Keskustelut Metsänhoito Mistä lannoitus?

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 143)
  • Mistä lannoitus?

    Merkitty: 

    Haluaisin kasvatuslannoittaa 10ha männikön ja etsin toteuttajaa Keski-Suomen/Savon alueelta. Onko muitakin vaihtoehtoja kuin MHY ja 3 suurta? En viitsisi maksaa välikäsille jos vain löytäisin palvelun tuottajan suoraan. Suosituksia ja kokemuksia kuulisin mielelläni

  • tupe

    Tuhkalannoituksen vaikutuksia olen hakkuiden aikana tutkinut. Latvassa näyttää olevan isommat lustot kuin tyvessä.

    A.Jalkanen

    Periaatteessa lustot tuppaavat olemaan nuoressa puussa leveämmät kuin vanhassa puussa. Tätä kehitystä voi lieventää ja lykätä harventamalla ja lannoittamalla. Puun latva on ikään kuin koko ajan taimivaiheessa joten sielläkin on paksut lustot (paljon kevätpuuta).

    Tolopainen

    Kyllä se puu kapenee latvaan päin se johtuu siitä, että latva on paljon nuorempi kun tyvi. Jos latvasta ei saa 2,7 m kuitua voi ottaa 3m pitkän. Yleensä motokuskit ottaa 5,5m pitkän, on kuulemma ylisuuria oksia ei kelpaa tukiksi.

    Apli

    Tuhkalannoituksen hyötyjä olen nähnyt paljon ja sitä kannatan lämpimästi, itsekkin olen sitä aina silloin tällöin harrastanut..

    A.Jalkanen

    Kaikki havainnot puiden kasvusta ovat arvokkaita. Yhden puun perusteella ei kuitenkaan voi yleistää. Puun luston paksuus riippuu sen kasvuoloista (valo, vesi, ravinteet). Tuo Jätkän havainnoima kuusi on ehkä taimena juronut ja vanhempana puolestaaan saanut kasvaa ilman naapuripuiden varjostusta ja kilpailua, jolloin sen ei ole tarvinnut panostaa pituuskasvuun. Sen sijaan se on panostanut paksuuskasvuun ’pystyssä pysymisen varmistamiseksi’ avoimella paikalla.

    Visakallo

    Jos metsä hoidetaan ja harvennetaan uudistamisesta lähtien aina ajallaan, vuosilustot pysyvät koko puun elinkaaren ajan lähes samanpaksuisina.

    Jätkä

    Pitää lähes paikkansa, mutta …. normaalisti kasvatushakkuun vaikutus näkyy lustoissa, jos harvennusajankohta päätetään vai silmävaraisenn tarkastelun perusteella. Ns ikäkaira / kasvukaira kertoo kyllä, milloin runkoja on liian tiheässä. Muutos tapahtuu melko nopeasti, eli siinä mielessä pitää olla tarkkana.

    Solmyr

    Lannoteiden hinnat tulleet lähiaikoina hieman alaspäin.

    Belorin Premium typpi 27   199e tonni

    CemAgron CAN 27   189e tonni

    Nämä siis rahdittomia hintoja kun joku aiemmin kyseli. Nosturipurku yleensä tuo lisää 10-20e tonninille rippuen postinumerosta. Hieman halvempi jos ite purkaa etukuormaajalla. Pärstäkertoimesta, tinkimistaidoista sitten kiinni että osaako esmes tingata rahdin verran pois hinnasta kun nupin tai rekan tilaa.

    Helikopterilevitys 200e hehtaari kun joskus MHYstä kyselin.
    viime viikolla kävin jututtamassa äestys urakoitsijaa männyn kylvöalalla. Tekevät myöskin niin tuhkam kuin lannoteiden levityksia ajokoneella metsiin ja suoraan metsänomistajillekin. Hintatasoksi arveli noin 100e/ha levitys siis. Pistää miettimään että lähenkö enään viskan ja traktorin kanssa metsiin keikkuun itsekkään vai polkasenko pyörällä paikalliskapakin terasille huurteiselle silvällii ku urakoitsija lannat tuuppaa mettään.

    Levitys siis 100e ja lannoite abouttirallaa toisen 100e eli 200 yhteensä. UPMn vastaava tarjous oli 380e hehtaari avaimet käteen, toki vissiin 700kg määrä ja yaralaista tavaraa. Mutta on tuossa vielä 180e mentävä rako, kyllä metsäyhtiöt omansa ottaa pois myös metsäpalvelu liiketoimintojensa puolelta.

    Visakallo

    Olisi mieleenkiintoista saada myös toteutuneita kokonaishintatietoja näistä itse järjestetyistä lannoituksista. Toki metsäyhtiöt ja mhy aina oman siivunsa ottavat, mutta onko se siivu oikeasti niin paksu kuin oletetaan?

    mettämiäs

    Juuri näin ja samalla pöytään käytetyt lannoitteet ja määrät/ha. Sen rahdin tinkaaminen ilmaiseksi ei taida ihan helposti onnistua ja jos toisen tarjouksessa levitetään lannoitetta n. 50 % enemmän kuin toisessa, kannattanee ilman muuta valita se hinnaltaan halvempi; voi sitten käydä kippaamassa niitä huurteisia vaikka vähän useammankin…

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 143)