Keskustelut Puukauppa Mitä kuitupuu voisi maksaa?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
  • Mitä kuitupuu voisi maksaa?

    Mikä voisi havukuidulle olla sellainen ”break even” -hinta, millä sellun tuotantoa leikattaisiin pysyvästi? Lyhytaikaisia tuotantokatkoksiahan pidetään mm. siksi, että kuitupuumarkkina rauhoittuu ja sellun hinta pysyy riittävän korkealla.

    Erästä vastausta voisi alkaa haarukoimaan havusellun (nbsk) hintakehityksestä. Vuosi 2018 oli metsäteollisuudessa suhteellisen hyvä ja kaikki yhtiöt takoivat sievoiset voitot. Euroopassa havusellun keskihinta oli suunnilleen 1050 euroa tonnilta. Havukuidun kantohinta oli tuolloin hieman yli 20 euroa kannolla. Muistan loppukesästä 2017 väännettiin oikein tosissaan, että saatiin suhteellisen isossa päätehakkuussa havukuidut yli 20 euroon. Hinnat myös kuidulla nousivat jonkun verran kesällä 18 ja sekös harmitti.

    Nyt heinäkuussa 2024  vastaava sellun hinta kävi korkeimmillaan euroissa noin 1500:ssa tonnilta.

    Paljon väitetään, että hinnat ovat laskusuunnassa, mutta jos katsoo esimerkiksi Norexecon futuurihintoja nbsk:lle, niin hinta marraskuun 2025 toimituksille on noin 1400 euroa. Riippuen vähän euron dollarikurssista.

    1050 euroa tonnihinnalla pystyttiin tekemään sievoisesti voittoa (2018) kuitupuun kantohinnalla noin 22 euroa kuutio. Havusellutonni vie noin 5 kuutiota puuta. Tällä hetkellä kuidun keskihinta (kaikki hakkutavat) lienee noin 32 euroa kuutiolta, joten kuitupuun kalleuteen selluntuotanto ei nykyhinnoilla kaadu.

    Jos karkeasti ”ulosmitattaisiin” puolet tuosta havusellun hinnannoususta kuidun kantohintaan, niin sehän näyttäisi tältä: 22 + (1400-1050)/(2*5) = 57 euroa/m3.

    Jos lueskelee Keitele Groupin Kylävainion kritiikkiä Lukea kohtaan, niin voi päätellä, että tuo 57 euroa saattaa olla hyvinkin sen puun kantohinta, mistä tehdään sellua. Sitä ei vaan kutsuta kuitupuuksi.

  • Kurki

    Sellutonniin menee 5,0 m3 puuta ja 30e/m3 hinnalla kantohinnan osuus on 150 e.

    Kiinassa syyskuun sellutonnin hinta oli noin 5600 RMB (renmimbi) eli euroissa 0,13*5600=725 e/tn

    https://www.investing.com/commodities/shfe-bleached-softwood-kraft-pulp-futures-streaming-chart

    Puun kuitu menee selluun ja loput käytetään moneen tarkoitukseen. Metsä-Groupin Kemin biojalostuslaitos tuottaa sähköä 2 000 000 000 kilovattituntia eli 3% Suomen sähköstä, joka 0,08 euron/kwh (teollisuuden maksama hinta keskimäärin Suomessa) hinnalla on 160 milj. euroa.

    Kuitupuun ostoista 30e/m3*7,6 milj.m3/v= 228 milj.e jo sähkö korvaa 2/3-osan.

    https://yle.fi/a/74-20050598

    Apli

    Näinhän se on kuten Jesse kertoi, samaa omissa energiakasoissa viime vuosina, kuitua ja tukkiakin.. Toki venäjän tuonti pois, aika mitä suomen tehtaiden osalta tapahtuu vai tapahtuuko mitään.. Nautitaan hyvistä puun hinnoista niin kauan kun mahdollista, johtajien puheet on aina johtajien puheita. Mutta sen voi sanoa että ihmeitä pitää tapahtua jos uusia sellutehtaita tai vaikka sahoja suomeen tulee lähivuosina.. Puheet Kemijärvestä ja Paltamosta saa kyllä haudata.

    mehtäukko

    Suojeluvyörytys,museointi ja rahoituksen puute,- onneksi lopetti höpinät niin Kuopiosta,Paltamosta ja Kemijärvestä. Sehän jo näkyi ja kärysi Kemin päätöksen jälkeen.

    Apli

    Aikanaan eräs ostopäällikkö sanoi että kuitupuu maksaa tehtaalle toimitettuna 3x se minkä metsäomistaja saa.. Sitä en tiedä vieläkö on sama homma..

    A.Jalkanen

    Kemissä on aika kovat investoinnit maksettavana. Onneksi raaka-ainetta riittää Lapissa, vaikka ei Aku Louhimiehen haastattelussa moitiskelemia ikimetsäpuita Inarista keittäisikään vaan ihan vaan Osaran ja muiden aukkojen talousmetsäpuita.

    Kurki

    Olihan tässä vähän tuuriakin, kun paperiliitolla oli menossa 2-vuotinen sopimus ja Metsä-Goup teki  miljardin tuloksen.

    Perko

    Onnistui se Osaran tuotanto siinä mielessä  hyvin, että vältytään lajittelulta ja sahatuotannon lisäyksestä, suoraan pelkkää hakemassaa kattilaan.

    Nostokoukku

    Energiapuutakin tulee Osarasta. Tyvitervastauti riehuu laajoilla alueilla.

    Rane

    Niinpä,mitähän niiltä Osaran aukeilta nykyään korjattaisiin jos ei olisi ollutkaan sitä aukeata vaan jatkettu harsimalla?

    Nostokoukku

    Riekkoja ja puolukoita.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)