Keskustelut Metsänhoito Mitä puulajia kannattaisi istuttaa?

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 119)
  • Mitä puulajia kannattaisi istuttaa?

    Muutamassa viestiketjussa on ollut reipasta keskustelua siitä, mikä on se oikea puulaji, jota pitäisi kasvattaa. Varsinkin kuusi tuntuu olevan suosiossa, jos tavoite on perinteinen tukkipuu päätehakkuulla.

    Sopiva puulaji on tietysti riippuvainen paikasta, mutta joissakin tapauksissa olisi varmaan mahdollista valita jokin toinenkin puu. En tarkoita, että nimenomaan kuusi pitäisi korvata aina jollain muulla. Tällä hetkellä vain tuntuu siltä, että aika paljon tuijotetaan tukkipuun kantohintaa, joka NYT kuusella on hyvä. Onko jatkossa näin?

    Kenellä oli kristallipallo 80-luvulla?

    Ohessa on linkki METLAn tilastoon, jossa sivulla 156 on kaavio alkaen vuodesta 1986, jossa tukkipuun ja kuitupuun kantohinnat on muutettu 2012 syyskuun rahaksi:

    http://www.metla.fi/metinfo/tilasto/julkaisut/vsk/2012/vsk12_04.pdf

    Koivu ja mänty olivat viime vuosituhannen loppuun saakka selvästi arvokkaampia kuin kuusi. Kuitupuussa toki tilanne oli toinen.

    Mikä mahtaa olla tilanne 25 – 35 vuoden kuluttua… olisiko vaikka pyökki kova sana.

  • Anton Chigurh

    Kerropas puuntakuinen, että oliko niissä puhtaan koivikon laatutyvissä ruskotäpläkärpäsen vioituksia?

    Vai oliko alta mahdollisesti hakattu alikasvoskuusikko joskus aiemmin?

    Puun takaa

    Antonille:
    Ne puhtaat koivikot olivat aikoinaan syntyneet entisille kaskimaille. Havupuita ei alueilla ollut kuin reunolla joitakin yksittäisiä, mutta muita lehtipuita oli seassa olut, jotka oli sittemmin raivattu pois polttopuiksi samalla koivuja harventaen.
    Ruskotäpläkärpäsen aiheuttamia vikoja ei ko. koivuissa ollut, mutta mutkia ja muita vikoja kylläkin.
    Ruskotäpläkärpänen on kieltämättä ollut ongelma ajoittain ja paikoittain, mutta ei sekään läheskään kaikkia puhtaita koivikoita ole pilannut.

    Anton Chigurh

    Olivat siis luontaisesti uudistuneita ja jossakin vaiheessa ainakin erittäin tiheitäkö?

    Puun takaa

    Todennäköisesti näin on ollut.
    Ovat varmaan ottaneet lampaille leppäkerppuja talviruoaksi ja sillä tavalla raivanneet lehtipuustoa vähemmäksi.

    metsänvartija

    Jos r-koivu uudistuu luontaisesti voi sitä kasvattaa kuusikon seassa.

    Koivikon tuotos on viljelykuusikkoon verrattuna huono.

    Toi ekoloogisuuskin on muistettava, koivu käy siihen ja leppä typen kannalta on parempi.

    Tutkittu tieto, helda helsinki Kalela; Tutkimuksia Itä-Suomen kuusi-harmaaleppä-sekametsiköiden kehityksestä.

    Lepikon alle istutettujen hyvä kasvu johtuu juuri tuosta lepän antamasta typestä.

    jees h-valta

    Leeville voisi pikkuhiljaa alkaa kummastella että mistä niin päättelet minun kirjoituksistani?
    En varmasti ole missään maininnut että H-vallassa olisi vihreitä vähän. Minusta ei ole juuri ollenkaan. Mutta niitä punaniskakummunisteja kyllä joten onhan tämä sinulle aivan ”mukavuuslippualuetta”. Joten teretulemast vain ja muista se tärkeä apu paikkakunnallamme kun oikein ahistaa.
    Saastunut pohjamme on mielestäni erinomainen ”laboratorio” havupuun synkästä tulevaisuudesta. Kun on rasitetta jo valmiiksi asiat tietenkin nopeutuvat. Mutta muuallakaan ei kannata tuudittautua mihinkään ikiauvoiseen havupuun kasvuonnelaan.
    Jos täällä kuolee tällä hetkelä kuivan kesän jälkeen aivan ennätystahtia pystyyn ja kituu harsuuntuneena laajoja aloja.
    Mitähän teillä kolmenkymmenen vuoden päästä?
    Ja taloudellinen kannattavuus kärsii jo huomattavasti ennen kuin se kuolee pystyyn. Kuten olen todennut nyt H-vallassa pitäisi lyödä kuusta nurin ennätystahtia tai tappiot ovat kovaa luokkaa.
    Mäntykin pitää sisällään noin 30-40% kuollutta neulasta. Ankean näköisiä.

    jees h-valta

    Katsoin hiukan sillä silmällä tänään yhden erittäin rehevän pohjan kuusikkoni. Nuorta kasvuvirtaa on viimevuosiin asti piisannut mutta tänään hiukan alkoi huolenaiheita siinäkin näkyä. Joukossa kasvunsa yhtäkkiä lopettaneita ja kellastunutta väriä jo neulasmassassa. Ja niitä oli useita. Viime syksynä siitä jo yhden pystykuivan keräsin pois. Ala on alle hehtaari mutta siinä nyt ainakin pohja todella hyvä kuusen pohja H-vallassa. Parhaasta päästä. Eikä itikasta merkkejä siinä kuivuneessa eikä näissä kellastuvissakaan.

    Gla

    ”Koivukuitukin kasvaa parhaiten koivikossa, miksi sitä pitäisi kuusikon seassa kasvattaa?
    Monesti kuulee väitettävän lehtipuun parantavan kuusen kasvua.”

    Kasvuun ei todennäköisesti merkittävää vaikutusta ole. Joissain tutkimuksissa on kasvun parantumista havaittu, toisissa taas ei. Mutta syy kasvattaa sekapuustoa on ainakin minulla juuri mainitsemasi tunneperäisyys. Yhden puulajin muodostaman metsän kyky sietää stressiä on heikompi kuin sekametsän. Tavoitteena ei ole varsinaisesti koivukuidun kasvatus, vaikka sitäkin samalla syntyy.

    Gla

    Voi olla, että turhaan kaipaan sekoitusta kuusikkoon, jos tavoitteena on tehdä päätehakkuu 60 vuoden iässä. Ei siinä metsä pahasti ehdi kärsiä. Toisaalta tuokin on pitkä aika, jos tulevaisuutta pitää ennustaa, joten minusta luonnon mekanismeja ei pidä liikaa aliarvioida ja siksi rakentaa metsäntaloudessa puhdasta monokulttuuria. Enkä nyt puhu perinteisestä monimuotoisuuden korostamisesta ympäristöarvojen takia yhtään sitä puolta väheksymättä, vaan tuotantokoneiston kunnossapidosta. Mutta kuten edellä totesin, yksiselitteistä näkemystä tutkimus tai mikään muukaan lähde tämän asian merkityksestä ei anna, joten kyseessä on täysin tunneperäinen juttu.

    Gla

    ”Lehtipuu haittaa havupuiden kasvua ja pienentää puista kertyvää kokonaiskantohintaa, ja lisää vielä korjuukustannuksia ja -vaurioitakin.”

    Haittaa lehtipuustosta on vain, jos se pääsee liikaa etukasvuiseksi. Tällaiset taimet pitää raivata pois ja ensiharvennusvaihetta lähestyttäessä kuusi kasvaakin jo koivua kiinni tai siitä ohi.

    Puhutaan mielummin siitä, mihin kannattaa pyrkiä sen sijaan että mitä virheiden seurauksena syntyy. Tällöin lehtipuun osuus on ensiharvennuksessa suurin ja alenee edelleen seuraavien harvennusten myötä. Kuten Jesse totesi, kuidun hinnassa ei sellaista eroa ole, että asialla olisi merkitystä. Ja myöhemmissä harvennuksissa koivun osuus on jo suhteellisen vähäinen, joten alhaisempi tukin hinta ei taloutta juurikaan heilauta. Tapion laskelmien mukaan muistaakseni runkojen määrästä 10-15 % sekoitus on taloudellisesti optimaalinen, mutta itse pyrin korkeampiin lukuihin.

    Korjuukustannusten kasvu ja vaurioiden lisääntyminen on hoidetussa metsässä aika teoreettinen asia. Käytännössä millonkaan ei metsä niin tasaista ole, että siitä syntyisi vain kahta lajia. Poikkeuksena on tietysti kaiken kuidun laittaminen energiaksi, mutta ns. normaaleissa leimikoissa sekin taitaa olla harvinaista. Viime talvena tehdyssä hakkuussa muuten ei pitänyt tulla mäntytukkia ollenkaan, mutta silti urakoitsija 2 m3 teki ja laittoi ne omaan pinoonsa. Lisksi oli jokunen pikkutukki. Hiukan tuota ihmettelin, mutta ilmeisesti männyllä oli niin kova kysyntä, että se sai aikaan noinkin erikoisen ratkaisun ylimääräisestä näpertelystä huolimatta.

    jatkuu…

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 119)