Keskustelut Metsänhoito Mitä puulajia kannattaisi istuttaa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 119)
  • Mitä puulajia kannattaisi istuttaa?

    Muutamassa viestiketjussa on ollut reipasta keskustelua siitä, mikä on se oikea puulaji, jota pitäisi kasvattaa. Varsinkin kuusi tuntuu olevan suosiossa, jos tavoite on perinteinen tukkipuu päätehakkuulla.

    Sopiva puulaji on tietysti riippuvainen paikasta, mutta joissakin tapauksissa olisi varmaan mahdollista valita jokin toinenkin puu. En tarkoita, että nimenomaan kuusi pitäisi korvata aina jollain muulla. Tällä hetkellä vain tuntuu siltä, että aika paljon tuijotetaan tukkipuun kantohintaa, joka NYT kuusella on hyvä. Onko jatkossa näin?

    Kenellä oli kristallipallo 80-luvulla?

    Ohessa on linkki METLAn tilastoon, jossa sivulla 156 on kaavio alkaen vuodesta 1986, jossa tukkipuun ja kuitupuun kantohinnat on muutettu 2012 syyskuun rahaksi:

    http://www.metla.fi/metinfo/tilasto/julkaisut/vsk/2012/vsk12_04.pdf

    Koivu ja mänty olivat viime vuosituhannen loppuun saakka selvästi arvokkaampia kuin kuusi. Kuitupuussa toki tilanne oli toinen.

    Mikä mahtaa olla tilanne 25 – 35 vuoden kuluttua… olisiko vaikka pyökki kova sana.

  • Puun takaa

    Tilojeni maapohjat ovat suurelta osin kuuselle hyvin soveltuvia. Kuusikon uudistamista kuusikoksi olen kuitenkin pyrkinyt välttämään.
    Tilalle on tullut enimmäkseen koivua ja visakoivua sekä joulu- ja eri lajikkeisia koristepuita
    Mäntymaat taas kasvavat pelkästään mäntyä.
    Jos kuusikoita kasvattaa, pitää alkuhoidosta ehdottomasti huolehtia.
    Viisivuotias kuusikko on hyvin hoidettuna kolmatta metriä pitkää, mutta hoitamattomana voi jäädä kolmekymmentäsenttiseksi.
    Kuusikon elinvoimaisuudesta on huolehdittava koko ajan.
    Silloin päästään nopeasti päätehakkuuseen ja hyvään tuottoon.
    50-60- vuotta on tänä päivänä hyvin hoidettujen kuusikoitten kiertoaika.
    Kiertoajan bruttotuotto on ollut jo pitkään 20.000 – 25.000 euron välillä / ha.
    Hoitamattomat, vanhat kuusikot ovat alttiimpia tuholaisille.
    Elinvoimaisten kuusikoiden tuhot ovat harvinaisia.

    jees h-valta

    Heh, alkaa kuusiuskovien usko vissiin horjua kun noin ponnekkaasti pitää toinen toistaan tukea.
    Kannattamattomaksi kuusen saattaa tehdä jo aika nopeaan sen ongelmien lisääntyminen ja ylitarjonta. Mänty on hyvä erityisesti täällä rannikon isojen vientisahojen tuote ja siitä onkin lähes jatkuva pula. Menekki ollut hyvä jopa tämän taantuman aikanakin. Eipä juuri tarvii mäntypitoista tukkileimikkoa kauaa pystyssä katella.
    Täällä menee myös e-puu huikean hyvin kaupaksi (onneksi myös kuuselle) ja yksi näistä isoista on nyt hyvä tukkikoivun ostaja. H-haavallekkin on oma laitoksensa Kaskisissa.
    Kuusi täälläpäin suomea kituu lähinnä olemassaolon taisteluaan. Mutta kun kippaa nurin ja uudistaa lehtipuulle niin keski-ikäinen kerkiää nappaamaan vielä toisen saaliin himaan ja parantamaan näin olennaisesti myös metsätalouden kannattavuuttansa.

    Puun takaa

    Eipä tässä sentään uskonnosta ole kysymys minkään puulajin suuntaan.
    Puuntuotannossa talouden realiteetit ovat paras kasvatusopas.
    Kun tuotot ja kulut kaikilta osin tasapuolisesti lasketaan, se antaa päätöksenteolle vankimman saatavissa olevan pohjan.
    Olen jo aikaisemmin sanonut, että Harjavalta on vähän erikoistapaus, eikä siten edusta koko Suomea.

    metsänvartija

    Rehevät maat kuuselle, karut männylle. Vanha viisaus.

    Seassa voi kasvattaa taimikko vaiheessa lehtipuuta.

    Koivikon tuotos ei pärjää viljelykuusikolle.

    jees h-valta

    Niin tietysti meraa vain niin hyvää tulee. Oliko se nyt sitten 1800-1900 vaihteessa kun niitä kuvioita alettiin kasvatella. Aika ykstoikkoista kasvatusajatusta.

    jees h-valta

    Aika laaja oli kuusen itikkatuhokartta eikä se ollut edes Satakunnassa mitenkään kattavammasta päästä. Kyllä niitä tuhoja alkaa tulla ja kuten Metsäuutisetkin mainitsi tulevaisuutta ehkä kannattaa miettiä senkin uutisen lähtökohdasta. Jos havupuista jo nyt on 34% lähes uhanalaislajeja saattaa tulla kylmät pitkän päälle. Kuumista oloista huolimatta.
    Joten aloittajan raikkaat mietteet saattavat olla juuri sitä uuden metsätalousmallin ensimmäisiä askelia josta ponnistaa tulevaisuuden metsätaloutemme. Joka ei välttämättä ole monenkaan sukupolven päässä. Valitettavan patavanhoollistahan tämä metsänomistjiemme enemmistö on. Oikeista puuntuottajista puhumattakaan. Joku pieni valonpilkahdus joskus aina esiintyy mutta yleikuva erittäin samea ja pimeä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kuusia olen pääsääntöisesti viimeiset vuodet istuttanut,männyt luonto kylvänyt tai konekylvöllä. Koivikoita istuttelin aikaisemmin runsaasti,mutta hirvet ja koivutukin hinnan putoaminen vahvisti hyviä kokemuksia kuusikoiden taloudellisesta kannattavuudesta.

    Hybridihaapaa en ole kokeilut ja visakoivikotkin vähiin jääneet, kun aika ei piisaa kaikkeen.

    Puun takaa

    Aika monta ”maailmanloppua” on jo povattu jo pelkästään metsänkasvatukseen viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.
    Ota Jesse ihan rauhallisesti. Jos koet olevasi oikeassa, niin hyvä niin. Anna kuitenkin meidän toisten olla väärässä.
    Älä ota siitä itsellesi turhia paineita.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Jesse vaan jaksaa vääntää pehmopuheitaan. Hyvin hoidetun kuusiviljelmän turvallisuus on taattu hyönteistuhoja vastaan. Kyllä rakennustarvike-puun tuottamisen täytyy olla maassamme ykkösjuttu.

    Ihmettelen, miten Jessen kaaliin ei mahdu ajatus omaisuutensa hyvästä hoidosta; ja eritoten SEN arvon noususta?
    Itselläni aivan päätä huimaa kun koko ajan rikastuu. Tellus (maapallo) lykkää laadukasta havupuuta kiihkeään tahtiin ja sijoitetun rahan arvo säilyy ja tuotto on huikeaa.

    jees h-valta

    Leevin ”tellus” taitaa nyt olla viimepäivät ollut hiukan ehkä kypärä kallellaan kun on täällä hiukan siipeensä saanut näissä ”ympäristöturnajaisissa”. Kumma kyllä uudistus ajatuksissa tunnetaan myös taloudelliseksi uhkaksi vaikka uudistuminen on suorastaan metsätalouden elinehto!
    Kyllä teollisuus korjaa linjojaan juuri sitä tahtia kun ympäristö yrittäjyydessä vaatii.
    Nämä ovat nyt hiukan pidemmän aikavälin juttuja mutta ajatusten tasolla tuon asian hyväksyminen antaa notkeat eväät tulevaan. Kun sukupolvi jota nyt opetamme jopa metsäisiinkin asioihin evästetään tuhon tielle ei se metsätalous silloin pitkälle jatkumolle mene.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 119)