Keskustelut Metsänhoito Mitä tehdä kuusikolle

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Mitä tehdä kuusikolle

    Kuusikko istutettu 50 vuotta sitten.

    Vuonna 2020 keilattu eli kasvanut vielä 4 vuotta näistä. Kasvu 7m3 vuodessa. Harvennettu kerran.

    Puuta hehtaarilla: 395m3

    Tukki: 286

    Kuitu: 105

    Muu: 4

    Pohjapinta-ala 34m2

    Runkoluku 823kpl

    Keskiläpitta 27

    Keskipituus 24

  • Visakallo

    Kuusiuskovan kanssa samoilla linjoilla. Jostain syystä alettiin aikoinaan markkinoida ajatusta, ettei kuusikoita harvennettaisi lainkaan tai vain yhden kerran. Silloin kun kuusikko kasvaa sille soveliaalla maapohjalla ja harvennukset toteutetaan ammattimaisesti ja ajallaan, kolme harvennusta tuottaa todella hyvän taloudellisen lopputuloksen ja puusto pysyy terveenä. Kaksi harvennusta kiertoajassa on minimi. Pahasti myöhästyneen tai kokonaan puuttuvan harvennuksen korjaaminen harvennuksella on monissa tapauksissa kuitenkin riski.

    A.Jalkanen

    Visakallo, se ”syy” oli varmaan juurikääpä: mitä vähemmän hakkuukertoja, sitä pienempi riski saada tartunta metsikköön. Harvennustarve riippuu monesta seikasta samaan tapaan kuten muillakin puulajeilla, mm. alueesta, kasvupaikasta ja taimivaiheen tiheydestä. Riittävä latvuksen pituus on se johtotähti jota voi seurata. Esimerkiksi jos aloitustiheys olisi 1500, siitä kahdessa harvennuksessa molemmissa pois 500 (kolmasosa), ja päädyttäisiin tuohon Kuusiuskovan lopputiheyteen 500.

    Panu

    Kahden kirjanpainajatuhon jälkeen olen toistaiseksi laittanut kasvatusharvennukset jäihin kuusikoissa. Molemmat tuhot tapahtuivat kuuselle vähän liian karulla paikalla. Jatkossa pitää harkita uskaltaisinko rehevillä kasvupaikoilla harventaa toisen ja ehkä kolmannenkin kerran.

    Visakallo

    Tarkkaan ottaen A.J. siinä  500 kpl:n 2. harvennuksessa poistettaisiin jo puolet puista. Olen viime vuosina käyttänyt kuusilla reilu 1600 kpl/ha istutustiheyttä, jotta jää hieman ajouravaraa ja ”särkymävaraa”

    Timppa

    1500, siitä kahdessa harvennuksessa molemmissa pois 500 (kolmasosa), ja päädyttäisiin tuohon Kuusiuskovan lopputiheyteen 500.

    Ensimmäisen harvennuksen jälkeen jäisi 1000 runkoa.  Kolmasosa siitä 333.  Mielestäni parempi tapa olisi poistaa ensiksi 600 runkoa ja sitten 400 runkoa.

    A.Jalkanen

    Joo olette puuntuottajat oikeassa, tuo ”puolet pois” -meininki sopii paremmin koivulle ja lehtikuuselle. 40 % kerralla harvennus on klassinen ohje männylle ja kuuselle.  Tapauskohtainen harkinta pitää myös tehdä – tarvittaessa harvennusmalleja hyväksi käyttäen, jos oma silmä ei kerro tarpeeksi.

    Kuusiuskova

    Tarkennus meidän kuvio tietoihin, lähtötilanne 2400 , ensiharvennuksen jälkeen oli 1300, ja toisen jälkeen  800 runkoa. Lehto ja edellinen omistaja istuttanut tiheään.

    Apli

    Itse suosin kahden harvennuksen taktiikkaa kuusikoissa, kolmea en ole koskaan tehnyt, toki kuusikot ei ole puhtaita kuusikoita vaan sekametsiä rehevillä mailla jossa seassa mäntyä ja koivua.. Nykykeväät ja kesät alkaa olla niin kuivia ja lämpöisiä että ötökkäriski on todellinen ja kuusikoita kannattaa seurata kyllä.. Ennen tuli ensimmäisen harvennuksen jälkeen kuusi sekametsät vielä kasvatuslannoitettua ja toki nyt ne kantaa hedelmää, mutta nykyisillä lannoitteiden hinnoilla en ole nähnyt siinä järkeä. Keskisuomessahan kuusella on kyllä hyvä hinta ja tilanne vaan paranee kun Äänekosken ja Keiteleen investoinnit valmistuu on kuusitukilla kova kysyntä.

    Panu

    Eikös kantohinnat ole nousseet enemmän kuin lannoitteiden hinnat?

    Miten määritätte harvennusajankohdat kuusikolle? Itse katson vihreää latvusta ja kun se alkaa olla keskimäärin 60% puun pituudesta niin harvennan. Mutta tosiaan nyt en ole uskaltanut kasvatusharvennuksia enää tehdä.

    Harvennukset pitäisi kai tehdä jo aikaisemmin kuin tuo oma kriteerini, jotta harvennuksen jälkeinen kirjanpainajariski minimoituisi. Mitä enemmän on oksatonta runkoa näkyvillä sitä suurempi riski siihen, että runko kärsii paahteessa ja kirjanpainajat näkevät sen sopivatksi kohteeksi .

    Apli

    Periaatteessa kyllä puun hinta on noussut enemmän kun lannoitteen hinta mutta myös lannoitteen levityskulut on nousseet samalla. Mutta kukin tavallaan, myös kasvatuslannoitteen hyöty rehevillä mailla on omasta mielestä vähän niin ja näin, enemmän omilla kokemuksilla siitä on hyötyä kuivankankaan männiköissä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)