Keskustelut Metsänhoito Mistä lannoitus?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 143)
  • Mistä lannoitus?

    Merkitty: 

    Haluaisin kasvatuslannoittaa 10ha männikön ja etsin toteuttajaa Keski-Suomen/Savon alueelta. Onko muitakin vaihtoehtoja kuin MHY ja 3 suurta? En viitsisi maksaa välikäsille jos vain löytäisin palvelun tuottajan suoraan. Suosituksia ja kokemuksia kuulisin mielelläni

  • Tolopainen Tolopainen

    Pääsi korkea puun hinta yllättämään. Rahat tuottaa puolessa vuodessa lannoituksen hinnan, kun pääoma otetaan pois metsästä.

    oksapuu

    Eiköhän se tuhka kuulu enempi suolle kun tosiaan Rauta PK:n valmistus on lopetettu…

    Paljonko sitä Tuhka-Typpi lannoitetta pitää kangasmaalle levittää että saadaan sama vaikutus kuin vaikkapa 500kg/ha salpietaria?

    Puuki

    Näissä ”pöökpalle” levityksissä käy helposti niin, että suurin osa lannoitteista lentää sille 5 metrin ajouralle ja sinne yleensä puustoltaan tiheimmälle alueelle ajourien keskivaiheille lentelee rakeita kaikkein vähiten (tämän kuvasin ”tositilanteessa”). En tiedä, onko sillä lannoitusvaikutukseen merkitystä, mutta jo mahdollinen 10%:n ero vaikutuksessa kääntäisi nämä ”Lauri Vaaramaiset” oman työn kannattavuslaskelmat eri kulmaan.

    Millä metodilla itse laskit sen 10 %:n eron vaikutuksessa ?  Kun tuhkarakeet on erikokoisia, niin tositilanteessa ne suurimmat rakeet lentää kauimmas ja kevyemmät lyhyemmän matkan.

    Puuki

    Paljonko sitä Tuhka-Typpi lannoitetta pitää kangasmaalle levittää että saadaan sama vaikutus kuin vaikkapa 500kg/ha salpietaria…

    Vaikutus  riippuu mm. siitä mitä ravinteita ja minkä verran puuttuu sieltä kangasmaalta.  Jos sieltä puuttuu typen lisäksi jotain muutakin tai ravinteiden määrien suhde ei ole oikea, niin tuhka-typppilannoke on silloin parempi.

    oksapuu

    Typpilannoitehan se salpietari on…

    Vaan mikä on se vastaava levitysmäärä Tuhka-typellä?

    Timppa

    Mistä tiedätte, että tuhka on hyväksi kangasmaalle?  Sehän vähentää happamuutta, mikä samalla vähentää joidenkin ravinteiden liukenemista.  Kerran selvittelin asiaa.  Vastaan tuli tutkimustuloksia, joiden mukaan tuhkalla saattaa kangasmaalla olla myös negatiivisia vaikutuksia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timppa on oikeassa. Ravinneongelmia voi tulla, jos maan happamuus eli pH nousee liian korkeaksi. Sadeveden mukana tulee kyllä happamoittavaa kuormaa, joten periaatteessa tuhka vain kumoaisi tämän vaikutuksen. En laittaisi kangasmaalle niin isoja määriä kuin turvemaalle ilman ravinneanalyysiä. Sinällään maltillinen tuhkalannoitus ei poikkea kovin paljon kulotuksesta, jota on käytetty metsänuudistamisessakin.

    Timppa

    Tiedetäänkö mikä on on ollut niiden kulotettujen alueiden kasvu?  Itäminen ja kasvuunlähtö ovat hyvät, mutta se ei vielä kerro miten taimet jatkossa kasvavat.

    Tolopainen Tolopainen

    AJ ei oikein tunne kemiaa, happamuus on vetyionikonsentraatio ja  mitä matalampi arvo on sitä hapokkaampi maa, pH 7 on neutraali ja 5 jo aika hapan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Löytyi yksi julkaisu, jonka voi ladata itselleen pdf:nä, mutta käytännön kulottajiakin varmaan palstan senioreista löytyy?

    Janne Levula, Teuvo Levula, Carl Johan Westman. (2004). Männyntaimikon kehityksen suhde maan ominaisuuksiin käsittelemättömällä ja kulotetulla metsämaalla. Metsätieteen aikakauskirja vuosikerta 2004 numero 2 artikkeli id 6245.

    http://doi.org/10.14214/ma.6245

    Tiivistelmästä. ”Kulotus edesauttoi taimikon elossaoloa, mutta ei vaikuttanut kasvuun.”

     

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 143)