Keskustelut Puukauppa Mitä kuitupuu voisi maksaa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)
  • Mitä kuitupuu voisi maksaa?

    Mikä voisi havukuidulle olla sellainen ”break even” -hinta, millä sellun tuotantoa leikattaisiin pysyvästi? Lyhytaikaisia tuotantokatkoksiahan pidetään mm. siksi, että kuitupuumarkkina rauhoittuu ja sellun hinta pysyy riittävän korkealla.

    Erästä vastausta voisi alkaa haarukoimaan havusellun (nbsk) hintakehityksestä. Vuosi 2018 oli metsäteollisuudessa suhteellisen hyvä ja kaikki yhtiöt takoivat sievoiset voitot. Euroopassa havusellun keskihinta oli suunnilleen 1050 euroa tonnilta. Havukuidun kantohinta oli tuolloin hieman yli 20 euroa kannolla. Muistan loppukesästä 2017 väännettiin oikein tosissaan, että saatiin suhteellisen isossa päätehakkuussa havukuidut yli 20 euroon. Hinnat myös kuidulla nousivat jonkun verran kesällä 18 ja sekös harmitti.

    Nyt heinäkuussa 2024  vastaava sellun hinta kävi korkeimmillaan euroissa noin 1500:ssa tonnilta.

    Paljon väitetään, että hinnat ovat laskusuunnassa, mutta jos katsoo esimerkiksi Norexecon futuurihintoja nbsk:lle, niin hinta marraskuun 2025 toimituksille on noin 1400 euroa. Riippuen vähän euron dollarikurssista.

    1050 euroa tonnihinnalla pystyttiin tekemään sievoisesti voittoa (2018) kuitupuun kantohinnalla noin 22 euroa kuutio. Havusellutonni vie noin 5 kuutiota puuta. Tällä hetkellä kuidun keskihinta (kaikki hakkutavat) lienee noin 32 euroa kuutiolta, joten kuitupuun kalleuteen selluntuotanto ei nykyhinnoilla kaadu.

    Jos karkeasti ”ulosmitattaisiin” puolet tuosta havusellun hinnannoususta kuidun kantohintaan, niin sehän näyttäisi tältä: 22 + (1400-1050)/(2*5) = 57 euroa/m3.

    Jos lueskelee Keitele Groupin Kylävainion kritiikkiä Lukea kohtaan, niin voi päätellä, että tuo 57 euroa saattaa olla hyvinkin sen puun kantohinta, mistä tehdään sellua. Sitä ei vaan kutsuta kuitupuuksi.

  • Apli

    Se mitä tiedän sellumarkkinoista niin ilmoitetut hinnat ja toteutuneet myyntihinnat asiakkaille on kaikkea ihan muuta.. Ja monestihan sellutehtaita seisotetaan jopa sen takia takia että kysyntää halutaan leikata ja hyvistä hinnoista pitää kiinni, mutta en ole alan asiantuntija. Nythän esim UPM on antanut tulosvaroituksen ja muilta yhtiöltä saattaa tulla sellainen myös.. Energiapuunostajat kilpailee rajusti nyt kuitupuusta ja jopa ns huonoa tukkia poltetaan, eli sekin on nostanut kuidun hintaa toki suurin vaikutus on venäjän tuonnin loppu.

    Metsämysteeri

    Kantohinta on vain yksi tekijä bisneksessä. Tehtaita kiinnostaa tehdashinta. Eli paljonko se motti kustantaa kun se on tuotu kuorintalinjan päähän. Siellä on aikapaljon teko/kuljetuskustannuksia jne. Se 18€ isännän hinta on helposti tehtaan päässä jo 45€. Samaan aikaan kun puolet sisään ostetusta puusta poltetaan kattilassa ja tehdään sähköä, niin senkin kannattavuus ratkaisee bisneksen kannattavuutta. Joskus saattaa kannattaa ajaa putket punaisena, vaikka sellun hinta ei huipussa olisikaan. Silloin taas sähköllä tienaa hyvin. Kuten pari vuotta sitten oli tilanne. Kaikki muutkin kustannukset vaikuttavat siihen, että paljonko puusta ollaan valmiita maksamaan. Kemikaalien hinnat vaihtelee ja ostettavat määrät on huomattavia yms. Ei ole ihan niin yksioikoinen bisnes kuin äkkiä kuvittelee. Puu on kuitenkin yksittäisenä kulueränä kaikista suurin, siellä prosentin nousu hinnassa on euroissa eniten. Toisaalta taas pitää olla ainakin ajoittain erittäin kannattavaa, jotta näitä miljardi-investointeja voidaan rakentaa ja jatkaa puun ostoa jatkossakin.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tehdashinta on se joka ratkaisee lopputuloksen. Suomessa se taitaa olla nyt siellä ylärajalla, eli Kemin tehdas  lajinsa viimeinen maassamme. Siihen paljonko kuitupuu voi maksaa, ei ole yksioikoista vastausta. Parhaimmillaan tukin lähes satasta olen runkohintaleimikosta kuiduillakin saanut.

    mehtäukko

    Tälläkin saitilla erään nimimerkin paljon parjaama pystykauppa-tehdashintakäsite  muodostuu useista tekijöistä. Kun kuitenkin markkinain kysyntään on jatkuvasti vastattava ja nousukiidossa sen ripeämmin, toimitusvarmuus kysyttyjen puiden saamiseksi kuljettimien päähän on yksi ratkaiseva. Siksi hallittu pystykorjuu on ainut muoto, jolla se toteutuu. Papruliiton PVanhala MT kolumnissaan tuskaili jo lakkautettavien laitosten vaikutuksia. Muistettakoon Ahosen aikaiset kyykytykset, joilla murennettiin luottamus työn tekemiseen. Viime kevät oli sitä jatkoa. Hyvin surullista oman navan kiillotusta.

    Apli

    Tänään vasta julkaisussa osavuosikatsauksessa UPM toimitusjohtaja kertoo että puun hinta on suomessa kestämättömällä tasolla, samaan aikaan heidän etelä-amerikan uudet sellutehtaat käy täysillä, jokainen tajuaa mitä on tulossa…

    mehtäukko

    Kyllä pitäisi tajuta. Kyykytys- lakkokäyttäytyminen on ollut kaikkien köyhimpien toimesta yksi raskain niitti. Misawan johtaja Hitoshi Hayashi kuvaa kevättä kamalaksi: saha seisoi merikonttien toim.ongelmien ja menetettyjen tilausten vuoksi 1,5 kk,ja puuta tuotiin Ruotsista ja Japanista.

    Visakallo Visakallo

    Hyvää tuloksen tehnyt UPM valittaa, että puun hinta on nyt Suomessa kestämättömällä tasolla.

    Nostokoukku

    Eikö palkoista puhuttu mitään? UPM:n ilmoitus antaa ajattelemisen aihetta meille beljakovilaisille metsänomistajille. Näyttää tuo parjattu ”vasemmistolaisuus” hiipivän metsänomistajiinkin, kun tilaisuus koittaa.

    Metsuri motokuski

    Tuo UPM: n lausunto on siitä mielenkiintoinen että itseasiassa hehän ovat nostaneet raaka-aineen hinnan kestämättömäksi. Minusta he vastaavat itse metsänomistajan puunmyyntitarjoukseen.

    Ymmärtäisin kritiikin jos meillä ei markkknataloudellisesti määrättäisi puunhintaa.

    jees h-valta

    E-puu on se nostaja kuidunkin hintaan. Olen itsekkin syyllistynyt hiukka siihen suuntaan ja nytkin jopa tukkikokoistakin e-puukasassa. Mutta turha firmojen vaikertaa, markkina määrää.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 31)