Keskustelut Metsänomistus Mita istuttaa kuusen tilalle?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • A.Jalkanen

    Riippuu kasvupaikasta ja hirvivaaran tasosta. Normaalille kuusen kasvupaikalle koivu tai lehtikuusi. Rehevämmän pään paikalle visakoivu, tervaleppä ja jalot lehtipuut käypäsiä. Jos ei ole iso alue, niin voisihan sen aidata aluksi. Noiden valopuiden alle tulee sitten kuusta ja mäntyä sekapuuksi.

    Vihreämpi metsänomistaja

    Tukin hinta ei mitenkään voi pysyä sillä tasolla millä oli vielä puolivuotta sitten, kysyntä on välillä hyvä ja välillä huono, muistetaan muutama vuosi sitten palstalla raivonnutta kuusivihaa kun ei kuusta saanut menemään mihinkään. Istutetaan sekametsää jos mahdollista, on eri puulajeja varulta jos jostakin syystä yksi laji alkaa kärsiä, metsä pysyy monimuotoisena ja eläimistökin kiittää.

    arto

    Kaikki työntää kuusta maahan. Jos lasketaan 50-60v eteen päin saattaa mäntytukki olla arvosan.  Koivua suomessa riittää luonnostaan.

    sitolkka

    Mikäli hirvet/peurat lisääntyy tätä tahtia niin koivutukki on pian harvinaisuus.

    Jätkäpätkä

    Koivutukki on jo nyt harvinaisuus. Sekametsässä kun sitä yrittää kasvattaa ja päätehakkuussa sitä voisi tulla vaikka 5-10 kiintoa niin lähes 100% kaikki on kuitua, hirven muokkaama monihaarainen koivu ei ole sen huonompi kuin suora tikku, päinvastoin tilavuutta on enemmän ja kuitua tulee enemmän. Omaan käyttöön niitä voi kasvattaa jos tarvetta on, mutta myytyä niitä ei tukkina saa. Aivan täysin koivikot erikseen.

    Korpituvan Taneli

    Ei kai kuusikaan mikään maailmanlopun puu vielä ole. Joillekkin kuusen maille käy kyllä mäntykin, kunhan boorin saanti turvataan.

    Tietysti rauduskoivu on kuusen varmin sijainen, vaatii sorkkaeläinten määrän oleellista vähentämistä.

    Erikoispuut vaativat sitoutuneisuutta myös kasvattajalta. Parhaan hehtaasituloksen saa tietysti visakoivusta, mutta sitten pitää olla tietoinen siitä mitä on tekemässä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Anton Chigurh

    Ettei totuus unohtuisi: ”…Nyt ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, jossa korkea hirvikanta ohjaa metsänuudistamisessa puulajivalintoja yksipuolisesti kuusen hyväksi. Hirvikannan säätelyjärjestelmän pitäisi ohjata hirvikannan kokoa, ei metsätalouden uudistamispäätöksiä ja pitkällä tähtäyksellä metsätalouden kannattavuutta, metsien monimuotoisuutta tai ilmastonmuutokseen sopeutumista..”

    Tuo teksti löytyy opuksesta Metsätieteen aikakauskirja 2/2007, siis jopa kahdentoista vuoden takaa. Meillä ylimpänä näistä asioita on päättämässä maa- ja metsästystalousministeri, jonka (siis suurnero ja visiiri jari leppä) syvin huoli on hirvikannan riittävyys.

    arto

    Koivutukki on jo nyt harvinaisuus. …..En sanoisi noin. Meillä terminaali tuossa muutama sadan metrin päässä. Käyty emännän kanssa iltalenkillä siellä koivutukkia muutama satametriä pitkät pinot, Korkeutta niin paljon kuin rekka pystyy nostamaan. Samoin hyviä viljeltyjä koivikoita meilläpäin paljon.

    ollikolli

    Olisko kenellakaan tietoa ista loytyisi tilastoja mika on valtapuulaji eri ikaisissa metsissa? Siita nopeasti saisi yleiskuvan miten puuntarjonta tulee muuttumaan ajan funtiona. Kun Suomi nyt on niin edellakavija naissa metsaasioissa, niin kai meilla on myos tietoa mita metsasta saa 20v, 30v 40v jne jalkeen? Kun nyt tuntuu olevan kuusenistutusbuumi menossa, niin pakostakin sen jaljet tulevat pitkassa juoksussa nakymaan puun tarjonnan muutoksina.

    Mita taas tulee jalopuiden kasvattamiseen, niin markkinoiden hinnanmuodostuksen suhteen olen vahan epailevainen kun visakoivunkin markkinat ovat valilla olemattomat. Lehtikuusi, hm mikas on kaypa tukinhinta talla hetkella?

     

     

     

    sitolkka

    Visakoivu alkaa olla ongelma, niin kuin tuolla lehden jutussa kerrotaan. Ongelma vain pahenee kunhan isommat määrät tulee hakkuukypsäksi. Mitään patoutunutta kysyntää puulle ei ole. Kysyntä säilyy samana ja tarjonta lisääntyy hurjasti. Tuskin enää kiloina kaupitellaan ja hintakin voi olla lähempänä normia koivutukkia.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)