Keskustelut Metsänhoito Mitä tapahtui tarkastuskertomukselle

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)
  • Mitä tapahtui tarkastuskertomukselle

    Miksi Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastukertomus 100/2005 hirvikannan säätelyjärjestelmästä ei ole johtanut toimenpiteisiin?

    https://www.vtv.fi/files/439/1002005_netti.pdf

    Otteita tarkastuskertomuksesta:

    ”Valtiontalouden kannalta hirvi aiheuttaa lähinnä kustannuksia.
    Kerätyt pyyntilupamaksut käytetään kokonaisuudessaan vahinkojen
    korvauksiin. Viime vuosina korvausten määrä on ollut noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä on korvattu pääasiassa metsävahinkoja. Korvaukset kattavat vain pienen osan aiheutuvista yhteiskuntataloudellisista kustannuksista. Valtiontaloudellisia kustannuksia aiheutuu liikenneonnettomuuksien sairaanhoidosta, poliisi- ja pelastustoimista sekä onnettomuuksien välillisistä vaikutuksista.”

    Metsätalouden näkökulmasta vahingonkorvaus ei kata kaikkia haittoja. Hirvivahinkojen torjumiseksi joudutaan tietyssä tapauksissa viljelemään epätaloudellista puulajia, käytännössä kuusta lehtipuiden ja männyn sijaan. Vahingot myös kumuloituvat ja toistuvat samoissa paikoissa useana vuotena, jolloin korvaus metsityksen uudistamiselle menee hukkaan.
    Taloudellisena uhkakuvana pidetään sitä, että vahingot voivat tulevaisuudessa aiheuttaa tukkipuun laadun heikkenemisen ja toisaalta altistaa metsiä laholle. Myös kuusikoiden uudistaminen kuuselle lisää juurikäävän yleisyyttä. Puulajien yksipuolisuus tarkoittaa myös metsäluonnon yksipuolistumista ja monimuotoisuuden vähenemistä.

    Valtiontalouden kannalta hirvi on lähinnä haitta. Myös yhteikuntatalouden kannalta hirven arvo on nykyisellä hirvikannalla negatiivinen. Tarkastuksen perusteella hirvikannan vähentäminen kestävään taloudelliseen ja ekologiseen minimikantatasoon, 60 000 eläimen talvikantaan, olisi valtiontaloudelliselta kannalta edullista.”

    Eli täyttä asiaa!

    Kanta on nyt tahallisesti nostettu jonnekin 100 000 tuntumaan, ehkä ylikin. Aiheutettu tahallisesti turhia vakavia liikenneonnettomuuksia, mittavia metsätuhoja ja monin paikoin tehty metsäviljely mahdottomaksi.
    Sellaista laskinta ei ole keksitty, ettei hirvituhoalttiilla aluella uudistusinvestoinnin etumerkki oli miinus ja pitkä sellainen.

    Ongelma ei ole pelkästään Varsinais-Suomessa, jossa riistaneuvoston edustaja lehden palstalla totesi, että on kohtuuton vaatimus laskea kantaa alle 5 /1000 ha ja päättivät nostaa kantaa. Näyttää, että keskimääräinen kanta maanlaajuisesti on vähitellen hivutettu yli 4/ 1000 ha, sillä Luken arvio 2015, oli 88 000 ja osa havainnoista ei ole mennyt perille.

    Tarkastuskertomuksen alussa sanotaan näin: Suoritettuun tarkastukseen kohdistuvan jälkiseurannan yhteydessä tarkastusvirasto tulee erikseen selvittämään, mitä toimenpiteitä tarkastuskertomuksessa todettujen epäkohtien korjaamiseksi on tehty. Alla tarkastusneuvoksen ja ylitarkastajan allekirjoitukset.

    Jälkiseurantaraporttia ei löydy netistä, joten tilasin sen Valtiontalouden tarkastusvirastosta. Kopioin seuraavaan viestiin oleelliset kohdat.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuosta Planterin siteeraamasta raportista on jäänyt jällelle ainakin se että sen jälkeen on ryhdytty järjestelmällisesti kiristämään hirvivahinkojen arviointia. Tavoitteena lienee tätä kautta osoittaa ettei vahinkoja synny oli kanta mikä tahansa.

    MMM on siis lähtenyt vain vastahyökkäykseen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Kukaan ei muuten kiellä ilmoittamasta riistavahingoista ”oma riista”-järjestelmän kautta . Täysin ilmainen keino metsästyskortin ja tietokoneen omistavalle . Homman voi myös delegoida henkilölle , jolla edellä mainittu valmius on . Tieto siirtyy suoraan riistaviranomaisten käyttöön . Jos korvauksia halutaan , on valittava toinen tie ja selkeä näyttö vahingosta .

    A.Karttunen

    Hirvet on siirtyneet susien ajamana länteen. Kysyin jo jonkin aikaa sitten paikallisen RHY:n puheenjohtajalta miten on mahdollista että suurpetojen ruokaa kasvatetaan yksityisten metsänomistajien mailla ilman korvausta. Ei tullut vastausta.

    Hirvien liike petojen tieltä länteen on myös tullut joillekkin hirviluvista päättäville yllätyksenä ja nyt ollaankin lupaamassa lisää lupia. Jää nähtäväksi. Jokatapauksessa nämä pakenevat hirvilaumat on jo aiheuttaneet vahinkoja omassa metsässä. Alueet jotka syksyllä suojattiin Trico-karkotteella on säästyneet mutta suojaamattomat taimikot on syöty pilalle.

    Suurpetojen ruuan kasvattamisesta on saatava käypä korvaus tai sitten peto- sekä hirvikannat saatava järkevälle tasolle. Metsätalous ei saa olla uhrina riistapolitiikassa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erittäin hyvä olisi jos riistakonserni myös reagoisi noihin OmaRiista-vahinkoilmoituksiinkin, eikä vain pahimpiin tuhoihin, joista haetaan korvauksia. Tämä kannustaisi maanomistajia käyttämään ilmoitusmahdollisuutta, kenties jopa hankkimaan järjestelmän käyttöoikeudet.

    suorittava porras suorittava porras

    Mistä tämä sou saikaan alkunsa ?

    Erään nimimerkin maille oli eksynyt hirvi vasomaan ja oleilemaan hankalasti metsästettävällä alueella pidemmäksi aikaa . Tila sattui kuulumaan  aktiivisen hirviporukan alueeseen . Myönnetyt luvat käytettiin tehokkaan metsästyksen ansiosta muutamassa viikossa , mutta saalis otettiin sieltä , mistä se helpommalla saatiin .

    Kun maanomistaja totesi harmikseen hirviä maillaan , hän otti yhteyttä seuraan , josta todettiin , että luvat tältä vuodelta on käytetty ja metsästys päättynyt .Se tilanne tulee jokaisen seuran kohdalle , että jahti on jossakin vaiheessa ohi. Pyyntilupamääräkin on se , mitä ilmoitukset edellisvuosilta edellyttävät eli sopiva .

    Mitä siitä seura , jos jokaisen seuran lopetettua suunnitellusti toteutetun jahtikautensa on joku  tivaamassa  riistaviranomaisilta lisää pyyntilupia ?Jonkun maille ne 2-4 hirveä tuhannelta hehtaarilta asettuvat ja osa niistä tulee jatkossakin olemaan vasoja . Alueen houkuttelevuus ratkaisee . Nämä hirviä kiinnostavat alueet saattavat vaihdella sijainniltaan paljonkin eri vuosina , samoin hirvitiheys niillä. Tilanne on yhtä helppo ennustaa , kun pieraista suolikaasut pellavasäkkiin ja kertoa , mistä reiästä ne poistuvat .

    A.Karttunen

    Suorittava porras: oikea hirvitiheys Suomeen on 0.5-1 hirveä/1000ha. Ei yhtään enempää.

    jees h-valta

    Tuolla A.Karttusen oikealla hirvimäärällä jopa aika vähäinen petojen määrä hoitaa kannan kohdalleen ilman näitä perin väsyneitä metsästäjiäkin. Silti jää vielä pieni harrastusmahdollisuus eläkepaapojen iloksi.

    Tolopainen Tolopainen

    Suomessa kaikki politiikka on perinteisesti perustunut vääriin faktoihin siitä on Kekkosen ajoista pitkät perinteet. Joissakin asioissa on onnistuttu sattumalta, kuten matkapuhelinteollisuuden synnyttämisessä tänne, sillekään ei olisi pitänyt olla mitään edellytyksiä.

    Miten olisi mahdollista harjoittaa järkevää hirvipolitiikkaa kun käytettävissä on väärät tiedot hirvien lukumäärästä, eikä oikeita tietoja saa ainakaan metsästäjiltä heidän lukunsa on ehkä puolet todellisesta määrästä. Lisäksi tuli mukaan susipolitiikka, joka estää hirvien pyynnin, koska näille pitää varata ravintoa.

    ate

    Ilomantsista en tiedä, mutta Lieksan ja Nurmeksen Pielisen rantamailla on  hirvikanta, joka kestäisi myös metsästyksen. Rauhoitukseen päädyttiin metsästäjien keskenäisen kateuden seurauksena (”jos meillä ei ole hirviä, niin ei nuokaan saa metsästää).

    Sen lisäksi, että sudet pistelevät osan hirvistä suihinsa ne myös ajavat hirvet tehokkaasti liikkeelle ja keskittyvät melko pienillekin alueille. Tämän seurauksena hirvikannoissa on jopa pitäjien sisällä hyvin suuria eroja. On alueita, joilla todellakaan ei juuri ole, mutta sitten on näitä tihentymiä, joissa hirvitiheys on reilusti yli kaksinkertainen tavoitteeseen nähden.

    ”Jostain kumman syystä” näiden tihentymien alueilla kannan leikkaaminen ei tunnu onnistuvan sitten millään.  ”Jos meidän kulmakunnalle tulee vain 2 lupaa/ seura, niin ei noille toisille seuroille voi antaa 10 lupaa/seura”.

    suorittava porras suorittava porras

    Saaliskateuden edessä ollaan kyllä aika voimattomia . Saattaa olla , että juuri tästä syystä vastuuta ollaan siirtämässä enemmän paikallisille , että viranomaisten ei tarvitsi olla kaikkien tahojen kusipuuna .

    Onneksi kateus ei vaivaa . Se tauti paranee vasta haudassa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)