Keskustelut Metsänhoito Missä vaiheessa kannattaa koivikko uudistaa?

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)
  • Missä vaiheessa kannattaa koivikko uudistaa?

    Alkaa 1990 istutetut rauduskoivikot lähestyä uudistamista. Rinnankorkeus keskiläpimitta on nyt 30 cm. Vaihteluväli 24-38 cm. Valtapituus 25 m. Runkoluku 320 kpl /ha. Mitä mieltä raati on, missä vaiheessa pitäisi uudistaa? Tilaa on, oksat eivät tapaa toisiinsa.

  • mehtäukko

    Vaikka RR on ”tavattomasti hämmästellyt, montako sadasosaa…en tunne koivumarkkinaa…rassaa prosentteja…”.

    Onko karkkikaupassa käynti tai elämä yleensä noin ahdistavaksi kahlittua? Kysyn vaan ihan huvikseni.

    Visakallo

    R.Ranta: ”Puustopääomaa on aika runsaasti jakajassa, joka rassaa prosenttia. Rungon arvon lisääntyessä suhteellinen tuotto tippuu aika jyrkästi.”

    Toki näin, mutta kun samaan aikaan rungot kasvavat hyvin nopeaan tahtiin lisää kuutioita sekä myös lisää yksikköhintaa, suhteellisen tuoton prosentti ei välttämättä aina olekaan se paras mittari määrittämään uudistamisajankohtaa. Juuri sen takiahan minä aloituksen kysymyksen teinkin.

    R.Ranta

    Sinä otat Visa tietysti kaiken tuon parhaan kykysi mukaan huomioon vuotuista kasvua määritellessäsi. Eihän se laskeminen mikään itsetarkoitus ole. Se on apuväline päätöksenteon tueksi – parempi kuin arvelu ja siksi laskentaa eri elämänaluella tehdään. Siitäkin mihin tätä metsän suhteellista arvokasvua olisi perusteltua verrata, jokaisella on oma näkemyksensä, joka riippuu mm. pohtijan taloudellisesta asemasta, riskiensietokyvystä, halusta  jne.

    Päätöksiä joudutaan aina tekemään päätöksentekohetken tiedon varassa, joka saattaa myöhemmin osoittautua virheelliseksi. Minullakin on yli kaksi vuotta vanhoja myytyjä leimikkoja hakkaamatta, joista saisi nyt myydessä huomattavasti paremman hinnan jne. Elämä on.

    Ammatti Raivooja

    90-luvun alussa istutettu useita koivikoita ja niissä on hyödynnetty paljon ojanlaitoihin syntyneitä kuusikasvustoja eli istutusmäärät jääneet pienemmäksi tietysti. Kuuset ojanlaidoilla puskee tukkia nyt samaan tahtia koivujen kanssa ja mitä on sitten maanmuokkauksen yhteydessä tehty lisää osia niin paikoin ottaa kuusta niin hyvin et saa hyvän kuusikon niistä Koivikon jälkeen ja havuilla taas aikanaan uuden Koivikon. Ilman kunnon ojia en tiedä miten jatkuvat kasvattajat saavat koivut onnistumaan mutta kyllähän tuo lisää kasvun lisäksi tuota taimettumispotentiaalia hypotenuusan verran.

    mehtäukko

    Tuskinpa  pienaukoissa mänty ja koivu menestyvät mitenkään, sillä eihän ne varjoissa ja heinikossa voi menestyä. Ja lumi taittaa lopulta maata pitkin.

    Timppa

    Metsä ja osakkeet ovat periaatteessa samanlaisia.  Realisoitumatonta tuottoa tai tappiota tulee osakkeiden arvonmuutoksista.  Sama juttu puilla.   Metsän markkinahinta voi nousta tai laskea.  Osakkeista saa osinkotuloa, puista myyntituloa kahta kautta.  Hyvän kasvun ansiosta ja myyntihintojen noususta.  Viime vuosina puun hintataso on noussut erittäin vahvasti.  Voittajia ovat olleet runsaspuustoisten metsien omistajat.

    RR:n NNA-laskelmat kertovat vain yhden  jakolaskun tuloksen, jonka arvo on vähäinen, koska siinä ei oteta huomioon markkinatilanteen vaikutusta.

    mehtäukko

    RR: n kertoi hallinoivansa keppimetsiä ja sijoitus uudistamisiin olevan yhtä arvuuttelua. Onhan siinä laskemista jos puustot on kerralla nuoltu puhtaiksi ilman kestävän hakkuun peri-aatteita.

    R.Ranta

    Mistähän NNA-laskennasta Timppa edellä kirjoittaa. Edellä esittämäni ei ollut mitään NNA-laskentaa, jos sitä tarkoitit.

    Tein juuri hankintakaupan energiapuusta. Itse tehdyt taimikonhoidot ovat tahtoneet jäädä liian tiheiksi, mutta tässä markkinassa energiapuulla näyttää olevan hyvä kysyntä.

     

     

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)