Keskustelut Metsänhoito Mitä tapahtui tarkastuskertomukselle

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)
  • Mitä tapahtui tarkastuskertomukselle

    Miksi Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastukertomus 100/2005 hirvikannan säätelyjärjestelmästä ei ole johtanut toimenpiteisiin?

    https://www.vtv.fi/files/439/1002005_netti.pdf

    Otteita tarkastuskertomuksesta:

    ”Valtiontalouden kannalta hirvi aiheuttaa lähinnä kustannuksia.
    Kerätyt pyyntilupamaksut käytetään kokonaisuudessaan vahinkojen
    korvauksiin. Viime vuosina korvausten määrä on ollut noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä on korvattu pääasiassa metsävahinkoja. Korvaukset kattavat vain pienen osan aiheutuvista yhteiskuntataloudellisista kustannuksista. Valtiontaloudellisia kustannuksia aiheutuu liikenneonnettomuuksien sairaanhoidosta, poliisi- ja pelastustoimista sekä onnettomuuksien välillisistä vaikutuksista.”

    Metsätalouden näkökulmasta vahingonkorvaus ei kata kaikkia haittoja. Hirvivahinkojen torjumiseksi joudutaan tietyssä tapauksissa viljelemään epätaloudellista puulajia, käytännössä kuusta lehtipuiden ja männyn sijaan. Vahingot myös kumuloituvat ja toistuvat samoissa paikoissa useana vuotena, jolloin korvaus metsityksen uudistamiselle menee hukkaan.
    Taloudellisena uhkakuvana pidetään sitä, että vahingot voivat tulevaisuudessa aiheuttaa tukkipuun laadun heikkenemisen ja toisaalta altistaa metsiä laholle. Myös kuusikoiden uudistaminen kuuselle lisää juurikäävän yleisyyttä. Puulajien yksipuolisuus tarkoittaa myös metsäluonnon yksipuolistumista ja monimuotoisuuden vähenemistä.

    Valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta. Myös yhteikuntatalouden kannalta hirven arvo on nykyisellä hirvikannalla negatiivinen. Tarkastuksen perusteella hirvikannan vähentäminen kestävään taloudelliseen ja ekologiseen minimikantatasoon, 60 000 eläimen talvikantaan, olisi valtiontaloudelliselta kannalta edullista.”

    Eli täyttä asiaa!

    Kanta on nyt tahallisesti nostettu jonnekin 100 000 tuntumaan, ehkä ylikin. Aiheutettu tahallisesti turhia vakavia liikenneonnettomuuksia, mittavia metsätuhoja ja monin paikoin tehty metsäviljely mahdottomaksi.
    Sellaista laskinta ei ole keksitty, ettei hirvituhoalttiilla aluella uudistusinvestoinnin etumerkki oli miinus ja pitkä sellainen.

    Ongelma ei ole pelkästään Varsinais-Suomessa, jossa riistaneuvoston edustaja lehden palstalla totesi, että on kohtuuton vaatimus laskea kantaa alle 5 /1000 ha ja päättivät nostaa kantaa. Näyttää, että keskimääräinen kanta maanlaajuisesti on vähitellen hivutettu yli 4/ 1000 ha, sillä Luken arvio 2015, oli 88 000 ja osa havainnoista ei ole mennyt perille.

    Tarkastuskertomuksen alussa sanotaan näin: Suoritettuun tarkastukseen kohdistuvan jälkiseurannan yhteydessä tarkastusvirasto tulee erikseen selvittämään, mitä toimenpiteitä tarkastuskertomuksessa todettujen epäkohtien korjaamiseksi on tehty. Alla tarkastusneuvoksen ja ylitarkastajan allekirjoitukset.

    Jälkiseurantaraporttia ei löydy netistä, joten tilasin sen Valtiontalouden tarkastusvirastosta. Kopioin seuraavaan viestiin oleelliset kohdat.

  • suorittava porras

    LOUNAIS-SUOMESSA KORVATTAVIA HIRVIVAHINKOJA ENNÄTYKSELLISEN VÄHÄN

    Hirvien metsille aiheuttaminen korvattavien vahinkojen määrä jatkaa laskuaan Lounais-Suomessa.

    Metsäkeskuksen metsäneuvojat tekivät Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa yhteensä vain 10 vahinkoarviota vuonna 2014. Metsänomistajille maksetaan tänä vuonna yhteensä korvauksia 10 000 euron verran. Vielä vuonna 2010 korvaussumma oli 146 000 euroa.

     

    Sidosryhmakuulemisessa (-16) metsäkeskus ilmoitti kolmesta ilmoitetusta metsään kohdistuneesta hirvihahinkotapauksesta Varsinais-Suomen alueella ,joiden kokonaiskorvaussumma oli

    3741 euroa.
    Mahtaisikohan yllä olevalla tiedolla olla vaikutusta siihen , että Varsinais-Suomessa  päädyttiin

    5 hirveä /1000ha tavoitekantaan vuoden 2016 jahtikaudella?

    Jos tilastoituja vahinkoja ei ole ja alueen metsästysharrastus on vireää, saattaa isompi tiheys olla metsästäjien mielestä hyvinkin perusteltua .

     

     

    Planter

    ”Mahtaisikohan yllä olevalla tiedolla olla vaikutusta siihen , että Varsinais-Suomessa päädyttiin 5 hirveä /1000ha tavoitekantaan vuoden 2016 jahtikaudella?”

    Hoitosuunnitelmasta:

    ”Hirvikannan noustessa tavoite-haarukan ylärajaa (4) suuremmaksi on toistuvasti törmätty laajamittaisiin yhteiskunnan sietokyvyn ylittäviin metsä- ja viljelysvahinkoihin sekä lisääntyneisiin hirvionnettomuuksiin.”

    Esittäisin toivomuksen riistakeskuksen tälle keskustelupastalle asemoimalle trollikanavalle nimeltä ”suorittava porras”.

    Samat asiat on käyty läpi moneen, monen kertaan toisten päivystäjienne kanssa. Näitä on  jankutettu yli neljä vuotta. Voisitteko ystävällisesti lopettaa meidän kiusaamisen?

     

     

     

    Visakallo

    Oletko suorittava perehtynyt nykyiseen hirvivahinkojen korvaussysteemiin ja verrannut sitä aikaisenpaan? Syy vähäisiin maksettuihin korvauksiin löytyy sieltä. Hirvimäärän kanssa asialla ei ole mitään tekemistä.

    suorittava porras

    Sen verran olen perehtynyt , että vuosikymmenen vaihteen korvauspiikki hirvivahinkokorvauksissa johtui ehtojen muuttamisesta ja siitä , että yhtenä vuotena(2009) maksettiin kolmen edellisen vuoden korvaukset muutoksesta johtuen taannehtivasti . Komeita otsikoita siitäkin revittiin , mutta ei kerrottu,  että korvauksia maksettiin useammalta vuodelta kerralla . Mitä todennäköisemmin vahinkojen kokonaismäärä laskee vahinkohakemusten vähentyessä,  mutta perusteiden pysyessä samana .

    oksapuu

    Liian vähän hirvivahinko-ilmoituksia vai?

    Keväällä ajattelin ilmoittaa jotain 4-5ha, tuleepahan ainakin tilastomerkintä… 🙁

    Visakallo

    Kerroppas suorittava meille kaikille täällä, minkä kokoinen ja -asteinen hirvivahinko nykyisin pitää männyntaimikossa ja koivuntaimikossa olla, jotta metsänomistaja pääsisi edes plusmerkkiseen korvaukseen?

    Planter

    Uusi suorittava voisi lukea ”suuren puhalluksen”

    suorittava porras

    Nyt on syytä keskustella vain vahingoista , jotka tulevat riistaviranomaisten tietoon . Vain niillä on merkitystä päätöksentekoon .

    Muistutan vielä , että vuonna 2005 Varsinais-Suomessa tehtiin 27 hirvivahinkoilmoitusta , nyt vain kolme .

    Kovasti on takerruttu pelkkään tavoitekantaan . Varsinais-Suomessa tapettiin vuonna 2016  20% enemmän hirviä , kun vuonna 2015 . Lupien käyttöaste oli vuonna 2015  93% ja vuonna 2016 enää 90% , eli vain hieman valtakunnan keskiarvoa (89%) enemmän .  Yksi  kymmenestä mahdollisuudesta jäi käyttämättä . Pyyntilupia oli tätä taustaa vasten riittävästi . Ehkäpä metsästäjät tiesivät tilanteen sidosryhmiä paremmin päätöstä tehdessään.

    jees h-valta

    Onhan ne tosiaan sen tienneet, vuosikymmeniä miten kantaa kasvatetaan ja selityksiä lavennetaan.

Esillä 9 vastausta, 31 - 39 (kaikkiaan 39)