Keskustelut Metsänomistus Mitä tarkoittaa metsän tuoton laskennassa käytetty korko?

  • Tämä aihe sisältää 222 vastausta, 23 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , sitten Gla toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 222)
  • Mitä tarkoittaa metsän tuoton laskennassa käytetty korko?

    Merkitty: 

    Palaan vanhaan aiheeseen, joka on edelleen minulle jossain määrin mystinen. Aihe on sikäli ajankohtainen, että uusiin harvennusmalleihn on ilmestynyt korko ja ohjeissa sen kerrotaan olevan tuottovaatimus.

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/harvennusmallihaku

    Termi tuottovaatimus on aina huvittanut minua. Se antaa ymmärtää, että metsänomistaja jostain syystä tyytyisi vähäisempään tuottoon kuin on mahdollista saada. Toki joissain harvoissa tapauksissa näin voi olla mutta luulisin, että suurin osa metsätalouden harjoittajista haluaa maksimoida talousmetsän tuoton.

    Miksi korkoa yleensäkään käytetään tuottolaskelmissa? Sijoitetun pääoman tuoton laskennassa ei tarvita mitään korkoa. Metsätaloudessa tuntuu olevan vallalla väärinkäsitys, jossa kassavirta olisi tuottoa.

    Toinen kysymys on, että jos korkoa haluaa käyttää niin mistä ja miten se arvotaan laskelmiin?

     

  • Visakallo

    Luopuiko ne Laakkoset muuten nyt niistä Kytäjän kartanon metsistä? Ovat yleensä haistaneet hyvin ajan suunnan.

    Panu

    Laakkosen perhe on myynyt omistamansa Hyvinkään Kytäjän kartanon metsäalueet Skogssällskapet Fastighet Oy:lle

    Metsäalueiden laajuus on yhteensä 3 410 hehtaaria. Asiasta kertovat kaupan osapuolet tiedotteessaan. 26.5.2023

    Nostokoukku

    Myyvät tuottamatonta liiketoimintaa pois. Liikemiehinä vaativat korkeampaa tuottoprosenttia. Vai olisiko niin, että sähköautokauppa ei lähtenytkään toivotulla tavalla vetämään.

    Panu

    Noin etelästä ja läheltä Helsinkiä ei myydä edes pieniä tiloja juuri koskaan. Hintalappu oli varmasti huikea.

    Pelkästään metsästysoikeuksila voi tuolla tehdä rahaa ihan eri tavalla kuin jossain kauempana.

    Visakallo

    Lähellä pääkaupunkia on myös niitä Helsingissä ja Brysselissä erityisesti metsänomistajille kehitettyjä ongelmiakin aivan toiseen tapaan kuin täällä sivummalla. Kaiken maailman dosenttia ja muuta huruherraa ramppaa alvariinsa nurkissa. Elokapinalliset tai muut tuulella käyvät leiriytyvät milloin minnekin, ja rahattomat suojelijat laittelevat nauhojaan ja ruksejaan puihin. Laakkoset todennäköisimmin kyllästyivät moiseen hollitupamenoon.

    Rukopiikki

    Pitäskö ne jatsarit kiillottaa ja käydä tutkimusretkellä Helsingissä, että miltä siellä nykyään näyttää. Ihan jatkuvasti ei tuu käytyä ku alkaa jo pirkamaalla etelä kovasti ahistaa.

    Nostokoukku

    Älä mene. Jengit ryöstää vielä ne kiillotetut jatsarit.

    Gla

    Panu: ”Joitain esimerkkejä suuremman tuoton tavoittelusta isommalla riskillä siis saatiin. Tähän voisi vielä lisätä erikoispuut.”

    Saman suuntaisia ajatuksia, lähinnä uudistamisen kuluista tinkiminen. Vaikka kuutiomääräinen tuotto laskee, tavoitteena on silti tuloksen parantuminen. Pienemmäĺlä riskillä satsataan uudistamiseen enemmän, mikä rasittaa kannattavuutta.

    ”En kuitenkaan ole ihan varma, että koronlaskijat tarkoittavat näitä asioita tuottovaatimuksella.”

    En minäkään tiedä, miten asioita kukin laskee. Teoriassa kuitenkin noin.

    Moniko käyttää vaihtoehtoista sijoitusta esim. harvennushakkuun tuloille? Keskimääräinen puukauppatili lienee pieni, itse voin ehkä tehdä sillä ylimääräisen lainan lyhennyksen. Rahastoon voi tietysti laittaa pieniäkin summia, mutta vaikea niissäkään on riskiä metsään verrata.

    Timppa

    Saman suuntaisia ajatuksia, lähinnä uudistamisen kuluista tinkiminen. 

    En tingi rakennuksen perustuksista enkä uudistuskuluista.  Kannattaa muistaa, että ne saa vähentää verotuksessa.

    Visakallo

    Varmaan yleisimpiä paremman tuoton hakemisia on metsän kiertoajan jatkaminen paremman puun myyntihinnan toivossa. Olen sitä itsekin harrastanut. Nyt tähän korkean riskin toimintaan on tullut mukaan myös hiilen varastointi. Vanhaan metsään saattaakin seuraavaksi saapastella suojelijat, koivikon tyviin iskeä laho ja latvuksiin lumimittarit, koko männikön neulaset hävitä pistiäisten leukoihin muutamassa päivässä, tai kuusikon kuivattaa pystyy kirjanpainajat.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 222)