Keskustelut Puukauppa Mitä kuitupuu voisi maksaa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)
  • Mitä kuitupuu voisi maksaa?

    Mikä voisi havukuidulle olla sellainen ”break even” -hinta, millä sellun tuotantoa leikattaisiin pysyvästi? Lyhytaikaisia tuotantokatkoksiahan pidetään mm. siksi, että kuitupuumarkkina rauhoittuu ja sellun hinta pysyy riittävän korkealla.

    Erästä vastausta voisi alkaa haarukoimaan havusellun (nbsk) hintakehityksestä. Vuosi 2018 oli metsäteollisuudessa suhteellisen hyvä ja kaikki yhtiöt takoivat sievoiset voitot. Euroopassa havusellun keskihinta oli suunnilleen 1050 euroa tonnilta. Havukuidun kantohinta oli tuolloin hieman yli 20 euroa kannolla. Muistan loppukesästä 2017 väännettiin oikein tosissaan, että saatiin suhteellisen isossa päätehakkuussa havukuidut yli 20 euroon. Hinnat myös kuidulla nousivat jonkun verran kesällä 18 ja sekös harmitti.

    Nyt heinäkuussa 2024  vastaava sellun hinta kävi korkeimmillaan euroissa noin 1500:ssa tonnilta.

    Paljon väitetään, että hinnat ovat laskusuunnassa, mutta jos katsoo esimerkiksi Norexecon futuurihintoja nbsk:lle, niin hinta marraskuun 2025 toimituksille on noin 1400 euroa. Riippuen vähän euron dollarikurssista.

    1050 euroa tonnihinnalla pystyttiin tekemään sievoisesti voittoa (2018) kuitupuun kantohinnalla noin 22 euroa kuutio. Havusellutonni vie noin 5 kuutiota puuta. Tällä hetkellä kuidun keskihinta (kaikki hakkutavat) lienee noin 32 euroa kuutiolta, joten kuitupuun kalleuteen selluntuotanto ei nykyhinnoilla kaadu.

    Jos karkeasti ”ulosmitattaisiin” puolet tuosta havusellun hinnannoususta kuidun kantohintaan, niin sehän näyttäisi tältä: 22 + (1400-1050)/(2*5) = 57 euroa/m3.

    Jos lueskelee Keitele Groupin Kylävainion kritiikkiä Lukea kohtaan, niin voi päätellä, että tuo 57 euroa saattaa olla hyvinkin sen puun kantohinta, mistä tehdään sellua. Sitä ei vaan kutsuta kuitupuuksi.

  • Perko

    Vaihtamalla  tuotannon yhteistyökumppania  olisi ollut mahdollista  jopa parempaan.  Ehkä  ei ole oltu talousedellä  toimimassa.

    Rukopiikki

    Onko siellä osaran aukoilla ollu hyvin puolukkaa. Niitähän on vissiin viime vuosina lyöty paljon nurin. Liekkö jo pian kaikki.

    Visakallo

    Yläkerran isäntä lähti leimikon tekoon… Diskovalot vilkkuu kotikylällä ja puita kaatuu. Kai niistä saa nyt paremman hinnan, kun ovat jo valmiiksi nurin…?

    Visakallo
    suorittava porras

    Eipä siitä paljon metsänomistajalle jää ,jos energiapuulle kaavailtu päästösakko toteutuu. Painii sitten turpeen kanssa samassa luokassa ja loppu häämöttää laajemmalle käytölle.

    Makarov

    Sitä ne suunnittelee tuota päästösakkoa ja saattaa jopa toteutua. Kaiken maailman kapuloita rattaisiin jotta puuta ei polteta.

    Visakallo

    Sitä mukaa kun Suomessa laitetaan tehtaita kiinni, alkaa energiapuun markkinaosuus kasvaa. Toisena vaihtoehtona on toki jättää harvennukset kokonaan tekemättä.

    Metsämysteeri

    Eilen illalla juttelin yhden SElluyhtiön sahan pikkupomon kanssa. Kysyin miten sahalla menee nykyisellä tukin hinnalla, niin tuumas että niin paljon haketetaan kuin pystytään, jotta saadaan sellukattilaan haketta. Paljastaa kyllä selluyhtiöiden tarpeen myös hakkuissa ohjata kuituun mahdollisimman paljon.

    Apli

    Stora on investoinut Ouluun niin paljon että sinne on vähän pakko saada puuta, ja kova kilpailija Kemissä vastassa, toki lääniä ympärillä riittää mistä puuta tehtaalle, Uimaharjun vanha sellutehdas varmasti eka joka loppuu heiltä, liipasimella alkaa olla myös omasta mielestä myös Kaukaa UPM sekä Joutseno Metsäliitto, mutta aika näyttää..

    Apli

    Metsäteollisuuden pitää pian taas sulkea tehtaita | Kauppalehti

    Kauppalehdessä juttua puun korkeasta hinnasta Suomessa..

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)