Keskustelut Metsänomistus Mita istuttaa kuusen tilalle?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Gla

    Jos nyt miettii puulajivalintaa, kannattaa unohtaa tämän hetken hintataso ja miettiä muita asioita. Kun katsoo puunhintatilastoja muutamia vuosikymmeniä taaksepäin, ymmärtää vastaavan ajanjakson verran eteenpäin ennustamisen mahdottomuuden. Siksi valinta kannattaa tehdä muilla perusteilla. Toki lepän tai haavan hintatasoon en tulevaisuudessakaan usko, kun onnistumisen todennäköisyys laadukkaan tukin kasvattamisessa ja sen kaupaksi saamisessa on pieni.

    Lehtikuusta voi laittaa, jos saa aikaan kunnon leimikon. Pienestä määrästä ei kukaan ole kiinnostunut. Hirvieläimet siitäkin ovat kyllä kiinnostuneita ja taimien hinta kova. Keski-Suomessa hirvieläinongelma on 1/10 täkäläisestä, jossa ahkeralla Tricon käytössä voi hyvällä tuurilla saada taimet kasvuun. Siks pidän mäntyä täysin mahdollisena ja ilmastonmuutosennusteiden valossa jopa hyvänä vaihtoehtona. Vielä tärkeämpänä pidän kuitenkin sekametsän kasvatusta. Se on monimuotoisuuden kannalta paras ratkaisu ja siksi myös tuhokestävyydeltä paras. Onko männyn kaverina sitten kuusi vai koivu tai jopa se lehtikuusi, siinä ratkaisu pitää tehdä paikallisten olosuhteiden mukaan. Luke ilmeisesti parhaillaan tutkii, miten kuusen ja männyn sekaistus pitäisi tehdä, jotta lopputulos onnistuisi. Teoriassa kuusella saa sopivasti varjoa, jolloin männystä voi kasvaa kohtalaisen laadukasta puuta rehevälläkin kasvupaikalla. Ongelmana on tietysti männyn etukasvuisuus kuuseen verrattuna, jolloin varjoa ei ole. Kiinnostava vaihtoehto olisi hieskoivu, kun ensiharvennuksessa voi suosia mäntyä. Riskinä on kyllä mahdoton raivaussavotta.

    Anton Chigurh

    Kun miettii puulajivalintaa, niin kannattaa valita puulaji kasvupaikan mukaan.

    Meillä on kuivia ja kuivahkoja kankaita metsämaan pinta-alasta 42,9%. Kuuselle uudistettuna kasvu jää viidesosaan männyn kasvusta, siitä huolimatta metsästystalousministeriön (päällikkönä metsästystalousministeri leppä) johtamalla holtittomalla sorkkaeläinlaidunnuksella männylle uudistaminen on tehty käytännössä mahdottomaksi.

    Pitkässä juoksussa kansantalous ei kestä tuollaisia älykääpiöitä.

    Metsäkupsa

    Kuusta olen kuusen tilalle istuttanut ja niin myös jatkossa.Luonto antaa sekaan mäntyä ja koivua.Olen myös vuosittain koivuakin hiukan istuttanut,mutta hirvet suorittavat hoitoa,joka ei kannusta koivun viljelyyn.

    Metät kunnossa!

    MT ja OMT kuuselle – mitään muuta en uudistaisi keinollisesti tässä hirvitilanteessa – ainakin Länsi-Suomessa mahdottomuus koivulle tai männylle. Visaa tai lehtikuusta en kyllä miettisi sekuntiakaan….

    Odotan hirvipolitiikan merkittävää muuttumista tai myyn aukotettavat tilat aina jatkossa pois….paljon parempaa tuottoa on tarjolla….kun myy vaan peitteisenä ja jättää ongelmat seuraavalle….

    Apli

    Kupsan kanssa sama homma, jätän myös tarkoituksella sekaan ripauksen pihlajaa, leppää sekä haapaakin ihan päätehakkuuseen asti..

    Puuki

    Mäntyä pitäis pystyä lisäämään . Kestää parhaiten kotimaisista kuivuutta. Tulvia kestää parhaiten lehmus ja lepät. Heikoiten kuusi ja mäntykin melko huonosti,  samoin ra-koivu. Hieskoivu kestää  tulvimista paremmin.  Talvisin voi tulviminenkin jossain lisääntyä, jos lämpötilat nousee.   Kun hirvelle näyttää kelpaavan paremman puutteessa kuusen taimetkin ja muille hirvieläimille myös pienemmät ku-taimet,niin mäntytaimikoiden aitaaminen ja rahoitus hirvilupavaroista olis paikallaan koska kannan riittävä laskeminen  ei ole onnistunut eikä taida onnistuakaan näillä näkymin.

    Apli

    Juu mäntyä tulee laitettua jatkossa, kuusta vähemmän, koivua ei ollenkaan..

    hatelo

    Kaikkea tulee laitettua maapohjasta ja sen hetken työtilanteesta riippuen. Olen istuttanut viimeisen kolmen vuoden aikana kuusta, mäntyä ja rauduskoivua. Kylvänyt mäntyä ja uudistanut myös useita hehtaareita mäntyä ja rsuduskoivua luontaisella menetelmällä. Nytkin on 4 ha kesällä laikutettua aukkoa uudistumassa luontaisesti koivulle, jonka siementä rapisee maahan parhaillaan aivan hurjasti.

    Jätkä

    hatelo. Jos uudistusalasi on raudukselle sopiva, niin mikä ettei koivulle uudistaminen olisi järkevää. Kunhan sorkkaeläimet pysyisivät loitolla.

    Koivun suhteen moni halveksuu vaneritukin hintaa ja vertailee sitä hyvään kuusitukkiin, unohtaen samalla sokeasti sen, että koivun uudistuskypsyys tulee jopa puolta nopeammin vastaan kuin havupuun.

    Silloin kannattaisi ottaa laskin esiin ja katsoa, kuinka vähän / paljon parinkympin hintaero tulee vaikuttamaan, kun kasvauaika lyhenee kolmekymmentäkin vuotta.

    jees h-valta

    Nonni, on sentään yhden päähän jo mennyt tuotteen valmistumisaikakin! Hyvä jätkä! Yllätit minut aivan täysin. Tästähän olen saanut riirellä palstalaisten kanssa koko historian ajan. Yksi itu on enemmän kuin ei yhtään.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)