Keskustelut Harrastukset Mistä johtuu käänteinen korrelaatio hirvieläinkolareissa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • Mistä johtuu käänteinen korrelaatio hirvieläinkolareissa?

    Tilastokeskus on julkaissut ensimmäisen vuosipuoliskon 2021 riistaonnettomuustilastot:

    https://stat.fi/tup/kokeelliset-tilastot/riistaonnettomuudet/alkuvuonna-2021-tapahtui-tieliikenteessa-4-893-riistaonnettomuutta/index.html

    Poimintoja tilastosta:
    Riistaonnettomuudet vähenivät alkuvuonna edellisvuoteen verrattuna.

    Hirvionnettomuuksien määrä kuitenkin kasvoi. Hirvikolareita ajettiin tammi-kesäkuussa 600, yli sata enemmän kuin vuotta aiemmin.

    Valkohäntäpeurojen kanssa kolaroitiin lähes yhtä usein kuin metsäkauriin kanssa, onnettomuuksia oli lähes 2 000. Näiden määrä kuitenkin väheni viidenneksellä vuodentakaisesta.

    Eniten onnettomuuksia sattui metsäkauriin kanssa, yhteensä 2 270 kappaletta. Se on 46 prosenttia kaikista onnettomuuksista.

    Onko metsäkauriita jo yhtä paljon kuin valkohäntäpeuroja, sillä niiden ”liikennekäyttäytyminen” on hyvin samalaista ja tihein kanta esiintyy samoilla (tie)alueilla kuin valkohännän?

    Luken hirvieläinten kanta-arviot keväällä 2021

    5.3.2021
    Luonnonvarakeskuksen tuottaman hirvikannan arvion mukaan hirvikannan 2020-2021 jahdin jälkeen oli noin 82100 hirveä.
    Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 10,6 prosenttia.

    Vaikka hirvikanta-arvio pieneni noin 10%, niin kolarimäärä kasvoi noin 20%.

    19.3.2021
    Valkohäntäpeurakannan kasvu jatkui 2020–2021 noin 125 000 valkohäntäpeuraan.
    Kanta kasvoi edellisvuodesta noin 15 %.

    Vaikka valkohäntäpeuran kanta-arvio kasvoi noin 15%, niin kolarimäärä pieneni noin 20%.

    Liikennesuoritekaan ei liene kääntynyt erilaiseksi hirven ja valkohännän osalta. Mistä voi johtua korrelaatioiden muljahtaminen käänteiseksi?

    -auringonpilkuista, maasäteilystä, ilmastonmuutoksesta?

    -”öljynvaihto” jäänyt tekemättä riistakeskuksen tietokoneelta, joka ynnää kolareita?

    -metsästys on onnistuttu kohdentamaan täydellisesti kolariherkille alueille valkohäntäpeuran osalta ja hirven osalta siinä on epäonnistuttu täydellisesti?

    -keskustelupalstan hirviasiantuntijan esittämä teoria, että hirvien vähentyessä ne joutuvat etsimään kumppania kiihkeästi laajemmalta alueelta ja teidenylityksiä tulee enemmän, jolloin kolarit lisääntyvät hirvien vähentyessä?

    -tilastokeskus saa kolaritiedot riistakeskuksen serveriltä (tietokoneelta), sinne on kerätty keskitetysti kaikki kolaritieto. Tilastokeskus saa tiedot sieltä, samoin Luke, joka käyttää tietoja jollain painotuksella kanta-arvioiden laskentaan. Sinne kerätyt kolaritiedot eivät ole avointa dataa, kuten esim metsätiedot, joten niiden tarkistaminen on hankalaa. Vain pieni piiri voi tarkistaa ja korjata siellä olevia tietoja. Olisiko niihin tullut ”vahingossa” vikaa?

     

     

  • Timppa

    Kyseessä on ihan yksinkertainen käyttäytymistieteellinen ilmiö.

    Kun hirvionnettomuudet ovat vähentyneet, niin autoilijoiden tarkkaivaisuuskin on vähentynyt.  Siksi hirvionnettomuudet ovat lisäntyneet.  Tästä kehityksestä kertova uutisointi vähentää jatkossa hirvionnettomuuksia.

    Sama koskee käänteisesti peuraonnettomuuksia.  Niiden lisääntyminen on terästänyt autoilijoiden tarkkaivaisuutta.

    Minulla on ihan omakohtainen kokemus rakennusliikeajoilta.  Naulaan astumiset olivat aika yleinen työtapaturmasyy.  Duunarit vaativat turvakenkiä, jotta niiltä vältyttäisiin.  Sovittiin, että hankitaan parille työmaalle turvakengät ja katsotaan miten käy.  Arvatkaapa.  Naulaan astumiset lisääntyivät.  Porukka ei välittänyt sitäkään vähää mitä ennen ja jätti naulaisia lautoja minne sattui.  Ne turvakengät olivat hankalia käyttää, joten porukka käytti entisiä kenkiään ja astui entistä useammin naulaan, kun naulaiset laudat lisääntyivät.

    A.Jalkanen

    Todennäköisin selitys on kai jälleen se perinteinen: metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen kannat eivät ole todellisuudessa laskeneet, vaan kolarimäärä kertoo tilanteen tarkemmin.

    suorittava porras

    Eihän kauriita ja valkohäntiä ole edes yritetty laskea. Arvioissa on reilusti ilmaa suuntaam ja toiseen.

    Hirvien kohdalla saattaa olaa kyse jälkeen kerran kannan nuorentumisesta voimakkaan metsästyksen tuloksena. Nuoret yksilöt ovat tunnetusti kolarialttiimpia vanhempiin verrattuna….Vai olisiko kyse metsästäjien varovaisuudesta arvioida jäävää kantaa? Sanktioiden pelossa ilmoitetaan määrän olevan tavoitehaarukassa(2-3/1000ha)Kukaan ei pysty seuratasolla todistamaan ,onko arvio kohdallaan vai ei. Lupia saa kuitenkin sen verran ,kun jaksaa metsästää.

    Teufelin Zumi

    Pitäisiköhän olla myös ajomäärä tiedossa?

    Planter

    Timpalla on hieno teoria, joka pitää paikkansa tietyissä asioissa.

    Nyt on kuitenkin käynyt niin, että riistakeskuksen tietokannan mukaan metsäkauriskolarit eivät ole vähentyneet mutta valkohäntäkolarit ovat sen 20%. Esiintyvät suurina määrinä samoilla alueilla.  Ovatko ihmiset oppineet erottamaan tielle ryntäävistä pienhirvielämistä valkohäntäpeurat ja väistämään niitä, kun niiden kolareista on puhuttu paljon, en usko. Metsäkauriiden päälle ajetaan edelleen samaa tahtia. Vai onko metsäkauriita nyt enemmän kuin valkohäntäpeuroja?

    Timppa

    Luulen, että metsäkauriiden määrä on lisääntynyt suhteessa peuroihin.  Tietysti olla niinkin, ettei kaurista väistetä.  Tietysti isompim peura on helpompi havaita.

    oksapuu

    Hoh hoijaa…

    Täydessä pakolaukassa puskasta tulevaa sorkkaelukkaa ei paljon väistellä. Pelkkä vilahdus silmäkulmassa ja sitten paukahtaa. Kokemusta männävuodelta kahden metsäkauris kolarin verran. Läheltäpiti tilanteita useita mutta niitä ei lasketa…

    Täällä meillä on kahdenlaisia autoilijoita, niitä mitkä on ajaneet peurakolarin ja niitä mitkä ei vielä ole.

    suorittava porras

    Valkohäntien osuden pieneneminen kolareissa voi johtua siitäkin ,että pyynnin kohdistamisessa ongelma-alueille on onnistuttu. Sitä on yritetty uutisten mukaan jo useampana vuotena.

    Sehän ei tietysti ole mahdollista ,että ruokkimalla elukoita reilusti syrjemmällä ,niiden liikkumistarve on vähentynyt eiväkä ne ole säntäilemässä autojen alle ruokapaikkoja etsiessään…vai onko?

    Gla

    Tai sitten kun valkohäntiä yritetään vähentää ja vastoin tilastoja siinä on myös onnistuttu. Kannan arvioinnissa on homma kompensoitu halulla nostaa hirvikantaa, jonka huomio mediassa on jäänyt peurojen jalkoihin. Toki satunnaisvaihtelullakin voi olla osuutensa. Mutta siitä saadaan tietoa myöhemmin, kun loppuvuoden tulokset selviää.

    Ajosuorite väheni keväällä -20, jolloin Suomi siirtyi etätöihin. Se tietysti vähentää kolareita, mutta vaikutus näkyy vasta sen jälkeisessä ajassa.

    Timppa

    Kauris- ja peurakolareiden alueellinen jakautuma pitäisi tietää tarkemman analyysin pohjaksi.  Mututuntuma on, että etenkin kauriit ovat voimalla lisääntyneet Keski-Suomessa, mistä saattaisi johtua niiden osuuden lisääntyminen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)