Keskustelut Tekniikka Mistä moto katkaisee ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)
  • Mistä moto katkaisee ?

    Alimmasta rungon suorasta osuudesta, vai juuri-olakkeiden päältä ?
    Jääkö tyvipölkkyyn ”tatti” ?

    Kiinnostaa tietää.

    Samalla pyytäisin mielipiteitä kokemukseen perustuen, mikä on rungon kapenema leikkauskohdasta 1,3m korkeuteen.
    Kyseessä mänty ja moreeni maa, johon juuri pureutuu alaspäin.
    Edelleen n. 50 cm kanto ja katkaistu n. 30 cm korkeudelta, juuriolakkeiden yläpuolelta. Naapurustopuut suht tasapaksuja.
    Kapenema niillä 4 cm – 10 cm yksilöstä riippuen, eli max -20%.

    Ottakaapa kantaa…

  • suorittava porras

    Runko katkaistaan n. 5cm juurenniskan yläpuolelta . Kovin suurta laajentumaa ei tyvipölkyssä sallita , ei myöskään piparkakkumaisuutta.
    Kannon pituuteen vaikuttaa myös maasto ja kivisyys . Kivisillä mailla kannot ovat aina 10-20 senttiä pidempiä , kun tasisella ja kivettömällä maalla .

    Kaadon yhteydessä kiveen sahaaminen aiheuttaa aina raakkipöllin tai kaksi . Pölkyn tyvi repeää ja , jos kiveen sahaamista ei heti huomaa , ensimmäisessä katkaisusahauksessa pölkyt repeävät sahauksen molemmin puolin . Kivikossa ja rinteissä on pakko katkoa rungot pidempään kantoon em. syystä . Myös runsaan lumen aikaan syntyy ”yllättävän” pitkiä kantoja , kun kouraa ei saa painumaan maanpinnan tasoon saakka .

    Korpituvan Taneli

    Minusta moto ottaa kyllä puun aika tarkkaan. Sanoisin että manuhakkuusta on edistystä tapahtunut koneellistamisen myötä.
    On aivan selvää ettei juuren niskoja saa jäädä pölliin, ei ole koskaan hyväksytty.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä pätkät

    Usein on moto nykäissyt puun ”liian lyhyeen” kantoon, jossa joskus on mukaan lähtenyt juurikin.
    Sahalaitoksilla on sievistäjät, jotka jyrsivät tyven sileäksi ja pyöreäksi, ellei se ole liian paksu.
    Kaato pitäisi suorittaa juurenniskojen yläpuolelta korkeintaan kymmenen sentin korkeudelta.

    Korpituvan Taneli

    Kyllä se näyttää joskus menevän niin että tyvessä on juurenpiikki jopa kaksikin. Minäkin viime syksynä kun pikkusaha hakkasi aukon, niin ohikulkeissani muutamaa tyveä kasalla sievistin moottorisahalla, ettei näyttäisi niin pahalta.
    Tässä asiassa ei kyllä ole moittimista motomiehissä. Tosin tässä auttaa se että raivaan puun juuret tarkoin että sinne näkee eikä ole teräkouraa kannattelevia korkeita vesankantoja.
    Sitten kun on sellainen paikka että on kaivettu jotain, niin kyllä kanto heti pitenee. Kerran oli sellainen nurinkurinen tilanne että kaivettiin oja pari vuotta ennen päätehakkuuta, niin johan oli pelätty, syystäkin, tyvissä olevaa savea.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    Tuo leikkauskohta on aika vaikea määrittää kovin tarkaan. Se riippuu paljon puusta. Jos varsinkin päätehakkuussa on vanha kuusimetsä jossa on suuri tyvilaajentuma niin väkisin joutuu tekemään pitemmän kannon. Usein sahan ylisahausvara ei riitä koko kannon katkaisuun ja tulee noita repeämiä joita sitten korjataan lumpaamalla. Toiseksen jos laittaa suuren ylisahauksen niin koura saattaa olla vinossa ja laipan kärkipyörä osuu maahan. Sitten taas on paljon pieniä sahoja joissa ei ole tyven sivistäjää ja silloin lumpataan laajentuma pois. Mutta kanto kuitenkin pyritään sahaamaan mahdollisimman lyhyeksi.

    Ehkä kannon pituus on ongelma harvennuksilla mutta harvoin päätehakkuussa kun näkyvyys on paljon parempi.

    Ean

    Jepulis, kiitoksia kommenteista.

    Varsinainen aihe on kokonaan toinen, kuin koneet ja tekniikka.

    Kyseessä rajarikko ja puiden kokoja arvotaan nyt kantojen perusteella.
    Riitatapaus, jossa voittajia ei ole. MHY vastaan mökkitontin omistaja.

    Myöntävät kyllä virheensä, mutta vähättelevät tapahtunutta ja tukkimotit laskettu pahasti alakanttiin. Minun pitää nyt näyttää toteen toiseen suuntaan.
    Eli vähän tässä pieni ihminen taistelee tuulimyllyjä vastaan ja häviää.

    Yritän kuitenkin ja yritykseeni kerään tietoa ja faktoja.

    Lisääkin saa kommentoida.

    Jätkä pätkät

    Onhan Mhy:llä vakuutus!
    Vertailupuita kantojen perusteella, laskelma hieman yläkanttiin ja lisäksi vahingonkorvaus, niin kyllä se siitä.

    jees h-valta

    Minulle maksoivat nurisematta kaksinkertaisena vahingon. Ja niin mielestäni pitääkin. Jos toisen tontille änkeää on aivan varmasti syyllinen rikokseen josta voi tulla vielä kalliimpaa jos ei sopu miellytä.

    Nimetön

    Meilläpäin kans normaali käytäntö, kaksinkertanen hinta naapurin puista. Riitäskö leimikon runkon keskitilavuus vahingon suuruuden arviointiin?

    Korpituvan Taneli

    Aijaa, Siinä on taas menty naapurin puolelle ja vielä mökkitontille, eihän Suomessa sellaista tapahdu ja taas kuitenkin tapahtui?
    Miten nyt Suorittavat ym. selittävät tämän asian? viimeksi kun tälläistä asiaa käsiteltiin niin täällä oli sitä henkeä että mökkitontin omistaja on luulotautinen ja että on tehty vain hyvä työ tontille!

    Täällä tosiaankin käsiteltiin nimimerkin Oikeudenmukaistako mökkitapausta pitkään. Se tapaus päättyi alioikeuden käsittelyn aikana siihen että hakkuuoikeuden haltija tuli järkiinsä ja ehdotti sovintoa.
    En edes muista missä osiossa keskustelu käytiin, mutta sen aikaansaamia veronlyönti voittoja kuluteltiin vielä viime kesäisessä palstalaisten tapaamisessa.

    Vahingon kärsijä tarvitsisi nyt metsäalan asiantuntijan avukseen, mutta kun vastapuolena on MHY, niin tuo apu on lujassa. Metsäalan toimijat tuntevat toisensa eikä sieltä hevin löydy apua. Pitäisi saada naapurimaakunnan metsäkeskusmies apuun.
    Joka tapauksessa kyse ei taaskaan ole pelkästään puiden kuutiosisällöstä ja kauppa-arvosta, vaan pitää saada ihan selvää vahingonkorvaustakin.
    Taas peräänkuulutan lakiasioitten tiukentamista näissä asioissa, on aivan kohtuutonta että isojen firmojen ihmiset vain naureskelee vahingonkärsijöille. Näissä tapuksissa kun ei oikein ole rikosoikeudellista vastuuta ollenkaan niinkuin muissa varkauksissa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 44)