raadin mielestä tulee raja vastaan kirjanpainajien kanssa ja kuvio kannattaa uudistaa? </p>

  • Visakallo

    Mitä aloittajan ongelmaan tulee, ei hän ole asiansa kanssa todellakaan yksin.  Kirjanpainajat ovat lisänneet kuusikoiden kasvattajien riskiä aivan merkittävästi. Tuo on kieltämättä paha tilanne, kun kuusikko olisi nyt parhaan kasvunsa vaiheessa. Kaivoin nyt viimeksi hakatun kuusikon päätehakkuusta n. 10 vuotta sitten pyytämäni tarjoukset. Silloin liikuttiin n. 25 000 eurossa / ha. Nyt oltiin yli 50 000 eurossa.

    KeMeRat

    Heh! Nytkö niitä kuusikoita onkin hakattavaksi vain kymmenen vuoden välein? Heh!

    Apli

    Ei todellakaan kannata odottaa yhtään, olen sen nähnyt Jyväskylän kaupungin metsissä mihin se johtaa jos odottaa, nopeaa on tuho ja sen laajuus yllättää varmasti. Mitä tulee kuusikon päätehakkuun hintaan, siihen vaikuttaa myös esim kohteen sijainti eli ajomatka tien laitaan, onko tiet kantavia, puun laanipaikat, jos risut kerätään ja niiden hinta, kannot yms, bonukset..

    mehtäukko

    Se kun tuollaista asioiden sekottelua niin monet kerrat!

    Kysyjä kysyy lmp muutoksesta kantohintaan, ja selityksiä tulee kokonaishinnasta risuihin, mitä lukija ymmärtää mistään!?

    A.Jalkanen

    Voiko pelkän lpm vaikutuksen erottaa muista leimikkotekijöistä, kun ne muuttuvat samanaikaisesti; esimerkiksi tukkiosuus korreloi läheisesti läpimitan kanssa. Ehkä kyse on eniten siitä että oksatonta pintalautaa saadaan suhteessa paljon enemmän paksusta puusta ja samoin vaneria. Joku puuta jalostava taho tarvittaisiin vastaamaan, mutta jalostusarvosta johdettu hintaero lienee huomattava.

    mehtäukko

    Onkai tuo nyt perusasioita, voiko vai ei. Harvennuksillakin siitä johdettu järeys vaikuttaa eniten onko Jeezzin 40 litraista keppimetsää vai kunnollista 100 litraista. Väitän, että tavanomaisilla samanveroisilla rinnakkaisilla avoilla korjuun hinta järeydellä muuttaa vain muutaman euron mottihintaa.

    Visakallo

    mehtäukko: ”Väitän, että tavanomaisilla samanveroisilla rinnakkaisilla avoilla korjuun hinta järeydellä muuttaa vain muutaman euron mottihintaa.”

    Mehtäukko on osaltaan kyllä oikeassa, mutta kun kysymys ei ole pelkästään korjuun hinnasta, vaan leimikon kiinnostavuudesta ja käyttökelpoisuudesta ostajan ja tämän asiakkaiden tarpeisiin. Tulos tehdään jalosteita myymällä, ei vain raakapuuta ostamalla. Kaikista näistä tekijöistä se tukinkin hinta sitten muodostuu.

    Puuki

    Keskijäreyden muutos pitää olla huomattava jotta sillä on vaikutusta puun kantohintaan.  Harvennuksilla esim. 10 l muutos vaikuttaa vain joitain kymmeniä senttejä/motti.

    Visakallo

    Aloituksessa onkin kysymys päätehakkuusta, jossa keskijäreys voi vaihdella huomattavasti enemmän kuin harvennuksilla.  Erohan voi olla hyvinkin tuhat litraa tai enemmänkin.

    mehtäukko

    Milloinka ostaja on jyvittänyt tavanomaisissa leimikoissa jalosteidensa eri arvoja kantohintoihin?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 38)