Keskustelut Metsänomistus Mitä tarkoittaa metsän tuoton laskennassa käytetty korko?

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 222)
  • Mitä tarkoittaa metsän tuoton laskennassa käytetty korko?

    Merkitty: 

    Palaan vanhaan aiheeseen, joka on edelleen minulle jossain määrin mystinen. Aihe on sikäli ajankohtainen, että uusiin harvennusmalleihn on ilmestynyt korko ja ohjeissa sen kerrotaan olevan tuottovaatimus.

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/harvennusmallihaku

    Termi tuottovaatimus on aina huvittanut minua. Se antaa ymmärtää, että metsänomistaja jostain syystä tyytyisi vähäisempään tuottoon kuin on mahdollista saada. Toki joissain harvoissa tapauksissa näin voi olla mutta luulisin, että suurin osa metsätalouden harjoittajista haluaa maksimoida talousmetsän tuoton.

    Miksi korkoa yleensäkään käytetään tuottolaskelmissa? Sijoitetun pääoman tuoton laskennassa ei tarvita mitään korkoa. Metsätaloudessa tuntuu olevan vallalla väärinkäsitys, jossa kassavirta olisi tuottoa.

    Toinen kysymys on, että jos korkoa haluaa käyttää niin mistä ja miten se arvotaan laskelmiin?

     

  • mehtäukko

    RR:n pyörittelyistä ei todellakaan selviä mitään. Vaikka tulevaisuus on ”yllättäen” tuntematon, historia kertoo jokaisesta kaikille onko kenestä ollut minkään tekijäksi.

    A.Jalkanen

    Mielestäni vertaaminen vaihtoehtoisten sijoitusten ja lainojen korkoon saati rahan arvoon vie hiukan hakoteille, kun ne tuppaavat vaihtelemaan rajusti sinä aikana kun metsässä oleva sijoitus vaikuttaa. Vähintään koron mietinnässä kannattaa huomioida oma taloudellinen kokonaistilanne ja riskinottohalu ja metsän rooli siinä viitekehyksessä. Metsä on matalan riskin ja matalan tuoton sijoitus ja sellaisena tasapainottaa ja hajauttaa sijoitussalkkua.

    mehtäukko

    ”…Tarkoittaako lainan korko -vertaus esimerkiksi sitä, että pari vuotta sitten metsän uudistamiseen kannatti sijoittaa paljon rahaa ja tänä päivänä sitten vähemmän kun korot nousivat?..”

    Eikait uudistamiseen -, kuin mihinkään muuhunkaan ole järkevää laittaa ylimääräistä, jos toimenpide ei ole tarkoituksenmukainen? Jos tekijältä puuttuu työhön selkeä tietotaito ja näkemys, koroilla leikkiminen sumentaa toteutuksen määrättömäksi. Sitä sanotaan tuhlaukseksi.

    R.Ranta

    En voi sille mitään, että maailma on tällainen ja siellä vallitsee tällaiset talouden lainalaisuudet. Joudun tämän todellisuuden vain hyväksymään ja harkitsemaan ja arvioimaan toimiani sen mukaisesti, joihin voin vaikuttaa.

    Siksi joudun hyväksymään myös sen tosiasian, että korkea korko ja kalliit keinolliset uudistamiskustannukset johtaa vääjäämättä luontaisiin menetelmiin, mitä ne sitten onkin. Paikalliset olosuhteet tietysti vaihtelevat suuresti. No, männiköissä se on hyvin yksinkertaista, koska mänty uudistuakseen luontaisesti vaatii lähes poikkeuksetta hyvin harvan ison puuston (siemenpuuston), joka käytännössä puolestaan johtaa jaksolliseen menettelyyn ja yleensä myös taloudellisesti, sen koron vuoksi,  yläharvennuksiin.

    R.Ranta

    Mehtäukko:  ”Jos tekijältä puuttuu työhön selkeä tietotaito ja näkemys…”

    Näillä tällaisilla määrittelyillä, kuten tietotaito ja näkemys, on vaikea laskea yhtään mitään. Kukin käsittää ne omalla tavallaan.

    Jos toinen puhuu luvuista ja toinen tietotaidosta ja näkemyksestä, niin keskustelut eivät kohtaa toisiaan millään tavalla

    Gla

    ”Kysymys metsätalouden korosta on minusta hyvin yksinkertainen ja siksi on ollut vaikea ymmärtää aiheesta syntynyttä keskustelua.”

    Jos keinollinen on kallista, ei luontainen ole automaattiratkaisu kannattavuuden parantamiseen. Eihän muuten kukaan käyttäisi keinollista menetelmää.

    Ajelin äsken kotiin ja näin uuden siemenpuukuvion. Viimeisin myrsky ei muuten suurta vahinkoa täällä näytä tehneen, vain yksittäisiä puita on mennyt, mutta tuolta aukolta oli puolet siemenpuista nurin.

    Onneksi ei ollut omaa metsää.

    Teoriassa metsätalous on helppoa. Riittää kun sanoo prosenttien olevan tärkeitä ja tulevaisuus tuntematonta, silloin mikään ei voi mennä pieleen.  Kuten Reimankin haluttomuus keskustella metsänhoidosta indikoi, käytäntö on jotain muuta.

    A.Jalkanen

    Korkoajattelu sopii varmasti joihinkin päätöstilanteisiin kuten tilan ostamiseen tai päätehakkuun hetken päättämiseen. Kun puhutaan yksittäisen kuvion metsän uudistamisesta, itselleni riittää se tietous joka on leivottu sisään metsänhoidon suosituksiin. Harvennusvoimakkuudessa (myös taimikoissa) pyrin mieluummin harvempaan asentoon, jotta ei tarvitse harventaa niin usein. Tähänkään kohtaan ei välttämättä tarvita korkolaskua.

    Noniin, takaisin omenapuun sadon korjuuseen… yllättäen kaikki ovatkin jo kypsiä.

    Visakallo

    Olkoon korko mikä hyvänsä, niin eiköhän se metsän uudistuminen mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti ole se kaikkein tärkein avain kannattavaan metsätalouteen? Riippuen tietysti maapohjasta ja puulajista, uudistamiskustannus vaihtelee. En voi koskaan lakata ihmettelemästä sitä, että jopa sama ihminen, joka laskee korkoa uudistamisen kustannukselle, ei laskekaan korkoa sille ajalle, kun metsä odottaa tuottamattomana luontaista uudistumista, joka voi viedä vuosia, jopa vuosikymmeniä!

    Gla

    Eihän malleissa noin tapahdu, sinne tulee juuri sopivasti kasvatuskelpoista taimikkoa. Juuri tätä tarkoitin, kun puhuin teorian ja käytännön eroista. Teoriaa voi tosin päivittää kirjallisuudesta. Esim. koivikon perustamisessa kylvö ja luontainen menetelmä ovat tutkitusti johtaneet huonolaatuisiin taimikoihin.

    Puuki

    Ensin kannattaa päättää tilanteen mukaan kannattaako edes yrittää luontaista uudistumista. Joskus se kannattaa sopivan kohteen ollessa kyseessä. Helppohan se on laskea tod. näk. uudistumiseen kuluvat vuodet mukaan laskelmaan, jos on kokemusta vastaavista kohteista.

    Nykyään suurin yksittäinen tekijä näyttää  olevan puun hinnan vaihtelut kannattavuudelle. Sillä on ollut arvokasvuun suurin vaikutus lyhyellä aikavälillä.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 222)