- Tämä aihe sisältää 16 vastausta, 9 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta, 3 kuukautta sitten toimesta.
-
Mistä johtuu käänteinen korrelaatio hirvieläinkolareissa?
Tilastokeskus on julkaissut ensimmäisen vuosipuoliskon 2021 riistaonnettomuustilastot:
Poimintoja tilastosta:
Riistaonnettomuudet vähenivät alkuvuonna edellisvuoteen verrattuna.Hirvionnettomuuksien määrä kuitenkin kasvoi. Hirvikolareita ajettiin tammi-kesäkuussa 600, yli sata enemmän kuin vuotta aiemmin.
Valkohäntäpeurojen kanssa kolaroitiin lähes yhtä usein kuin metsäkauriin kanssa, onnettomuuksia oli lähes 2 000. Näiden määrä kuitenkin väheni viidenneksellä vuodentakaisesta.
Eniten onnettomuuksia sattui metsäkauriin kanssa, yhteensä 2 270 kappaletta. Se on 46 prosenttia kaikista onnettomuuksista.
Onko metsäkauriita jo yhtä paljon kuin valkohäntäpeuroja, sillä niiden ”liikennekäyttäytyminen” on hyvin samalaista ja tihein kanta esiintyy samoilla (tie)alueilla kuin valkohännän?
Luken hirvieläinten kanta-arviot keväällä 2021
5.3.2021
Luonnonvarakeskuksen tuottaman hirvikannan arvion mukaan hirvikannan 2020-2021 jahdin jälkeen oli noin 82100 hirveä.
Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 10,6 prosenttia.Vaikka hirvikanta-arvio pieneni noin 10%, niin kolarimäärä kasvoi noin 20%.
19.3.2021
Valkohäntäpeurakannan kasvu jatkui 2020–2021 noin 125 000 valkohäntäpeuraan.
Kanta kasvoi edellisvuodesta noin 15 %.Vaikka valkohäntäpeuran kanta-arvio kasvoi noin 15%, niin kolarimäärä pieneni noin 20%.
Liikennesuoritekaan ei liene kääntynyt erilaiseksi hirven ja valkohännän osalta. Mistä voi johtua korrelaatioiden muljahtaminen käänteiseksi?
-auringonpilkuista, maasäteilystä, ilmastonmuutoksesta?
-”öljynvaihto” jäänyt tekemättä riistakeskuksen tietokoneelta, joka ynnää kolareita?
-metsästys on onnistuttu kohdentamaan täydellisesti kolariherkille alueille valkohäntäpeuran osalta ja hirven osalta siinä on epäonnistuttu täydellisesti?
-keskustelupalstan hirviasiantuntijan esittämä teoria, että hirvien vähentyessä ne joutuvat etsimään kumppania kiihkeästi laajemmalta alueelta ja teidenylityksiä tulee enemmän, jolloin kolarit lisääntyvät hirvien vähentyessä?
-tilastokeskus saa kolaritiedot riistakeskuksen serveriltä (tietokoneelta), sinne on kerätty keskitetysti kaikki kolaritieto. Tilastokeskus saa tiedot sieltä, samoin Luke, joka käyttää tietoja jollain painotuksella kanta-arvioiden laskentaan. Sinne kerätyt kolaritiedot eivät ole avointa dataa, kuten esim metsätiedot, joten niiden tarkistaminen on hankalaa. Vain pieni piiri voi tarkistaa ja korjata siellä olevia tietoja. Olisiko niihin tullut ”vahingossa” vikaa?
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.